Jau žinoma, kad Sietle bus apdovanotas Bill’as Gate’sas, “Microsoft” koorporacijo įkūrėjas, o Vilniaus lauretas šiandien bus paskelbtas ir apdovanotas Gedimino pilyje, kuri yra Lietuvos valstybingumo simbolis.

Stipri valstybė neįsivaizduojama be verslininkų iniciatyvos ir aktyvios veiklos, todėl Kapitalizmo apdovanojimui pasirinkta ši istorinė vieta, sakoma pranešime spaudai.

Lietuvoje laureatą išrinks komisija, kurią sudaro Laisvosios rinkos instituto prezidentas Ugnius Trumpa, Pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Mykolas Aleliūnas, Amerikos prekybos rūmų prezidentas Johnas Rowellas ir Britų prekybos rūmų eksprezidentas Joe Cataras, radijo stočių savininkas Hubertas Grušnys bei kiti verslininkai.

Vertinimo komisijos nario Ugniaus Trumpos teigimu, "būtina parodyti, kad kapitalizmas yra laisvė, kurią žmonės gavo kartu su Nepriklausomybės atgavimu ir atskleisti teigiamus rezultatus, kurie atsirado kaip laisvosios rinkos pasekmė, o ne dėl nieko nesąlygoto progreso, tarsi natūraliu būdu. O jei kas nepritaria šiems teiginiams, gali nukakti neilgą kelią iki Baltarusijos ir pasižiūrėti, ką mes būtume turėję, jei nepasuktume laisvosios rinkos keliu".

Kapitalizmo eitynės Vilniuje prasidėjo Lukiškių aikštėje. Akcijos dalyviai žygiavo Gedimino prospektu sustodami ir dvigubu mėlynu kaspinu pažymėdami objektus, liudijančius privačios iniciatyvos sėkmę, - tokius kaip “Vilniaus bankas”, “United Colours of Benneton“, “McDonald’s”, “Verslo centras 2000” it kiti.

Tamsiai mėlyna kaspino juosta simbolizuoja kapitalizmo principus ir pradininkus, o šviesi – ateities perspektyvas. Kapitalizmo eitynėse dalyvavo ne tik jaunimas, verslininkai, bet ir įtakingi politikai.

Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas prisegė mėlyną kapitalizmo kaspiną prie paminklo Didžiajam kunigaikščiui Gediminui Katedros aikštė. Šis baigiamasis šventės akcentas buvo tarsi pažadas tęsti dar XIII amžiuje pradėtą palankių verslo sąlygų kūrimą tiek Vilniaus mieste, tiek ir visoje Lietuvoje.