Primename, kad pedagogai, dirbantys pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinių klasių ugdymo programas, pradėti vakcinuoti dar vasario pradžioje, todėl daugelis jau yra paskiepyti abiem vakcinos dozėmis. Tarp tokių asmenų pateko ir su „Delfi“ susisiekusi darželio auklėtoja.

Ji naujienų portalui papasakojo, kad kilęs nesusipratimas dėl izoliacijos kainavo daug nervų ir laiko.

„Kažkodėl tas centras (NVSC – „Delfi“) nemato tokių dalykų, kad aš esu paskiepyta, kad kolegės yra persirgusios. Jie tokių dalykų nemato ir aš nesuprantu, ar jie nepasisamdo pakankamai vadinamų IT specialistų, kad padarytų normalią programą?

Turime kažką fotografuoti, rašyti el. laiškus, neaišku į kokį paštą siųsti, mat jie turi kokius tris ar keturis adresus. Ragelį kėlė irgi tik darbo valandomis ir tikrai ne iš pirmo karto. Suprantu, kad apkrautos linijos, bet tokių nesąmonių toje sistemoje yra daug.“

Moters teigimu, ji gavo žinutę su prašymu izoliuotis, kai važiavo autobusu. Ją perskaičius net pakirto kojas, mat tikrai nesitikėjo gauti tokios žinios.

„Darbo pabaigoje aš ir mano kolegės viską nusiuntėme, o ryte jau gavome atsakymus, kad nebereikia izoliuotis. Tačiau iki tol susisiekti buvo labai sunku, taip pat mus labai nustebino jų atsakymas, kad jie vis dėlto negauna duomenų apie mano skiepą ir kolegių persirgimą. NVSC esą neturi bendros sistemos, kur viskas matytųsi.“

Darželio auklėtoja gyrė direktorę, kad ji informavo NVSC, kas turėjo kontaktą su sergančiu vaiku, bet nusivylė, kad vis dėlto nėra centralizuotos sistemos, kurioje darbuotojai matytų, kokia yra dabartinė situacija.

„Kadangi dirbame darželyje, ji mus keturias ir įrašė, tačiau centras nematė, kad mums tos izoliacijos nebereikia.“

Programavimo darbai vykdomi

NVSC atstovai komentavo, kad šiuo metu dar negali įvertinti, ar žmogus paskiepytas nuo COVID-19 ir jam dėl to po didelės rizikos sąlyčio netaikoma izoliacija.

„Programavimo darbai, kurie leis užsitikrinti, kad tokią informaciją NVSC gautų ir žmogui papildomai specialistų informuoti, kaip yra šiuo metu, kai žmogus pateikia išrašą iš e. sveikatos sistemos, nereikėtų, vykdomi.

Numatyta, kad, paprastai tariant, NVSC sistema automatiškai pateiks užklausą e.sveikatos sistemai ir automatiškai bus sutikrinama, ar žmogus, kuris įtrauktas į didelės rizikos sąlytį turėjusių asmenų sąrašą, yra paskiepytas. Šiuo metu reglamentuota, kad įrodančius dokumentus žmogus turi pateikti pats.“

Taip pat primename, kad laikinoji NVSC vadovė Giedrė Aleksienė pirmadienį nurodė, kad ši savaitė aiškiau parodys, ar Lietuvoje jau prasideda trečioji koronaviruso banga.

„Praėjusią savaitę sergamumas buvo šiek tiek didesnis nei prieš tai buvusią savaitę. Tada turėjome maždaug 500 atvejų per dieną vidutiniškai, o praėjusią savaitę naujų atvejų skaičius padidėjo iki 700–800 per dieną. Tai jau kaip ir ženklus padidėjimas“, – pirmadienį LRT radijui sakė G. Aleksienė.

Jos teigimu, šis užsikrėtimų padidėjimas galėtų rodyti prasidedančią trečiąją koronaviruso bangą. Pasak NVSC vadovės, šios savaitės duomenys atskleis, ar taip ir yra. „Kad tai prasidėjusi trečioji banga, galima būtų iš tikrųjų įžvelgti. (...) Galbūt ji prasideda, pažiūrėsime šią savaitę“, – tvirtino G. Aleksienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (364)