Kaip pranešė Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas, teismas nutarė tenkinti gėjų organizacijos skundą ir panaikinti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo įsakymą dėl gėjų bei lesbiečių eitynių.

Vilniaus valdžia buvo nutarusi nederinti eitynių vietos, nes laikėsi nuostatos, jog gėjų ir lesbiečių eisena centrine miesto gatve kelia grėsmę viešajai tvarkai, saugumui bei moralei.

Anksčiau valdininkai siūlė gėjams ir lesbietėms žygiuoti Upės gatve, tačiau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas yra pareiškęs, kad miesto valdžia negali pati nustatinėti laisvų ir taikių susirinkimų vietos.

Penktadienį sprendimą paskelbęs Vilniaus apygardos administracinis teismas taip pat įpareigojo savivaldybę suderinti eitynių maršrutą taip, kaip to pageidavo Lietuvos gėjų lygą – tai yra Gedimino prospektu.

Pagal planą, eitynių dalyviai liepos 27 dieną turėtų rinkti aikštėje, esančioje tarp Odminių gatvės, Šventaragio gatvės ir Gedimino prospekto priešais „Amberton“ viešbutį. Dalyvių kolona turi būti formuojama nuo Odminių gatvės ir judėti Gedimino prospektu link Lukiškių aikštės, kurioje eitynės bus užbaigtos.

V. Simonko: apgynėme visų vilniečių teises

Lietuvos gėjų lygos pirmininkas Vladimiras Simonko po teismo sprendimo paskelbimo teigė, jog gėjai ir lesbietės iš esmės apgynė visų Lietuvos piliečių teisę žygiuoti Gedimino prospektu.

Vladimiras Simonko
„Pagaliau apginta visų Vilniaus miesto piliečių teisė į Gedimino prospektą. Noriu tik paminėti, kad LGBT grupė buvo vienintelė grupė, kuriai Gedimino prospektas buvo iš esmės oficialiai uždraustas. Džiaugiuosi, kad šita situacija išsisprendė“, - sakė V. Simonko.

Jo teigė besitikintis, kad savivaldybė nebeskųs Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimo ir leis organizatoriams ruoštis eitynėms.

Lietuvos gėjų lygos advokatas Vytautas Mizaras po sprendimo aiškino, kad eitynes ar kitus taikius susirinkimus organizuojantys žmonės turi laisvę pasirinkti susirinkimo vietą, laiką ir formą bei neturi būti priverstas derėtis ar įrodinėti, kodėl nori žygiuoti viena ar kita gatve.

„Šitos dvi bylos, kurių apskritai ir neturėtų būti, pasakė, kad šiuo konkrečiu atveju nebuvo teisėto pagrindo nustatyti nei susirinkimo vietos, nei laiko, nei formos“, - sakė V. Mizaras.

Policija jau anksčiau yra pareiškusi, kad yra pasirengusi užtikrinti eitynių saugumą.

Savivaldybė Gedimino prospekto dar neatiduoda

Nors meras Artūras Zuokas žadėjo vykdyti teismo sprendimą, Vilniaus miesto savivaldybė Gedimino prospekto kol kas neatiduoda.

„Vilniaus miesto savivaldybės administracija susipažins su liepos 5 d. teismo sprendimo, kuriuo patenkintas Lietuvos gėjų lygos skundas dėl Eitynių už lygybę organizavimo Gedimino prospektu, motyvais ir kitos savaitės pradžioje priims sprendimą dėl tolimesnių savivaldybės administracijos veiksmų dėl priimto teismo sprendimo“, - teigiama savivaldybės pranešime.

DELFI primena, kad savivaldybės atsisakymą išduoti leidimą rengti eitynes „Už lygybę“ centrine sostinės gatve apskundė Lietuvos gėjų lyga. Savivaldybė tikino, kad leidimas neišduotas, nes „yra didelė tikimybė, jog incidentai, nepaisant policijos dalyvavimo, gali pasikartoti bei gali kilti grėsmė viešajai tvarkai, moralei, visuomenės saugumui“.

Vilniaus valdžia eitynių organizatoriams siūlė nuošaliau esančią Upės gatvę, bet jie su siūlymu nesutiko ir siekė renginio Gedimino prospekte, kur dažnai vyksta kitokios eitynės ir demonstracijos.

Lietuvos gėjų lyga jau laimėjo vieną bylą, kai teismai nurodė, kad Vilniaus valdžia neturi teisės pati nustatyti eitynių vietos.

Pirmosios seksualinių mažumų eitynės Lietuvoje įvyko 2010 metais. Tuomet prieš jas taip pat vyko teisminiai ginčai – tačiau ne dėl eitynių vietos, o apskritai leidimo jas rengti.

Pačiose eitynėse tuomet dalyvavo keli šimtai žmonių, o griežtai saugomoje teritorijoje juos pasitiko apie tūkstantis protestuotojų.

V. Simonko sako, jog bendradarbiaujant su policija užtikrinti eitynių saugumą neturėtų būti sunku: „Praeitais metais panašiomis sąlygomis įvyko eitynės Rygoje. Panašus maršrutas, taip pat centre, su panašiais pastatais ir viskas praėjo sklandžiai, kadangi buvo bendradarbiaujant su policija galia garantuoti tam tikrus momentus, aptarti, kur yra silpna vieta maršrute“.