Pasak ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinės Armonaitės, siūloma, kad už testus apmokėtų valstybė.

„Tam, kad būtų užtikrinamas lygiateisiškumas“, – paaiškino ministrė.

Organizuoti testavimą turėtų savivaldybės – būtų testuojama specialiuose mobiliuosiuose punktuose, greitaisiais testais.

Galimybių pasas

Savo ruožtu premjerė Ingrida Šimonytė atkreipė dėmesį, kad papildomas žmonių prašymas testuotis be simptomų ar kito pagrindo būtų labai komplikuotas.

„Jei mes kalbame apie testą, kaip tam tikrą galimybę, turime sutarti dėl laiko“, – pažymėjo ji.

Jos teigimu, antigenų testais valstybė galėtų pasirūpinti.

„Dėl valandų skaičiaus, kiek testas turėtų galioti, Danijoje turime pavyzdį – 72 val. galioja. Kadangi ekspertų nuomonę girdėjome skeptišką, galėtume diskutuoti dėl 48 valandų. Noriu pabrėžti, kad mes, kaip iniciatoriai, ir aš asmeniškai manau, kad be testo šis galimybių pasas neįgyvendins savo misijos, kurią mes keliame“, – pažymėjo A. Armonaitė.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė atkreipė dėmesį, kad geresnis kompromisas būtų periodiškai skiriamas nemokamas testas.

Tuo metu premjerės patarėjas Rimantas Žilius sakė, kad galimybių pasas galiotų iki to laiko, kai šalyje pradėtų veikti europinis žaliasis sertifikatas.

„Sertifikate būtų labai ribotas kiekis asmens duomenų“, – paaiškino R. Žilius.

Kontrolieriai, pasak jo, turėtų tris galimybes – vizualiai pamatyti galimybių pasą, papildomai paprašyti asmens dokumento arba su savo mobiliuoju telefonu nuskaityti žmogaus galimybių paso QR kodą – įsitikinti, kad jis yra tikras.

Ministerijos galiausiai buvo pavestos aptarti visus techninius bei teisinius niuansus ir rasti galutinį sprendimą dėl testavimo.

I. Šimonytės teigimu, techniškai reikėtų stengtis pasiruošti šios idėjos įgyvendinimui nuo gegužės pradžios.

„Dėl kažko Vyriausybė gali priimti politinį sprendimą, bet tada reikia labai aiškiai susidėlioti tą schema, kaip toli tas politinis sprendimas veda“, – teigė I. Šimonytė.

Antradienį ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sakė, kad galimybių pasas būtų kuriamas Registrų centro ir e.sveikatos pagrindu, jį paruošti naudojimui būtų galima per kelias savaites.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (400)