Politinė šaltiena

Rugsėjo 10 dieną prasidėsianti nauja Seimo darbo sesija intriguos kalbomis apie naujus politinius darinius. Prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis prakalbo apie skatinimą buvusiam Susisiekimo ministrui Rokui Masiuliui likti politikoje. Praėjusią savaitę apie naujos politinės jėgos steigimą prakalbo iš Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) gretų pasitraukęs Rimantas Jonas Dagys, Vytautas Radžvilas ir Vytautas Sinica.

O kur dar paslapčia Registrų centre užregistruotas politinės partijos „Tėvynės labui“ vardas. Tai buvo premjero Sauliaus Skvernelio rinkiminis šūkis prezidento rinkimuose.

„Vilmorus“ direktorius V.Gaidys DELFI sakė, kad šiuo metu galvoti apie naują politinę jėgą yra gana protinga – politinėje arenoje trūksta struktūros, ideologiniai partijų rėmai žymiai blunka.

Saulius Skvernelis

„Palanki situacija yra tame, kad politinė scena šiuo metu mažai struktūruota, iš naujo besiformuojanti. Liberalų yra bent trys partijos, su skirtingomis sėkmėmis, socialdemokratų dar dvi. Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) viduje turi bent tris raiškiai skirtingas grupes, bent pagal elektoratą. Irgi nėra čia nusistovėję. „Tvarkos ir teisingumo“, Darbo partijos sėkmės dienos buvo gal prieš 15 metų, dabar nelabai aišku, nei jų ideologija, kas yra lyderiai, jie keičiasi. Tokioje situacijoje, galėčiau pavadinti „politine šaltiena“, kai vienas į kitą pereina. Tai tokiomis aplinkybėmis yra galimybė kurti partijas“, – situaciją vertino jis.

Jo teigimu, šiuo metu galima svarstyti ir apie naują jėgą, ar prisijungimą jau prie esamos. Tačiau partijų skilimas retai kada būna naudingas ir efektyvus.

„Galima bandyti ir jungtis, ir iš naujo kažką daryti. Kita vertus, ne taip paprasta tiems dešiniųjų naują partiją (įkurti, aut. p.). Praktika rodo, kad vienos partijos atskilimas nuo kitos sunkiai sekasi“, – kalbėjo V.Gaidys.

Vienoje pusėje – per sudėtinga, kitoje – politiniai laukai ganytis

V. Gaidys svarstė, kad naujai politinei jėgai pakrypus dešinės pusės link, bus sunku įveikti dabartinį šios pozicijos lyderį.

„Dešiniųjų pusėje, Tėvynės sąjunga, autoritetas aiškus – Vytautas Landsbergis, viskas ten yra. Ir žodis „Lietuva“, „tauta“, „šeima“, čia gi konservatoriai. Kol ten yra jie, kas ten besisteigtų, prieš V. Landsbergį sunkiai eitųsi“, – naujų partijų galimybes vertino V. Gaidys.

Tačiau galimybių drąsiems naujų politinių darinių judesiams „Vilmorus“ vadovas matė kairėje.

Rokas Masiulis

„Kairėje pusėje, kurią galima pavadinti „ekonomine kaire“, ne vertybine, čia tikrai yra didžiulės pievos, kur galima ganytis. Tik, matyt, šiuo metu to lyderio reikia. Gal Vytenis Andriukaitis galėtų, bet kol kas nėra. Bet gali atsirasti“, – situaciją vertino jis.

„Socialdemokratai ir kairė šiuo metu net Europoje nelabai. Žmonių, kurie nori to, yra, bet gal vadovų nelabai yra“, – kalbėjo „Vilmorus“ direktorius.

V. Gaidys sunkiai įsivaizdavo, kad tiek premjeras S. Skvernelis, tiek ir buvęs ministras R. Masiulis galėtų aktyviai kurti naujus politinius darinius.

„Nelabai aš įsivaizduoju, su kokiais jie ten šūkiais eitų. Jie tokie gana populiarūs žmonės, bet kol kas nėra pagrindo manyti, kad čia būtų tokia situacija, kai kažkada atėjo Darbo partija ir visus nurungė. Jie tokie labai mandagūs, tylūs, nėra revoliucionieriai“, – teigė V. Gaidys.

Aiški takoskyra

Ilgi nesutaikomi priešai – Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) ir konservatoriai šiuo metu kartu dirba opozicijoje. Tačiau ar šios politinės jėgos galėtų naujame Seime dirbti kartu valdančiojoje daugumoje, V. Gaidžiui būtų sunku suprasti, nors takoskyros tarp šių partijų yra sušvelnėjusios.

„Dvidešimt metų čia buvo pagrindinė takoskyra – Algirdas Mykolas Brazauskas ir V. Landsbergis. Ant tiek įsigyvenusi, kad jau kaip ir JAV – praėjo 200 metai, bet yra takoskyra – demokratai ir respublikonai, dar nuo Pilietinio karo laikų liko. Ir čia kažkokie dalykai, kurie net į pasąmonę yra nuėję, per mažai laiko praėjo, kad jie pradėtų niveliuotis.

Laikas nuo laiko pasigirsta kažkokių pretendentų į postus, kurie sako, kad jie prieš Landsbergį. Žinoma, tai yra kalbama apie metaforą, o nekonkretų žmogų. Žinoma, lyginant su tuo, kas kažkada buvo, ta takoskyra yra tikrai sušvelnėjusi. Bet dar anksti kalbėti apie bendrą darbą“, – sakė jis.

Kalbų gali būti

Būtent apie šią galimybę – konservatorių ir socialdemokratų koaliciją pirmadienio laidoje „DELFI Dėmesio centre“ kalbėjo ir V. Landsbergis. Jis tvirtino, kad kol kas yra sunku pasakyti, bet jei neatsiras griežtų teiginių, kad „tik ne konservatoriai“, kalbėtis yra apie ką.

„Man labai sunku pasakyti. Jei susiklosto koalicijų ieškojimo reikmė po rinkimų, nėra taip, kaip paprastai – visi susivienija prieš Tėvynės sąjungą ir tarpusavy dalijasi pyragėlius, postelius, „atkatus“ kokius nors. Jei bus rimčiau, jei bus atsakingesnių politikų valdžioje, nebus tokio užsikirtimo, kad „mirtinai negalima eiti su Tėvynės sąjunga“, bus kažkokių kalbų. Bet tada, matyt, bus ir pagrindinių skiriamųjų taškų. Skiriamasis taškas šioje vietoje labai aiškus – požiūris į gynybą. Ar tai yra prioritetinis dalykas, ar šie socialdemokratai bando vėl sužaisti seną populizmą, kad nereikia ginkluotis, nereikia kariuomenės, mūsų niekas nepuls. Pamatysime, sunku pasakyti. Turi bagažą visokių žaidimėlių“, – „DELFI Dėmesio centre“ sakė V. Landsbergis.