Politikai: sekso padariniai suvokiami nuo 16 metų

Liberalė Dalia Teišerskytė ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Saulius Stoma yra pasiūlę už tokį veiksmą net nesant prievartos bausti laisvės atėmimu iki 2 metų. Jei tokius veiksmus padarytų 16-18 metų paauglys, jis atsakytų tik jei būtų nukentėjusiojo skundas, jo atstovo pareiškimas ar prokuroro reikalavimas.

Pataisos projekte taip pat siūloma bausti už jaunesnio nei 16 metų asmens tvirkinimą. Už tai grėstų bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki 2 metų.

Alternatyvų projektą pateikę konservatorių-krikdemų atstovai Vidmantas Žiemelis ir Antanas Matulas ragina už lytinį santykiavimą ir lytinės aistros tenkinimą su jaunesniu nei 16-mečiu, nesant išžaginimo, seksualinio prievartavimo ar privertimo lytiškai santykiauti požymių, bausti tik pilnamečius. Tačiau jie pasiūlė griežtesnę bausmę – už tai grėstų bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki 3 metų.

„Remiantis medicininėmis išvadomis, nepaisant ankstyvos anatominės ir fiziologinės brandos, visa apimančios lytinės brandos asmuo sulaukia ne anksčiau kaip 16 metų. Iki šio amžiaus asmuo dėl psichinio nesubrendimo ne visiškai suvokia seksualinių santykių pobūdį, esmę ir padarinius“, - pažymėjo parlamentarai.

Baudžiamasis kodeksas dabar numato atsakomybę už išžaginimą, seksualinį prievartavimą, privertimą lytiškai santykiauti, lytinės aistros tenkinimą pažeidžiant nepilnamečio seksualinio apsisprendimo laisvę ir (ar) neliečiamumą, seksualinį priekabiavimą ir mažamečio tvirkinimą. Pagal Lietuvos Aukščiausiojo Teismo išaiškinimą, lytinis santykiavimas ar kitoks lytinės aistros tenkinimas abipusiu sutikimu, jei tai darantiems asmenims yra suėję 14 metų, nėra nusikaltimas.

Siūlo nedrausti mylėtis paauglių poroms

Trečiadienį TTK klausymuose S. Stoma aiškino, esą „visose pasaulio šalyse nustatyta amžiaus riba“, kuomet paauglys gali duoti sutikimą lytiškai santykiauti. Tačiau keli teisininkai sutartinai aiškino, kad sunku nustatyti konkretų amžių, kai vaikas pasiekia brandą. Formaliai vaikais laikomi asmenys iki 18 metų – tik tuomet jie sulaukia pilnametystės, nors fizinė, socialinė ir kitokia branda gali tęstis dar dešimtmetį. Anot teisininkų, branda yra individualus dalykas, be to, fizinė, lytinė, psichinė ir socialinė branda ateina skirtingu laiku.

Be to, valstybės, apibrėžusios amžių, kuomet galima lytiškai santykiauti nepažeidžiant įstatymų, paprastai numato išlygą, kad galima atsižvelgti į brandą ir pan. Aukščiausiojo Teismo nurodytas 14 metų amžius esą nėra absoliutus kriterijus, tik orientacinis.

Teisės instituto atstovo Manto Liesio teigimu, dabar taikoma neformali 14 metų amžiaus riba yra pakankama. Mat tiek sulaukęs paauglys jau gali atsakyti už sunkius nusikaltimus, pavyzdžiui, suplanavęs nužudymą suvokti, ką daro. „Gal gali būti tokia logika – jei žmogus gali sugalvoti nužudyti, gal gali suprasti, ką reiškia lytiškai santykiauti?“ - svarstė jis.

Savo ruožtu Seimo kanceliarijos teisininkas Antanas Jatkevičius paragino šiuo atveju numatyti atsakomybę tik pilnamečiams asmenims.: „Įsivaizduokite: du mokyklinukai 15-mečiai draugauja. Vienam sukanka 16 metų, kitam dar šiek tiek trūksta. Jie toliau užsiiminėja tuo, ką darė kurį laiką, o mes gauname teisinį pagrindą jį bausti.“

Vaiko teisių apsaugos kontrolierės įstaigos patarėjos Ingos Juozapavičienės žodžiais, draudimo lytiškai santykiauti su tam tikro amžiaus nesulaukusiais vaikais nereikėtų suvokti kaip draudimo mylėtis dviem draugaujantiems paaugliams. Užsienyje tokiu atveju paprastai kreipiamas dėmesys į didelį amžiaus ar brandos skirtumą.

Anot TTK pirmininko pavaduotojo socdemo Juliaus Sabatauskas, fiziškai ir psichiškai subrendęs paauglys gali būti dar nepasiekęs socialinės brandos. Kitaip tariant, net suvokdamas, kas yra lytinis aktas, negalvoja apie galimą nėštumą, šeimos atsiradimą, santuokos klausimą. Be to, įstatymą žmonės galėtų pažeisti netyčia: „Du asmenys vienas kito paso neprašo, tik vardą žino, o kartais nė tiek. Paskui iškyla: nežinojau, kad nėra 16 ar 14 metų, mergina atrodę suaugusi...“ Teisininkų žodžiais, nustačius vėlesnį amžių susipainioti būtų dar lengviau.

Po tuoktuvių galėtų uždėti antrankius?

D. Teišerskytė ir S. Stoma pasiūlė Civiliniame kodekse nustatyti, kad tuoktis, nepriklausomai nuo aplinkybių, galėtų ne jaunesni kaip 16 metų asmenys. Šiuo metu leidžiama santuoką sudaryti pilnametystės sulaukusiems žmonėms. Norinčio tuoktis, tačiau neturinčio 18 metų asmens prašymu teismas gali sumažinti jo santuokinį amžių, bet ne daugiau kaip trejais metais. Pagal parlamentarų parengtą pataisą, šį amžių būtų galima sumažinti ne daugiau kaip dvejais metais. Be to, jie ragina visai išbraukti išlygą, kad nėštumo atveju teismas gali leisti tuoktis jaunesniam nei 15 metų paaugliui.

Leisti paankstinti santuokos amžių tik iki 16 metų siūlo ir V. Žiemelis bei A. Matulas, tačiau jie norėtų išsaugoti galimybę nėštumo atveju tuoktis jaunesniems paaugliams.

Ne vienas TTK klausymų dalyvis nuogąstavo, kad draudžiant tuoktis tam tikro amžiaus nesulaukusiems paaugliams būsimieji tėvai gali keliauti už grotų. „Prokuroras ištrauks kodeksą ir galės sakyti: ne, ne, tau – ne į šeimą, o į kalėjimą“, - kalbėjo J. Sabatauskas. „Tėvas – į kalėjimą, motina – į mokyklą“, - antrino A. Jatkevičius. Be to, vėlinant amžių, kuomet nebaudžiant galima mylėtis su nepilnamečiais, gali būti apkartintas jaunų šeimų gyvenimas: „Gali būti taip, kad šventoriuje jaunavedžių lauks su antrankiais.“

Teisininkų žodžiais, net neleidus nėščiai nepilnametei tuoktis jos nėštumas neišnyks, todėl esą būtų pažeistos būsimojo kūdikio teisės augti šeimoje.

Anot J. Sabatausko, bene sėkmingiausiai tokiais atvejais kylančias problemas galėtų spręsti seksualinis švietimas, „kad žmonės žinotų, jog vaikai ne kopūstuose atsiranda ir ne gandras juos atneša“. Savo ruožtu teisininkai taip siūlė šviesti visuomenę ir, pavyzdžiui, mažinti seksualinio pobūdžio vaizdų žiniasklaidoje.