Už visą pasiūlymą balsavo 111, prieš 3, susilaikė 6.

Numatoma, kad atitinkamai 10 eurų išmokos augs ir nuo 2021 metų sausio 1 dienos.

R. Šalaševičiūtės su T. Tomilino pasiūlymą, kurį tektų įgyvendinti jau kitai Vyriausybei, Seimas taip pat palaimino. Nuo 2021 metų universalios vaiko išmokos dydį kelti iki 70 eurų, gausioms ir nepasiturinčioms šeimoms – iki 110 eurų. Tam Seimas taip pat pritarė, už tai balsavo 82, prieš 2, susilaikė 30.

Valdančiuosius vadino fokusininkais

Konservatorė Gintarė Skaistė juokavo, kad pažadai į ateitį, kai jų kadencija baigsis.

„Primetate savo rinkiminius pažadus kitai Vyriausybei. O kai jūs numatote, kad jums reikia 70 eurų vaiko pinigų, bet gal čia jūsų net nebus“, – ironizavo parlamentarė,

Socialdemokratas Algirdas Sysas juokėsi ir vardijo, kiek kartų valdantieji keitė savo nuomonę.

„Vaiko pinigai yra geras dalykas, bet šeimai yra žymiai svarbiau darbo užmokestis. Pažadus vaikams duodate, bet jų tėveliams, jie nėra tęsiami“, – kritikavo opozicijos atstovas.

„Iš ko imame pinigus? Kelių fondo, nieko asfaltuoti nereikia? Klimato kaitos fondas, tai renovuoti nustosime?“ – klausė jis, pridurdamas, kad balsuos už, tačiau paskutinėmis dienomis Seime buvo matomas chaosas.

Mišrios Seimo narių grupės narė Aušrinė Armonaitė bandė atkreipti valdančiųjų dėmesį dėl daromos klaidos.

„Užuot išdalinę 500 milijonų eurų tiesiog gatvėje, jūs galėtumėte pasirūpinti vaikų užsiėmimais ir būreliais“, – svarstė parlamentarė.

Mindaugas Puidokas Seimo salėje džiaugėsi, kad pasiūlymas priimtinas ir svarbus šeimoms.

„Akivaizdu, kad tie, kurie gyvena geriau, turi didesnes pajamas, turi ir geresnes galimybes pasirūpinti savo vaikais“, – sakė jis.

Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen klausė, ar vaiko pinigus reikia suprasti kaip kompensaciją už įvedamus mokesčius.

„Užuot investavę į vaikų ateitį mes skiriame tuos pinigus pravalgymui šiandien“, – sakė ji. Pridurdama, kad valdantieji kaip fokusininkai – iš vienos kišenės paims, į kitą įdės.

Galutinis susitarimas

60 ir 100 eurų vaiko pinigų suma pirmadienį buvo patvirtintas ir ministrų kabineto. Premjeras teigė, kad dabar viskas priklauso nuo Seimo apsisprendimo.

DELFI primena, kad pasirašant koalicijos sutartį, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) atstovai į sutartį įrašė savo prašymą – vaiko pinigus padidinti iki 70 eurų. Tačiau valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis žurnalistams praėjusią savaitę patvirtino, kad tai yra galutinis „vaiko pinigų“ scenarijus – dėl jo sutarta koalicinėje taryboje.

Pirminiais skaičiavimais, padidinus išmokas vaikams nuo sausio 2020 metų biudžete papildomai reikės apie 149 mln. eurų.

Iš viso universalią išmoką vaikui gautų apie 521,9 tūkst. vaikų, papildomai skiriamą išmoką – apie 151,6 tūkst. vaikų.