Kanale „1420“ jau ne vienus metus praeiviams Maskvos gatvėse užduodami provokuojantys klausimai, pavyzdžiui, kaip jie reaguoja į karą ar ką galvoja apie LGBT teises.

Prieš kelias dienas pasirodžiusiame filmuke rusų buvo paklausta, ką jie galvoja apie Lietuvos sprendimą paskelbti rusus teroristais.

„Žinote, už laisvą žodį ir nepatriotines mintis mūsų šalyje baudžiama, todėl geriau patylėsiu“, – atsakė viena garbaus amžiaus moteris.

Jauna mergina su rožiniais plaukais sakė smerkianti Rusijos veiksmus, tačiau nevadintų savo šalies teroristine.

„Manau, toks pareiškimas per daug stiprus“, – sakė ji.

Du vaikinai, atsakydami į klausimą, teigė patys nesijaučiantys teroristai, bet pridūrė, kad jei ką nors tokiais ir reiktų laikyti, tai jų valdžią.

Kitas jaunuolis aiškino, kad šis sprendimas – dar vienas rusofobiškas žingsnis prieš jų šalį, o paklaustas, kodėl Lietuva taip pasielgė, svarstė, kaip taip norima įtikti Vakarams.

„Ten visi nusiteikę prieš Rusiją ir rusus“, – sakė jis.

Vidutinio amžiaus vyras su cigarete burnoje atkirto, kad tai – nesąmonė, tačiau iškart paragino geriau pasikalbėti apie sportą ir futbolą, o ne politiką.

„Koks tikslas? Dėl Rusijos paskelbtos specialiosios karinės operacijos Ukrainos teritorijoje visas pasaulis nusiteikė prieš Rusija. Jie vadina Rusiją teroristine valstybe, kaip Talibaną Afganistane. Tačiau šie žodžiai neturi jokio pagrindo. Mes kovojame dėl teisingo tikslo ir kovosime iki pat pabaigos“, – greitakalbe išbėrė kitas apklaustas vaikinas.

Dar du paklausti jaunuoliai tvirtino nesijaučiantys kaip teroristai, o vienas jų kirto, kad Lietuva – lyg kažkokia Afrikos valstybė.

„Jie neturi jokios vertės pasaulyje. Šita šalis pasakė kažką, na ir kas? Makaka kažkur nusispjauna, negi yra skirtumas, ką ji pasakė“, – rėžė jis.

Vienas vyras pasakojo, kad dirba logistikos srityje kartu su lietuviais, todėl dabar su partneriais sunkiau bendrauti, tačiau kol kas tęsia darbus.

Kitas vyras prisiminė dar SSRS laikus ir sakė, kad jau nuo tada Lietuva negražiai elgėsi su Rusija.

„Taip jie turbūt bando suvesti sąskaitas“, – sakė jis.

Vyresnio amžiaus vyras sakė, kad apie Lietuvą išvis negalvoja, jie jam nieko nereiškia.

„Valstybės taip negali kalbėti apie savo kaimynus. Daug rusų gyvena Lietuvoje. Man tai kelia pyktį, to negalima taip palikti, – sakė vaikinas, o paklaustas, kodėl Lietuva taip pasielgė, atsakė. – Kai būrys šakalų puola liūtą... tai turbūt ir yra jų motyvacija. Jie yra šakalai.“

Saudargas: jiems skauda

Vienas iš rezoliucijos autorių, konservatorius P. Saudargas Delfi sakė, kad Rusijos reakcija audringa dėl to, kad pataikyta į skaudžią vietą.

„Jiems skauda pripažinti tiesą, kas jie yra iš tikrųjų – teroristinė valstybė. Jeigu susprogdini daugiabutį su jame gyvenančias žmonėmis, akivaizdu, kad tai yra teroro aktas. O tą sistemingai vykdo Rusijos ginkluotosios pajėgos“, – teigė politikas.

Anot parlamentaro, suprantama, kad Rusijai tai nepatinka, tačiau jos atstovai jautriai reaguoja ir dėl to, kad tokį žingsnį žengti svarsto ir kitos valstybės.

„JAV Kongrese yra užregistruotas nutarimas ir ten taip pat vyks svarstymai dėl Rusijos, kaip terorizmą remiančios valstybės, pripažinimo. Jiems bet koks žingsnis į tą pusę, matyt, skauda, nes mina ant uodegos“, – kalbėjo jis.

P. Saudargo teigimu, Lietuvos politika jau kuris laikas buvo nukreipta į ryšių su Rusija mažinimą, nes jie pavojingi ir gali atsisukti prieš mus pačius, todėl jis abejoja, ar ši šalis turi galimybių kaip nors atkeršyti.

Seimo nario įsitikinimu grasinimai nutraukti prekybinius ryšius skamba keistai, nes tų ryšių mažai belikę.

„O ką jie gali padaryti? Jie sako – nebesiųsime laivų. Tai kad ir dabar Europos uostai nepriima Rusijos laivų, ką jie čia dabar uždraus? Jie nutrauks tai, ko nėra – tai kas iš to“, – kalbėjo jis.

Konservatoriaus teigimu, Rusija neturi kaip mums keršyti: „Jie tik gali garsiai kalbėti – tą mes ir matome. Nes jeigu jie galėtų ką nors padaryti, jie darytų. Jei tik galėtų kaip nors mums pakenkti, tai jie tą darytų. Tačiau, matyt, nebeišeina didesnių frontų atsidaryti – ne tik karine, bet ir kitomis prasmėmis. Nes ir taip jie yra spaudžiami į kampą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)