Atsisakė protesto akcijų

Antradienį apsilankiusieji Rumšiškėse galėjo nusistebėti turistinių autobusų gausa. Apie 30 jų užtvindė Liaudies buities muziejaus prieigas, bet ne todėl, kad kažkas staiga susidomėjo lietuvių tautos kultūros paveldu. Lietuvos profesinės sąjungos čia pompastiškai antrą kartą minėjo Tarptautinę darbo dieną.

Ta proga viename slėnių, primenančių amfiteatrą, buvo suręsta didelė scena. Artėjant jos link, aidėjo tautinės muzikos garsai, o jiems nutilus pasigirsdavo šimtų žmonių šurmulys.

“Reikėtų dar pasiginčyti, ar Tarptautinė darbo diena lietuviui nėra šventė, - “Kauno dienai” sakė Lietuvos profesinės sąjungos “Sandrauga” pirmininkas Kęstutis Juknis. - Jei popiežius sakė, kad profsąjungos yra neatskiriama socialinės visuomenės dalis, tai Lietuvoje, kaip ir kitose Europos Sąjungos šalyse, tokia šventė turėtų būti.”

Pasak K.Juknio, šiemet profsąjungos atsisakė protesto akcijų ir pasirinko kitą šventimo būdą.

Reikalavo didesnių atlyginimų

Vienas po kito į sceną lipo profesinių sąjungų lyderiai. Šių organizacijų, ginančių visus šalies dirbančiuosius, yra tiek, kad jų pakaktų kelioms tokioms valstybėms kaip Lietuva.

“Visus septyniolika nepriklausomybės metų valdžia tik skaldė profsąjungas, - konstatavo K.Juknis. - Vienai jų politikai rodė didesnį dėmesį, siekdami sumenkinti kitą, ir atvirkščiai.”

K.Juknis patikslino, kad žodžiu “dėmesys” jis įvardijo lėšas, kurios skiriamos profesinių sąjungų veiklai.

Vakar apie 500 profsąjungų delegatų į Kaišiadorių rajoną sugužėjo iš Vilkaviškio, Radviliškio, Jonavos, Raseinių ir kitų šalies miestų. Kai kurie laikė plakatus: “Lietuvos minimalus atlyginimas - garantuotas skurdas!”, “Darbuotojai - ne vergai!”, “Didinkite atlyginimus, pensijas, stipendijas, socialines pašalpas!”

Alkoholis apsuko galvą

Kai kurie žmonės Rumšiškėse gėdijosi prisipažinti dalyvaujantys Tarptautinės darbo dienos minėjime. “Ką jūs! Nenoriu viešumo, - kalbėjo viena moteris. - Apie profsąjungas jūs tik blogai rašote.” Lietuvos profesinės sąjungos “Sandrauga” pirmininkas K.Juknis pripažino, kad nepasitikėjimą profesinėmis sąjungomis inicijavo skandalai aplink profesinę sandraugą “Solidarumas”, kai buvusi jo lyderė Aldona Balsienė su bendražygiais pradėjo viešai kariauti dėl profsąjungų turto Vilniuje ir Druskininkuose.

“Nuolat į viešumą iškeliama Balsienė su savo tais namais”, - apmaudavo K.Juknis.

Ko gero, vienintelė praktinė Tarptautinės darbo dienos minėjimo nauda buvo ta, kad Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, profesinė sąjunga “Solidarumas” ir Lietuvos darbo federacija pasirašė bendradarbiavimo deklaraciją. Joje pripažįstama, kad nesutarimai tarp profesinių sąjungų susilpnino jas, pakenkė jų veiklai bei įvaizdžiui.

Tačiau profesinės sąjungos turi ir kitų silpnybių. Liaudies buities muziejuje surengta šventė virto masinėmis išgertuvėmis. Už nemokamus talonus delegatai iki soties gėrė “Švyturio” alų. Kai kurie jų vos pastovėjo ant kojų.

Buvo matyti ir tokių asmenų, kurie atsivežė stipriųjų alkoholinių gėrimų ir viešai girtuokliavo. Vienas delegatas iš Mažeikių, vos beapverčiantis liežuvį, nė nesigėdijo muzikuoti gitara prieš televizijos kamerą.

Č.Juršėnas ragina atsitokėti nuo “kareivinio” šventimo

Scena netruko pasinaudoti ir politikai. Čia kalbėjo Juozas Olekas ir Birutė Vėsaitė. “Darbo diena yra žmonių šventė, o mes daug dirbame tėvynės labui”, - savo buvimą Rumšiškėse argumentavo krašto apsaugos ministras J.Olekas.

Tiesa, čia nesimatė vieno Lietuvos socialdemokratų idėjinių vadų - Česlovo Juršėno. Jį vakar “Kauno dienos” žurnalisto skambutis užklupo Varšuvos oro uoste. Seimo narys tikino dalyvausiąs pirmosios Europoje rašytinės Konstitucijos minėjime, kuris Lenkijos sostinėje vyks šiandien. “Dabar žiūriu televiziją, kaip kitose pasaulio šalyse švenčiama Tarptautinė darbo diena, ir kai kur - neramiai”, - sakė Č.Juršėnas.

Parlamentaro įsitikinimu, niekas neturėtų nurodinėti, kaip švęsti Tarptautinę darbo dieną. “Mums reikėtų atsitokėti nuo to kareivinio šventimo, kuris buvo prieš atkuriant Lietuvos nepriklausomybę, ir švęsti ją kaip švenčia likusi Vakarų Europa”, - tikino Č.Juršėnas.

Replikavus, kad valdžia nedidina žmonėms atlyginimų ir pensijų tiek, kad jie bent priartėtų prie Lenkijos lygio, Seimo narys paprieštaravo. “Ne valdžia kelia atlyginimus, o kapitalistai, ir prašome to neužmiršti”, - įspėjo Č.Juršėnas.

Darbininkų dienos ištakos siekia XIX amžių. 1886 metų gegužės 1-ąją Čikagos policija numalšino darbininkų demonstraciją, kurioje darbininkai reikalavo sutrumpinti darbo laiką iki 8 valandų per dieną.