Prie vietos, kur anksčiau stovėjo paminklas sovietų kariams, ryte susirinko maždaug 50 žmonių, jų po truputį daugėja. Žmonės deda gėles prie karių antkapių, sveikina vieni kitus „su švente“.

„Niekam neduok interviu, siųsk š...kt“, – vienas kapinių lankytojas taip ragino bičiulį, pamatęs žurnalistus.

Kapinių lankytojai prie antkapių deda portretus, gvazdikus, tulpes, vieni kitiems reiškia „pagarbą rusų tautai“. Tarp susirinkusiųjų yra ir jaunimo, vaikų. Kiek vėliau žmonės ėmė dainuoti sovietų karines, taip pat Leono Leščenkos dainas.

Kapinėse pasirodė ir vyras, apsirengęs marškinėliais su draudžiama Georgijaus juosta. Policija sprendžia, ką daryti. Kitas Georgijaus juosta pasidabinęs vyras iš aprangos ją išsisegė.

„Išgersim už tėvynę, išgersim už Putiną“, – garsiai tarė vienas iš kapinių lankytojų.

Žmonės renkasi ir Kaune

Kauno Aukštųjų Šančių karių kapinėse kol kas ramu, čia žmonės ateina, tačiau negausiai. Provokacijų ar incidentų kol kas neužfiksuota.

Kauno Aukštųjų Šančių karių kapinėse minima gegužės 9-oji

Kaip Delfi jau rašė, praėjusiais metais ir Kaune, ir Vilniuje incidentų neišvengta. Plačiau apie tai skaitykite čia.


Kaip šiemet ruošėsi didieji miestai ir policija?

Vilniaus policija Delfi informavo, kad minimą dieną pareigūnai dirbs įprastai – prižiūrės tvarką prie Antakalnio kapinių. Teigiama, kad jei susirinks daugiau žmonių ar bus poreikis, prisijungs ir daugiau pajėgų.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovai portalui taip pat patvirtino, kad prašymų išduoti leidimą šios dienos renginiams nesulaukta.

„Specifinio didesnio pasiruošimo iš viešosios tvarkos pareigūnų pusės nėra, bus reaguojama pagal situaciją ir pranešimus, jei tokių būtų“, – komentavo sostinės savivaldybė.

Anot Klaipėdos policijos, vadinamąją pergalės dieną pareigūnai dirbs Skulptūrų parke, Danės gatvėje. Teigiama, kad pareigūnų pajėgos nebus sustiprintos, policija dirbs kaip įprastai – pareigūnai vietoje užtikrins viešąją tvarką ir rimtį. Pasak policijos, žmonėms nebus draudžiama nei padėti gėlių, nei uždegti žvakelių, tačiau bus stebima, ar nenaudojama draudžiamos atributikos.

Savo komentarą pateikė ir uostamiesčio savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Administracinės veiklos poskyrio vedėja Rita Mikluševičiūtė.

„Prašymo organizuoti renginį (Skulptūrų parke, prie Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietos) niekas nepateikė. Gavome tik pranešimą iš Antihitlerinės koalicijos šalių Antrojo pasaulinio karo dalyvių organizacijos Klaipėdos miesto tarybos, kad gegužės 9 d. 12 val. įvairios miesto organizacijos Klaipėdos karinio memorialo aikštėje padės vainikų, gėlių ir uždegs žvakių“, – rašoma komentare.

Kauno policija Delfi informavo, kad pareigūnai yra identifikavę didesnės rizikos objektus ir atliks savo darbą – užtikrins viešąją tvarką.

„Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriuje prašymų dėl gegužės 9 d. renginių negauta.

Skyriaus darbuotojai situaciją stebės ir pagal poreikį bendradarbiaudami su policija reaguos užtikrindami viešąją tvarką“, – sakoma Delfi gautame Kauno miesto savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Gintaro Gatulio komentare.

Konfiskuos Georgijaus juosteles

Policijos atstovai Eltai patvirtino, kad, pamačius, jog yra demonstruojama draudžiama simbolika, pavyzdžiui, Georgijaus juostelės, šios bus konfiskuotos.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja teigė, kad papildomų pajėgų sostinės policija gegužės 9-ąją pasitelkti neketina, tačiau ji patvirtino, kad didesnis dėmesys bus skiriamas Antakalnio kapinėms.

„Policija ruošiasi įprastai. Jeigu šiemet Vilniaus Antakalnio kapinėse bus planuojamas gegužės 9 d. paminėjimas ir jeigu minėtoje vietoje susirinks daugiau žmonių, policija skirs gausesnes policijos pajėgas viešajai tvarkai užtikrinti“, – Eltai sakė J. Samorokovskaja.

Policijos atstovė tvirtino, kad policija informacijos apie galimus neramumus ar provokacijas gegužės 9-ąją neturi.

Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis Eltai patvirtino, kad pareigūnai papildomą dėmesį antradienį žada skirti ir kai kurioms kitoms vietoms šalies savivaldybėse, pavyzdžiui, Klaipėdos miesto kapinėms, kur kasmet įprastai renkasi pergalės prieš nacistinę Vokietiją dieną minintys asmenys.

„Policijos pajėgos šiek tiek stiprinamos, daugiausia – Klaipėdoje. Kitose apskrityse patruliams skirtos užduotys daugiau dėmesio skirti tam tikroms vietoms“, – sakė R. Matonis.

J. Samorokovskaja, paklausta, kaip pareigūnai reaguos, jei bus užfiksuota, kad dėvima, demonstruojama draudžiama simbolika, pavyzdžiui, Georgijaus juostos, priminė, kad įstatyme minėti ženklai uždrausti ir jie yra konfiskuojami.

„Tai, kas yra draudžiama įstatymu, pagal įstatymą bus konfiskuojama, bus konfiskuoti tie daiktai“, – perspėjo sostinės policijos atstovė.

Pernai Seimas priėmė įstatymo pataisas, kuriomis uždraudė viešai demonstruoti Georgijaus juostą ir kitus Rusijos karo prieš Ukrainą simbolius. Teisės aktų pataisomis numatyta, kad Lietuvoje draudžiama naudoti „totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolius, kuriuos šie režimai naudojo ar naudoja jų įvykdytai ar vykdomai karinei agresijai, vykdomiems ar įvykdytiems nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams propaguoti“, taip pat konkrečiai nurodoma, kad tokiu simboliu laikoma dvispalvė (juodos ir oranžinės spalvų) Georgijaus (Šv. Jurgio) juosta.

Už šių simbolių viešą demonstravimą fiziniam asmeniui gresia bauda nuo 300 iki 700 eurų, juridiniam asmeniui – nuo 600 iki 1200 eurų. Už pakartotinį nusižengimą fiziniam asmeniui gresia bauda nuo 500 iki 900, juridiniam asmeniui – nuo 800 iki 1500 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)