Tinklo „Eurydice“, teikiančio informaciją apie Europos valstybių švietimo sistemas ir politiką, duomenimis, maksimalus Lietuvos mokytojų metinis atlyginimas už pilną etatą, be priedų, prieš mokesčius yra vienas žemiausių Europoje – 6954 eurai.

„Lietuvoje maksimalus mokytojo atlyginimas yra mažesnis nei Rumunijoje, dvigubai mažesnis nei Turkijoje, dešimt kartų mažesnis nei Austrijoje ar Olandijoje ir dvidešimt kartų mažesnis nei Liuksemburge“, – pastebėjo N. Mačiulis.

Atitinkamai Rumunijoje mokytojai gali gauti 8297, Turkijoje – 14826, Austrijoje – 69958, Olandijoje – 71305, o Liuksemburge – net 141840 eurų dydžio atlyginimą.

Atlyginimai sumažėjo kone perpus

Kodėl tokia situacija susidarė, DELFI paaiškino Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininko pavaduotoja Erika Leiputė-Stundžienė.

„Nuo 2009 metų pabaigos mokytojų atlyginimai sumažėjo 47 proc. Skaičius toks, nes sumažinti buvo ne tik koeficientai, pagal kuriuos skaičiuojamas mokytojų atlyginimas, bet ir panaikintos papildomos valandos, kurios buvo apmokamos, sumažėjo lėšų, skiriamų užklasinei veiklai, mokytojai nebegalėjo vesti būrelių. Visa tai susidėjo, tad per visą krizės laikotarpį mokytojų atlyginimai sumažėjo labai stipriai“, – aiškino ji.

Pasak E. Leiputės-Stundžienės, pažadais apie tai, kad atlyginimai kils, su mokytojais dar buvo dalintasi šių metų pradžioje, tačiau po praėjusią savaitę vykusio susitikimo su premjeru nebeliko ir jų.

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) buvo pasiūliusi mokytojų atlyginimų kėlimo programą, tačiau ji buvo atmesta. Joje buvo nurodyta nuo rugsėjo 1-osios dienos mokytojų atlyginimus pakelti 1,5 proc. Tai reiškia, kad vidutiniškai algos didėtų 3 eurais. Tačiau mums buvo pasakyta, kad tam reikia papildomų finansavimo šaltinių, kurių dabar nėra, nes biudžetas jau patvirtintas“, – sakė ji.

Planuoja pradėti neterminuotą streiką

Nebenorėdami taikstytis su esama situacija mokytojai vasario 22-ąją planuoja pradėti neterminuotą streiką.

„Pagrindinis mūsų reikalavimas – atkurti mokinio krepšelį, turėtą 2009 m. Norime, kad mokiniams būtų grąžinta tai, kas buvo paimta“, – tikino E. Leiputė-Stundžienė.

Protestuojanti švietimo bendruomenė Vyriausybės tą padaryti reikalauja iki 2017 m. Taip pat prašoma nuosekliai kelti atlyginimus pedagogams, kitąmet skirti dvigubai daugiau lėšų išeitinėms kompensacijoms į pensiją išeinantiems mokytojams.

Permainų imasi, bet jų nepakanka

Savo ruožtu Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) atstovai ginasi, kad mokytojų atlyginimai jau buvo pakelti. Nuo 2016 m. sausio 1 d. ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų atlyginimai augo iki 7 proc., pradėjusiųjų dirbti mokytojų – iki 5 proc., visų bendrojo ugdymo pedagogų – iki 3 proc. Šiemet 34 eurais buvo padidintas ir mokinio krepšelis. Iš viso šiuo metu jį sudaro 1014 eurai.

Tačiau LŠDPS atstovė aiškino, kad šis augimas tėra farsas. Pasirodo, nė vienai savivaldybei dėl šio krepšelio padidėjimo nepakanka pinigų numatytam pedagogų algų kėlimui.

„Buvo pakelta tik žemutinė atlyginimų riba. Tačiau mokytojai dažniausiai gauna vadinamąjį „žirkių viduriuką“, todėl jiems atlyginimas nepakilo visiškai“, – ministerijos sprendimą komentavo E. Leiputė-Stundžienė.

Pasigirdo naujų siūlymų

Kaip minėta, ŠMM buvo parengusi planą mokytojų atlyginimų didinimui nuo 2016 m. rugsėjo iki 2021 m.

Pagal naująjį algų didinimo plano variantą, nuo 2016 metų rugsėjo pedagoginių darbuotojų tarnybinių atlyginimų koeficientai būtų didinami vidutiniškai 1,5 proc., ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo auklėtojų – 6,5 procentais. Tam reikėtų 4,8 mln. eurų.

2017 metais siūloma minėtus koeficientus pedagogams kelti atitinkamai 7 proc. ir 17 procentų. 2018–2020 metais šie koeficientai darželių auklėtojams kiltų 10 proc., kitiems pedagogams – 5 procentais.

„Planuojama, kad iki 2021 metų pedagoginių darbuotojų atlyginimas vidutiniškai padidėtų 25 procentais, palyginti su darbo užmokesčiu, gautu iki 2016 m. rugsėjo 1 d. Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų darbo užmokestis didėtų dar papildomai 45 procentais“, – teigia ministerija.

Ministerijos rengtame Vyriausybės nutarimo projekte nurodoma, kad lėšos programai šiemet įgyvendinti būtų numatytos rengiant 2016 metų biudžeto pakeitimo projektą.