Artimieji nėra užsikrėtę

„Paskutiniu etapu ištirta 14 ėminių dėl koronaviruso (COVID-19) – visi neigiami. Kitu etapu bus tiriami 26 ėminiai. Tarp jau ištirtų ėminių yra šiaulietės, kuriai pirmajai nustatytas koronavirusas, artimųjų ėminiai. Augantis laboratorinių tyrimų skaičius susijęs su tikrinamais jau nustatytojo viruso nešiotojo kontaktais, taip pat ir kitais pagalbos besikreipiančiaisiais ir rizikos kriterijus atitinkančiaisiais asmenimis", - teigiama žiniasklaidai atsiųstame pranešime.

Koronavirusu užsikrėtusios šiaulietės artimųjų tyrimų rezultatai – neigiami, penktadienio vakarą pranešė Visuomenės informavimo grupė.

Pasak grupės vadovo, premjero atstovo Skirmanto Malinausko, iš viso buvo gauti 14 mėginių rezultatai, tarp kurių buvo ir koronavirusu užsikrėtusios 39-erių šiaulietės artimųjų tyrimai.

„Jos brolis, tėvai ir jos vyras. Visi jie ištirti ir nėra viruso“, – BNS sakė S. Malinauskas.

Jis taip pat teigė, kad šiuo metu neturima informacijos, kad Respublikinėje Šiaulių ligoninėje izoliuotos moters sveikata būtų pablogėjusi.

Šiuo metu iš penkių infekcinių ligoninių laboratorija Vilniuje tiria dar 26 naujus mėginius.

„Jų skaičius auga, bet tai natūralu, nes atsiranda kontaktai. Galbūt pirmas atvejis žmones paskatino, kad žmonės dažniau kreipiasi“, – teigė S. Malinauskas.

Lietuvoje penktadienį patvirtintas pirmas koronaviruso atvejis – jis diagnozuotas iš Italijos šią savaitę grįžusiai 39-erių šiaulietei.

Pasaulyje iš viso šiuo metu registruota daugiau nei 84 tūkst. kiniško koronaviruso atvejų, taip pat – daugiau nei 2,8 tūkst. mirčių.

Kaip BNS vėliau penktadienio vakarą sakė sveikatos apsaugos ministro atstovė Lina Bušinskaitė, naujausi duomenys, gauti iš laboratorijos, rodo, kad ir šie 26 mėginiai yra neigiami.

Pasak L. Bušinskaitės, dar laukiama vieno mėginio rezultatų.

Apie pirmąjį atvejį paskelbta penktadienio naktį

Šeši penktadienio rytą ištirti ėminiai dėl galimo koronaviruso buvo neigiami, tačiau su Šiaulių atveju jie nebuvo susiję.

Paimti ėminiai buvo ištirti Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje.

Iki tol, kol paaiškėjo tyrimų rezultatai, pasak S. Malinausko, ligoninėje laikyti ir iš šiaurės Italijos grįžusios moters šeimos nariai. Šiuo metu specialistai nustatinėja, su kuo ji dar kontaktavo.

Anot Šiaulių respublikinės ligoninės direktoriaus Remigijaus Mažeikos, su moterimi bendravęs vyras laukiant tyrimo rezultatų buvo atskirai izoliuotas ligoninės infekciniame skyriuje. „Paimtas tepinėlis ir bus tiriamas, ar yra infekuotas, ar ne“, - žurnalistams teigė ligoninės direktorius.

Be to, į ligoninę taip pat pristatyti trys atskirai gyvenę šeimos nariai, jie simptomų nejautė, tačiau taip pat buvo paimti mėginiai tyrimui.

Ėminius davė šie moters šeimos nariai: tėvai, brolis ir vyras.

Kaip penktadienį žiniasklaidą informavo ligoninės direktorius R. Mažeika, šiuo metu ligoninėje be ligonės, guli septyni stebimi pacientai. Visiems jiems atlikti koronaviruso tyrimai.

Ligoninėje paskelbtas karantinas, pacientų lankymas draudžiamas. Premjero patarėjas S. Malinauskas penktadienį sakė, kad moteris jaučiasi gerai.

„Delfi“ primena, kad naktį į penktadienį Sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad Lietuvoje nustatytas pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronaviruso (COVID-19) atvejis. Atlikus tyrimus, infekcija nustatyta iš Veronos 2020 m. vasario 24 d. grįžusiai pacientei.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį ryte spaudos konferencijoje po Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdžio sakė, kad Šiauliuose gyvenančios moters, kuriai buvo diagnozuotas naujojo tipo koronavirusas, tyrimas buvo atliktas dukart.

„Matyt, laboratorija norėjo dar kartą įsitikinti, ar tikrai jis yra teigiamas, tai du kartus tą patį tyrimą pakartojo, kad nebūtų kažkokios klaidos“, – sakė A. Veryga . Ministras informavo, kad dėl dar tikslesnio rezultato moters tyrimas bus siunčiamas į laboratoriją Roterdame, Nyderlanduose. Ministras sako, jog mažai tikėtina, kad tyrimo rezultatas bus kitoks.

Informuojama, kad pacientei pasireiškę simptomai yra lengvi, ji šiuo metu neturi temperatūros, jai taikomas reikalingas gydymas. Moteris stebima buvo nuo pat grįžimo į Lietuvą, taip pat, kaip ir kiti keliautojai, grįžtantys iš paveiktų zonų.

„Nepaisant dėtų pastangų, aktyvių prevencinių veiksmų, kuriuos pradėjome vykdyti vieni pirmųjų, tenka paskelbti, kad koronavirusas neaplenkė Lietuvos. Puikiai supratome, kad grėsmė yra, tad šiam scenarijui ruošėmės intensyviai. Šioje situacijoje džiugina tinkamai atlikti namų darbai, nes visos institucijos reagavo į situaciją ir atliko tuos veiksmus, kuriuos ir turėjo atlikti“, – sako Valstybės ekstremalių situacijų centro vadovas, sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

Sveikatos apsaugos viceministro, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Ekstremalių situacijų operacijų centro (ESOC) koordinatoriaus Algirdo Šešelgio teigimu, esminis uždavinys, kurį reikės įgyvendinti dabar – užkirsti kelią viruso plitimui.

„Šiuo metu dedamos visos pastangos, kad kuo greičiau būtų nustatyti visi su užsikrėtusiuoju bendravę asmenys. Tai leis pritaikyti numatytas prevencines priemones ir išvengti tolimesnio infekcijos plitimo. Savo ruožtu, prašau žmonių nepanikuoti, sekti oficialią informaciją ir laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių“, – teigia A. Šešelgis.

SAM primena, kad nekeliavus į šalis, kur vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje ir neturėjus kontakto su įtariamu ar patvirtintu COVID-19 atveju bei nejaučiant susirgimui būdingų, gripą primenančių simptomų, jokių tyrimų atlikti ar imtis specialių priemonių nėra reikalo.

Tuo metu, jei simptomai pasireiškė per dvi savaites po kelionės į paveiktas zonas ar kontakto su žmonėmis, kuriems patvirtintas COVID-19, tokiu atveju reikia nedelsiant skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas.

Siekiant apsisaugoti nuo koronavirusinių infekcijų rekomenduojama laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių: dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, neliesti rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę), laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius), vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys.

Dėl koronaviruso grėsmės Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija.