Patekimas į prekybos centrus taps laisvas, bet laisvi taps ir darbuotojai, kurie tuos galimybių pasus tikrina. Nuo šeštadienio bedarbiais gali tapti šimtai žmonių visoje Lietuvoje.

„Šiai dienai apie 150 „Ekskomisarų biuro“ darbuotojų atlieka galimybių pasų tikrinimo funkciją, – teigė „Ekskomisarų biuro“ generalinis direktorius Vytautas Labeckas.

„Iš pradžių turėjome daugiau, aišku, mes pradėjome su 140 darbuotojų, kurie tuo metu atliko funkciją, bet poreikis visą laiką keitėsi, tai šiandien dar turime 118“, – sakė „Eurocash1“ direktorius Vilius Makauskas.

Ramūs gali jaustis tik tie, kurie prie savo tiesioginių pareigų turėjo tikrinti dokumentus. Tačiau saugos tarnybos, teikusius tokias paslaugas tikrintojus įdarbino papildomai, tad jų teks atsisakyti.
Darbuotojai sako žinoję, kad su galimybių paso pabaiga pasibaigs ir darbo sutartis.

„Aš kai įsidarbinau, žinojau, kad tai yra laikina sutartis ir kol galimybių pasai galios, buvau informuota“, – sakė viena iš darbuotojų. Taip pat nurodė, kad ieško naujo darbo.

„Taip, jau turiu pasiūlymą“, – sakė ji.

„Mano šeštadienį sutartis nutrūksta, nes baigiasi galimybių paso patikra. Turiu pasiūlymų ir ne iš vienos įmonės. Niekada apsaugoje nesu dirbęs, bet man tas darbas patiko, kiek aš čia dirbu, ir ta darbo specifika“, – sakė dar vienas galimybių paso tikrinimo darbą baigiantis pašnekovas.

Saugos įmonių vadovai tikisi bent dalį darbuotojų išsaugoti, sako, kad bedarbiai užimtumo tarnybos užgriūti neturėtų.

„Nuolat augame, plečiamės, tai darbuotojų poreikis yra didžiulis. Visiems yra pasiūlytos galimybės pasilikti pas mus, dabar jau turime apie pusės darbuotojų sutikimus dirbti gal kažkiek kitokias funkcijas, kituose objektuose. Su kitais dar šnekamės ir tikrai bandysime, kad liktų kiekvienas“, – informavo V. Labeckas.

V. Makauskas tikino, kad jau turi darbuotojų, kurie jau yra sutikę tęsti jų įmonėje karjerą.

„Žinoma, dalis bus, kurie teks nenorės to daryti“, – pridūrė jis.

Tačiau norinčių likti yra.

„Gal ir gerai būtų“, – sakė vienas galimybių paso tikrintojų.

Tiesa, yra ir nebenorinčių.

„Išeisiu, aš nebenoriu čia dirbti daugiau“, – teigė kalbinta darbuotoja.

Kitas vyras sakė, kad nepasiliks vien dėl to, kad atlyginimas yra nemotyvuojantis.

„Manęs tai netenkina“, – sakė jis.

Bet jei darbuotojų ir neliks, tai speciali tikrinimo įranga pasiliks. Saugos tarnybos mobilių ir stacionarių tikrinimo prietaisų prisipirko į valias.

„Tie centrai, kurie įsigijo, matyt, stengsis ją arba realizuoti kitoms užduotims, išnuomoti, parduoti arba tiesiog laikys. Kiek kalbėjome su prekybos centrų valdytojais, nebus taip, kad staiga pirmadienį visi puls pardavinėti, nes niekas nėra tikras, kad tas poreikis patikrai nesugrįš kažkada ateityje“, – komentavo Nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas Mindaugas Statulevičius.

Patikros stotelių nėra daug ir jos tik didžiuosiuose prekybos centruose, mat jų ir kaina solidi.

„Tas patikros bokštelis su skenavimo įrengimu, su programavimo darbais ir priežiūra kainuoja kelis tūktančius eurų.

Gerokai paprasčiau su nešiojamais skaitytuvais. Jie lengvai pritaikomi prie kitų užduočių – juos gali naudoti kurjeriai siuntų kodams skenuoti logistikos darbuotojai ar bilietų kontrolieriai renginiuose.

Čia galite peržiūrėti visą LNK video