Antradienio rytą Lietuvoje gaudė sirenos – nuo 10 val. 15 minučių iki 10 val. 18 minučių. Tai - gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos patikrinimas. Ši gyventojų perspėjimo sistema įprastai tikrinama dukart per metus, tačiau šiemet tai – ir valstybinio lygio funkcinių pratybų dalis.

Šis patikrinimas skelbia ir spalio 1–4 d. vyksiančių valstybinio lygio civilinės saugos funkcinių pratybų pradžią.

Jų metu bus imituojamas branduolinis ar radiologinis įvykis Baltarusijos Respublikos teritorijoje esančioje atominėje elektrinėje ir tikrinama, kaip šalies institucijos yra pasirengusios reaguoti ir vykdyti joms pernai atnaujintame Valstybiniame gyventojų apsaugos plane numatytas funkcijas.

Žinutė gali apsaugoti nuo nelaimės

VRM pranešime spaudai vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė pabrėžia, kad viena, laiku gauta žinutė, gali išgelbėti nuo nelaimės.

„Turime kiekvienas atsakingai ir rimtai pažiūrėti į šį patikrinimą. Gyventojai girdės sirenų gausmą, į telefonus bus siunčiami pranešimai apie sistemos patikrinimą. Viena žinutė, gauta laiku, gali padėti išvengti nelaimės. Todėl labai kviečiu gyventojus pasitikrinti, ar ši informacija jus pasiekia. Jei ne, neatidėliokite, pasirūpinkite savo saugumu – užsukę į Lietuvos pasirengimui ekstremalioms situacijoms skirtą svetainę lt72.lt, pagal pateiktas instrukcijas paruoškite savo telefonus“, – pabrėžia vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Ministrės teigimu, šių pratybų tikslas yra išsiaiškinti, kur reikia stiprinti numatytus institucijų veiksmus, bendradarbiavimą, galbūt dubliuojamos funkcijos, todėl pratybos leis nubrėžti ir aiškias institucijų atsakomybės ribas, galbūt prireikus inicijuoti teisės aktų pakeitimus siekiant užtikrinti gyventojų saugumą.

Belarus' Astravyets nuclear power plant under construction

„Šiuo metu šalyje prasideda labai svarbios pratybos. Jose dalyvauja per dvidešimt institucijų. Šių pratybų dalyviai įgis daug praktinės patirties, kuri būtų labai reikalinga, jei įvyktų realus branduolinis ar radiologinis incidentas“, – sako Mindaugas Kanapickas, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas, atliekantis departamento direktoriaus funkcijas.

Spalio 1 d. gyventojai, išgirdę sirenų garsą, turėtų nedelsdami įsijungti Lietuvos radiją ar televiziją ir išklausyti informaciją apie gresiančius pavojus ir kaip jiems pasirengti. Gyventojai matys ir girdės su imituojamu radiaciniu ar branduoliniu įvykiu susijusią informaciją, pranešimus, tai – pratybų dalis.

Po pietų 14 val. Vidaus reikalų ministerijoje šaukiama Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisija, kuriai vadovauja vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė. Posėdžio metu komisija po balsavimo paskirs pratyboms vadovausiantį operacijų centro vadovą.

Įtraukti bus ir gyventojai

Kaip skelbia BNS, trečiadienį bus imituojama gyventojų evakuacija – po 50 savanorių bus evakuojama iš Švenčionių rajono į Zarasų rajoną ir iš Vilniaus rajono į Kalvarijos savivaldybę. Taip pat vyks vadinamasis laikinasis perkėlimas, kai tiek pat savanorių bus perkelti iš Šalčininkų rajono į Varėnos rajoną.

Per pratybas bus imituojamas gyventojų sanitarinis švarinimas, jiems bus dalinamos jodo tabletės.

Ketvirtadienį numatoma radiacinė žvalgyba iš oro, bus pasitelkti du sraigtasparniai, taip pat numatoma vykdyti antžeminę žvalgybą.

Rita Tamašunienė

Penktadienį Vidaus reikalų ministerijoje numatomas pratybų rezultatų apibendrinimas.

Mokymuose dalyvaus apie 300 pareigūnų, karių, tarnautojų iš šešių savivaldybių – iš viso 24 institucijos. Atvyks stebėtojai iš Jungtinės Karalystės, Latvijos, Estijos ir Lenkijos.

Nesutarus dėl pratybų scenarijaus su Vilniaus miesto savivaldybe, sostinės pareigūnai jose nedalyvaus, bus tik stebėtojai.

Lietuvos Vyriausybė sako, kad Astravo jėgainė netoli Lietuvos sienos statoma nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų. Baltarusija tokius priekaištus atmeta.