Ši perėja šiais metais tapo viena iš ryškiausių iliustracijų dėl visuomenėje kilusių ginčų dėl LGBT žmonių teisių.

Šį savaitgalį ji vėl pasikeitė, ant jos įrėmintos LGBTQ raidės (lesbietės, gėjai, biseksualūs, translyčiai, queer), rašo 15min.lt.

Primename, kad sostinėje ant požeminės perėjos sienos menininkų Karolinos Rimkutės ir Lino Salučkos kovo 11-ąją ištapyta vaivorykštė, LGBT simbolis, ilgai neužsibuvo.

Kaip „Delfi“ anksčiau sakė K. Rimkutė, apie visuomenės skaudulius verta prabilti per meną – tai visiems labiausiai priimtina ir suprantama kalba. Menas, anot jos, gydo sielą, todėl sprendžiant socialines problemas, įvairios kūrybinės iniciatyvos labiausiai paveikios, priešingai nei kalbėjimaisi, kurie dažnai nusiridena į asmeniškumus, aštresnius komentarus.

Apie menines užmačias pasakojusi K. Rimkutė buvo užsiminusi, kad jos draugas L. Salučka jau seniai buvo nusižiūrėjęs Saltoniškių požeminės perėjos sieną – dėmesį patraukė jos banguojanti, kreivoka forma. Ši siena nepatogi plokštaus paviršiaus pagrindo besiprašantiems kūriniams, tad visai nenuostabu, kad ant jos iki šiol buvo mažiau piešinių, tik pabandymai, tagai.

Sieną nudažę menininkai sakė suprantantys, kad vaivorykštė ją puoš laikinai – teigė netgi laukiantys ją papildysiančių užrašų, piešinių, ir visai nesvarbu, pozityvūs ar negatyvūs jie bus. „Todėl šiai akcijai pasirinkome viešą erdvę, norisi gyvo dialogo, išeiti iš virtualios, karantininės erdvės į viešą“, – šią savaitė Delfi sakė K. Rimkutė.

Piešiniui ant sienos leidimo nereikėjo – ši požeminė perėja viena tokių, kur galima legaliai piešti.

„Esame nustebę, kad taip greitai dingo. Siena visų, visi gali piešti – trispalvė niekam nėra įžeidimas. Bet atsiranda tas momentas, kad tai nėra tiesiog patriotai, o homofobai, kurie prisidengę patriotizmu. Įdomus veiksmas, atskleidžiantis kai kurių žmonių baimes.

Nuotaika nesubjuro, nereiktų į tai žiūrėti pesimistiškai – uždažyta tai uždažyta. Šita tema dažniausiai nėra dialogo, bandoma nutildyti. Bet reikia nebijoti, nesileisti nutildomiems, toliau kalbėti, užsiimti kūrybinėmis iniciatyvomis“, – sakė K. Rimkutė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (279)