„Vandeniui atslūgus situacija galbūt matysis šiek tiek šviesėliau, bet dabar ji kelia nerimą, susirūpinimą“, – BNS sekmadienį sakė uostamiesčio vadovas.

„Pirmadienį mes kalbėsime apie tai, kad kiek įmanoma greičiau įvertintume pasekmes, nuostolius ir nedelsdami spręstume klausimą apie atkūrimą, valymą ir finansavimą“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, pakilęs jūros vanduo jau plauna kopas ir paplūdimių infrastruktūrą.

„Nerimą labiausiai kelia, kad jūra vis labiau ir labiau pasiglemžia dalį Klaipėdos ir Lietuvos paplūdimio. Jau dabar plaunamos ne tik prieigos prie kopų ar prie takų, bet praktiškai plaunamos ir kopos. Nurimus vėjui bus galima ir tikrai neišvengiama įvertinti realias pasekmes, kiek tai kainuos“, – kalbėjo V. Grubliauskas.

Anot mero, situacija yra rimta ir padariniams likviduoti gali prireikti „rimtesnių finansavimo šaltinių“.

Audra pajūryje

„Nežinau, ar galime kalbėti apie dar vieną ekstremaliąją situaciją Klaipėdoje, nes yra daug parametrų, kada ji gali būti skelbiama, tačiau esmė ta, kad lėšų viskam sutvarkyti tikrai reikės, turbūt reikės ne tiek ir mažai, gal teks ir rimtesnių finansavimo šaltinių ieškoti, nes praktiškai per visą paplūdimį, nuo pat jūros vartų link Melnragės, Girulių, matyti, kad infrastruktūra suardyta“, – teigė uostamiesčio vadovas.

Jis sakė, kad reiks atkurti ne tik paplūdimius, bet ir suniokotą infrastruktūrą.

„Manau, kad reikės atkurti ne tik paplūdimius, bet ir infrastruktūrą: ji dabar paplauta, ten ir statiniai palei jūrą, ir takai prie jos, aš jau nekalbu apie gelbėtojų bokštelius ar kitus dalykus, kurie dabar yra vandenyje“, – sakė V. Grubliauskas.

Jo teigimu, pirmadienį, kai vėjas nurims, nuostolius ketinama įvertinti su tarnybomis, kol kas ekstremaliųjų situacijų komisija nebus šaukiama.

Apie sunkią situaciją pranešama ir Šventojoje. Palangos meras Šarūnas Vaitkus fesbuke praneša, kad Šventosios upė išsiliejo į krantus. Dėl stipraus vėjo jūra nebepriima užės vandens.

Ugniagesiai gelbėtojai mažiausiai 26 kartus vyko šalinti vėjo padarinių

Šalyje siaučiant stipriam vėjui, ugniagesiai gelbėtojai nuo šeštadienio ryto mažiausiai 26 kartus vyko šalinti vėjo padarinių, daugiausia pranešimų sulaukta vakarų Lietuvoje.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovo teigimu, daugiausia ugniagesiai vyko šalinti ant kelio nuvirtusių ar pavojingai pasvirusių medžių.

„Dominuoja medžiai, užvirtę ant kelių, pasvirę pavojingai <...>. Šiauliuose buvo užfiksuotas pranešimas, kad Tilžės gatvėje pavojingai atplyšęs kabo skardos lakštas“, – BNS sakė Situacijų koordinavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Saulius Žilinskas.

Šventosios upė išsiliejo į krantus (Šarūno Vaitkaus nuotr.)

Jo teigimu, 16 iškvietimų sulaukta praėjusią parą.

Daugiausia – Klaipėdos apskrityje.

Anot PAGD atstovo, šią parą, nuo šeštos ryto, jau užfiksuota bent 10 gelbėjimo darbų dėl vėjo padarinių.

„Bendras gelbėjimo darbų skaičius paaugęs negu vidutiniai skaičiai. Jau šįryt po nakties turime bent per dešimt išvykimų. Skaičiai, jaučiam ir matom, yra padidėję“, – teigė specialistas.

Jo teigimu, sekmadienį iškvietimų irgi daugiausia vakarų Lietuvoje – Klaipėdos, Šilutės, Šilalės rajonuose.

Hidrometeorologijos tarnyba šeštadienį perspėjo gyventojus apie savaitgalį siausiantį labai smarkų vėją.

Sekmadienio naktį pajūryje vėjo gūsiai galėjo siekti iki 28–30 metrų per sekundę, likusioje šalies dalyje – kiek mažiau.

Stiprūs vėjai, anot sinoptikų, išsilaikys ir sekmadienio dieną – pajūryje vėjas gali sustiprėti iki 32 m/s. Tokie gūsiai turėtų išsilaikyti ir pirmadienio naktį.

Pirmadienio dieną vėjas rims.

28 m/s ir stipresnis vėjas laikomas stichiniu, stipresnis nei 33 m/s – katastrofiniu.

Sekmadienio naktį be elektros buvo apie 9 tūkst. namų ūkių, daugumai elektros tiekimas atkurtas

Sekmadienio naktį be elektros daugiau nei tris minutes buvo apie 9 tūkst. namų ūkių, daugumai jų elektros tiekimas jau atkurtas.

„Pagrindinė elektros energijos persiuntimo nutraukimo priežastis yra gamtiniai reiškiniai – dėl audros pažeistos miškuose esančios elektros oro linijos“, – BNS sekmadienį sakė „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) atstovas spaudai Paulius Kalmantas.

„Didžiausią pavojų joms kelia medžiai, kurie dėl gamtinių reiškinių virsdami nutraukia oro linijų laidus“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, sekmadienį iš viso elektros tiekimas atkurtas 23 tūkst. namų ūkių, daugumai iš jų elektra buvo dingusi mažiau nei tris minutes.

Šiuo metu be elektros šalyje yra apie 1,1 tūkst. klientų.

„Jiems bus atkurta artimiausiu metu, aišku, vis atsiranda ir naujų gedimų, bet toks skaičius neperžengia normos ribų lyginant su eiline diena. Skaičiai rodo, kad tvarkomės gerai, buvome pasiruošę operatyviai reaguoti“, – teigė bendrovės atstovas.

Anot jo, Kauno, Šiaulių ir Klaipėdos regionuose gedimus šalina 42 operatyvinės brigados.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)