Apie tai, kad V. Vyšniauskas (K. Benedikt) pasirodė į karą įsitraukusioje Baltarusijoje, feisbuke pranešė visuomenininkas Andrius Tapinas. Įrašo komentaruose jis pasidalijo ir renginio programa, kurioje minimas K. Benedikt.

Koncerto Baltarusijoje programa

„Lukašenkos Minskas. Sekmadienis, gruodžio 18. Didžiajame teatre – Gala operos koncertas. Susirinkusi visa lukašenkinė grietinėlė.

Diriguoja Antonas Grišaninas, nusipelnęs rusijos federacijos artistas, didžiojo maskvos teatro dirigentas, šią vasarą dirigavęs gala koncerte okupuotame Krymo Sevastopolyje

– Otelo arija iš operos „Otelas“. Atlieka Kristian Benedikt. Lietuva, – skelbia pranešėja.

Plojimai. Mūsų žymusis tenoras Kristian Benedikt arba Vaidas Vysniauskas žvaliai žengia į sceną, spaudžia kruviną ranką nusipelniusiam rašistų artistui Grišaninui ir užtraukia Otelo ariją.

Tai man kyla trys klausimai mūsų tenorui:

– Kas jums negerai su galva?

– Kiek jums turėjo sumokėti?

– Ir kaip čia su ta arija, kurią atlikot Lietuvos kariuomenės 100–mečio proga ir prieš mėnesį pasidalijot: „Niekad neišduosiu savo Lietuvos“, sveikindamas mūsų kariuomenę, o po to mėnesio jūs jau Minsko scenoje su rašistais.

Beje, šiandien Minske lankosi putinas, tai gal ta pačia proga ir kokį privatų pasirodymą surengsit? Jam, regis, opera patinka“, – įraše dėstė A. Tapinas.

Tiesa, Baltarusijos didžiojo teatro internetinėje svetainėje skelbiamoje renginio programoje K. Benedikt neminimas.

Su solistu pirmadienį Delfi susisiekti nepavyko.

Kristian Benedikt koncertuoja Baltarusijoje

Kairys: tai turės pasekmes

Žinia, kad Lietuvos solistas V. Vyšniauskas pasirodė Baltarusijoje, nustebino ir šokiravo, teigė Delfi kalbintas kultūros ministras Simonas Kairys.

„Žinia nustebino tikrai labai nemaloniai. Mes susikoncentravę ir sprendžiame įvairiausias problemas, susijusias su įvairiausių atlikėjų iš Rusijos atvykimu, koncertavimu mūsų scenose arba tų asmenų, kurie kažkada koncertavo Kryme ir panašiai. Kitaip tariant, rūpinamės kitu frontu ir tikrai toks poelgis gerbiamo V. Vyšniausko šokiruoja.

Ypač suprantant ir matant, kad kiti kultūros sektoriaus atstovai renka paramą Ukrainai, telkia paramą, gabena – ar tai būtų muziejininkai, ar rašytojai, o čia pasirinkimas važiuoti kažkur į Minską, kur, mano žiniomis, šiandien lyg pats V. Putinas atvažiuoja, ir tai tikrai atrodo labai prastai“, – vertino ministras.

Jis pažymėjo, kad V. Vyšniauskas yra laisvai samdomas atlikėjas. Lietuvos kultūros įstaigos, renginių organizatoriai turėtų įvertinti solisto veiksmus ir nekviesti jo pasirodyti, kalbėjo S. Kairys.

Simonas Kairys

„Ar tai būtų renginių organizatoriai, ar koncertinės įstaigos, aš manau, kad šią istoriją ir šį faktą [reikėtų] kažkaip vertinti. Labai gaila, kad žmogus gali sau prisikurti problemų tokiu pasirinkimu kalbant apie Lietuvos sceną ir tikrai, manau, kad tai pasekmes turės.

Bet čia lygiai tas pats, kas su verslininkais, kurie vis nepasitraukia iš Rusijos ir Baltarusijos, nes, pažymėčiau, kad gerbiamas V. Vyšniauskas yra laisvai samdomas ir tai yra jo pasirinkimai, grįsti jo moralinėmis vertybėmis, jo empatija, jos nebuvimu šioje vietoje.

Man tik labai gaila, nes išties kultūros sektorius ir kultūros sektoriaus atstovai nė sekundei nekeldavo kažkokių abejonių“, – apgailestavo kultūros ministras.

Paklaustas, ar principas, kad Rusijoje ir Baltarusijoje nereikėtų koncertuoti, galioja ir kitiems Lietuvos atlikėjams ateityje, S. Kairys pažymėjo, kad atlikėjams nieko nenurodysi.

„Mes jiems kažkaip nenurodysime, galima nurodyti savo valstybės įstaigoms. Bet man labai keista, kad kažkam kažką dar reikia nurodyti.

Vienas karo esminių bruožų, kad negali būti kažkur per vidurį: turi labai aiškiai pasirinkti arba vieną, arba kitą pusę. Joks buvimas pilkoje zonoje, per vidurį nepadarys tavo pasirinkimo aiškesniu. Tuo labiau, kai mes čia kalbame apie karą, kuris yra labai arti, kur ukrainiečiai kaunasi kasdien už mūsų pačių laisvę, kad dar vis galėtume patogiai gyventi, kurti“, – komentavo ministras.

Kernagis: savo karjerą galės tęsti Maskvoje

Šis operos solisto poelgis – Lietuvos išdavystė, Lrt.lt sakė Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) generalinis direktorius Jonas Sakalauskas. Jis patikino, kad V. Vyšniauskas nebebus priimamas nei ant scenos, nei teatre.

Seimo Kultūros komiteto nario Vytauto Kernagio vertinimu, V. Vyšniauskas, pasirinkdamas pasirodyti Baltarusijoje, pasielgė apgailėtinai. Solistas, jo įsitikinimu, savo karjerą dabar galės tęsti nebent pas agresorius.

Vytautas Kernagis

„Apgailėtina ir didelė gėda. Šiandien putinas lankosi Minske, kurį vakar apšildė Vaidas Vyšniauskas (Kristian Benedikt). Reikia gerai atsitrenkti į pušį, kad vyktum į teroristinę valstybę ir ten savo talentu dalintumeisi su teroristais. Bet žiema, slidu, niekas nėra apdraustas.

Kaip lengvai (buvęs) vienas geriausių Lietuvos operos solistų pasirenka užbaigti savo karjerą. Bet kokiu atveju, buvęs tenoras, turi kuo skubiau nusiimti Ukrainos vėliavą nuo savo profilio nuotraukos ir iš Minsko patraukti tiesiai į Maskvą, kur galės tęsti savo pasibaigusią solisto karjerą. Ką čia bepridursi...“ – pirmadienį feisbuke rašė parlamentaras.

Nekviečia LNOBT

Visai neseniai V. Vyšniauskas (K. Benedikt) Lrytas.lt pasakojo, jog LNOBT jo koncertuoti nekviečia ir šį sezoną teatro scenoje jis nedainuoja.

LNOBT generalinis direktorius J. Sakalauskas tikino, kad teatras nėra nusiteikęs prieš V. Vyšniauską.

„Daug metų kvietėme jį dainuoti, bet ne kiekvieną sezoną gali pasirodyti visi to norintys solistai. Be to, šis sezonas bus ir trumpesnis už kitus dėl rekonstrukcijos. Teatras turi teisę pasirinkti solistus“, – nurodė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)