Su DELFI susisiekusi skaitytoja informavo, jog užstrigo pasų išdavimo sistema.

Vilnietė Jūratė antradienį skubos tvarka užsisakė pasą. Trečiadienį apie pietus, atvykusi į Naugarduko g. sužinojo, kad jai asmens dokumentas išduotas nebus.

„Turiu išvykti į Rusiją, todėl reikia vizos. Antradienį anksti ryte nuvykau užsisakyti naujo paso, nes senojo galiojimo laiko neužtenka. Man buvo nurodyta, kad šiandien (trečiadienį – DELFI) 12.30 turiu atvykti atsiimti paso”, - pasakojo pašnekovė.

Pasak Jūratės, sugrįžusi į migracijos valdybą ji sužinojo, kad naujo paso dar nėra ir reikia laukti.

„Pralaukiau iki 1 val., tada man darbuotoja pranešė, kad ji negali pasakyti, kada pasai bus atvežti. Bet net jei pasas dabar ir atvažiuotų, man jo negalėtų atiduoti, nes jie nėra aktyvūs. Aktyvuoti galimybės nėra, nes visa sistema užlūžusi“, - istorija dalijosi pašnekovė.

Jūratė pasakojo, kad sostinėje esančioje migracijos valdyboje ji sutiko ir daugiau asmenų, kurie bandė keistis pasus skubos tvarka dėl laukiančių kelionių, tačiau taip pat liko be dokumentų.

Sistema stringa visoje Lietuvoje

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viešųjų ryšių poskyrio specialistas Tomas Bražėnas patvirtino, kad keblumų su pasų išdavimų yra.

„Visoje Lietuvoje problemos yra su dokumentų išrašymo sistema. Dėl to yra šiek tiek stringantis dokumentų išdavimas, - sakė jis. - Dokumentai yra išduodami, bet viskas yra fiksuojama mobilia įranga ir tai ilgiau užtrunka“.

T. Bražėnas taip pat patvirtino, kad gyventojai, užsisakę pasus skubos tvarka (per vieną dieną), negali jų gauti, nes neveikia aktyvavimo sistema.

„Paso žmogui į rankas negali duoti, kol jis neaktyvuotas“, - pridėjo policijos komisariato atstovas.

T. Bražėnas teigė, kad techniniai darbuotojai stengiasi kuo greičiau išspręsti problemas, o pasų laukiantiems gyventojams siūloma naujausios informacijos klausti telefonu.

Sutrikimai fiksuoti VRM centrinėje duomenų bazėje

Trečiadienį apie 15 val. Vidaus reikalų ministerija (VRM) pranešė, kad dalis sutrikimų, keliančių nesklandumus, pašalinti.

„Gyventojų registro tarnyba prie VRB informuoja, kad dalis informacinės sistemos sutrikimų, susijusių su centrinės duomenų bazės veikla, pašalinta. Pasų poskyriai atnaujino dokumentų išdavimą gyventojams“, - teigė VRM ministro patarėjas Valdas Kaminskas.

Apie visišką informacinės sistemos darbo atstatymą bus informuota atskiru pranešimu.

Kurį laiką dėl centrinės duomenų bazės sutrikimo nebuvo galima registruoti santuokų Civilinės metrikacijos biuruose. Prie duomenų bazės duomenų negalėjo prieiti ir notarinės kontoros.

Trečiadienį apie 17 val. policijos departamentas išplatino pranešimą spaudai, kad dėl laikino Gyventojų registro tarnybos sistemų sutrikimo migracijos padaliniuose vis dar nėra galimybės priimti prašymus išduoti ir keisti Asmens tapatybės korteles, pasus bei kitus asmens dokumentus.

„Gyventojams, planavusiems vykti į pasirinktą policijos migracijos padalinį, rekomenduojame iš anksto pasiskambinti į Migracijos padalinį ir išsiaiškinti, ar nėra techninių kliūčių pateikti prašymą asmens dokumentui gauti ar jį atsiimti“, - pataria policijos departamentas.