Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, paprašytas pakomentuoti galimybių pasų klastojimo faktą teigė, kad žmonės neretai bando apeiti taisykles.

„Pandemija yra bendra problema. Individams labai sunku nezuikiauti. Visi galvoja, kad pandemiją kažkas suvaldys – kažkas kiti. Jei kažką išspręsim, tai kažko kito sąskaita, o aš jau neprisidėsiu. Manau, kad kiekvienas klastojimas, išsisukinėjimas, sukčiavimas kažkuria prasme yra veltėdžiavimas ir visos visuomenės poreikių ignoravimas“, – pirmadienį prieš Vyriausybės posėdį žurnalistams sakė A. Dulkys.

Jis neigiamai įvertino tokius bandymui bei sąmokslo teorijų išpažinimus.

„Belieka tik pasakyti, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybė slepia nuo žmonių informaciją, jog žemė yra plokščia“, – juokavo ministras.

A. Dulkio teigimu, vyksta intensyvus darbas tarp institucijų tam, kad jau greit žmonės galimybių pasus galėtų išsiimti vaistinėse bei „Sodros“ skyriuose.

Kalbėdamas apie verslo prievoles, ministras teigė, kad klientų galimybių pasus reikia tikrinti programėlėje.

„Galimybių paso programėlė yra ta įranga, kuri turėtų padėti, bet jeigu yra kažkokių problemų, tai kai žmonės juda link praktinio įgyvendinimo, atsiranda visokių niuansų. Aš manau, kad tikslesnę informaciją suteiksime dar vėliau“, – sakė jis.

Kiek vėliau Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė spaudai Aistė Šuksta paaiškino, kad verslininkai, šalia galimybių paso skenavimo, nėra įpareigoti tikrinti ir kiekvieno kliento asmens dokumentų. Visgi tokia galimybė, kilus įtarimams dėl dokumento galiojimo, jiems yra numatyta.

Nufilmavo, kaip Kaune pardavinėjami padirbti galimybių pasai

Penktadienio vakarą „Kas vyksta Kaune“ komanda nufilmavo eksperimentą – bandė patekti net į penkis Kauno naktinius barus, kurie klientus aptarnauja tik su Galimybių pasais, nors tokio dokumento nebuvo pasiėmęs nė vienas komandos narys. Viltis sužibo prie populiaraus naktinio kokteilių baro „Bardakas“ Laisvės alėjoje.


„Belaukiant eilėje, kiti asmenys, taip pat laukiantys kol bus įleisti į barą, pasiūlė Galimybių pasą mums tiesiog nusipirkti“, – pasakojo „Kas vyksta Kaune“ operatorius.

Jo teigimu, šis pasiūlymas iš karto sukėlė intrigą, o visą derinimo procesą nedelsiant buvo nuspręsta ir slaptai nufilmuoti. Anot „Kas vyksta Kaune“ operatoriaus, netoli „Bardako“ jį su kolega pasitiko du vyrai, kurie įnirtingai pristatinėjo verslo planą, tiesa, pabrėždami, kad tai nėra legalu, tačiau į barą su padirbtu dokumentu esą galima patekti be problemų.

Vos 40 eurų

Anot „verslininkų“ Galimybių pasą galima padirbti vos per 10 minučių, o jo kaina Laisvės alėjoje siekia 40 eurų. Tiesa, vyrai neatmeta ir tokio varianto, kad į barą visgi gali nepavykti įeiti, jei bus nuspręsta skenuoti Galimybių paso brūkšninį kodą. Tuomet „verslininkai“ pataria apsimesti, kad dokumentai tiesiog sumaišyti ir pasišalinti iš baro, o vėliau laimę mėginti kitame.

Kaip girdisi vaizdo įraše, suklastoto dokumento prekeiviai ilgai į diskusijas veltis nebuvo linkę, Galimybių pasą ragino pirkti kuo greičiau, mat patys skubėjo atgal į naktinį barą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)