„Tai buvo pirmas kartas, kai mes matėmės. Jis prisistatė, papasakojo, kas yra, papasakojo, kiek dirba Seime, nes ankstesnėse kadencijose buvo kitų Seimo narių padėjėjas. Buvo kažkoks pokalbis, bet viskas buvo labai greitai“, – „Delfi TV“ laidoje „Iš esmės“ pasakojo Seimo narys.

Jis sako, jog galimą kyšio pasiūlymą vertina kaip desperacijos išraišką.

„Galiu pasakyti, kad mes abu truputį gavome šoką. Aš tikrai sutrikau, tai buvo taip netikėta“, – prisiminė M. Maldeikis.

Remiantis Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pranešimu, ši istorija susijusi su dar Sauliaus Skvernelio Vyriausybės pateiktu įstatymo projektu.

Kaip skelbė BNS, Vyriausybės siūlymu, Seimas dar 2017 m. priėmė Azartinių lošimų įstatymo pataisas, įpareigojančias verslininkus lošimų įrenginius prijungti prie bendros lošimo automatų kontrolės informacinės sistemos (LAKIS). Jų įsigaliojimas numatytas 2021 m. lapkritį, tačiau tiek svarstant projektą prieš ketverius metus, tiek pastarąjį pusmetį rinkos dalyviai siekė šį terminą nukelti.

S. Skvernelis laidoje prisiminė, kad ir tuo metu vyko audringos diskusijos.

„Jeigu tai yra apie tai, apie sujungimą visų lošimo automatų į vieną tinklą, tai tikrai buvo audringos diskusijos Vyriausybės posėdžiuose, kada dalyvaudavo suinteresuoti lošimo verslo atstovai. Iš tikrųjų buvo prašoma, kad terminas būtų atidėtas pakankamai ilgam laikui. Vyriausybė padarė sprendimus neatsižvelgdama į prašomus terminus ir tas įstatymas buvo sėkmingai priimtas Seime. Dabar turėtų įsigalioti pats reikalavimas“, – pasakojo buvęs premjeras.

Saulius Skvernelis

Anot jo, LAKIS sistema inicijuota kaip priemonė kovai su šešėliu.

BNS surinkta informacija rodo, kad sektoriuje veikiantis verslas jau nuo praėjusių metų bando pasiekti politikus su prašymais atidėti prieš kelerius metus priimtų pataisų, susijusių su įpareigojimu lošimų automatus prijungti prie LAKIS, įsigaliojimą.

Gentvilas: aš taip pat sulaukiau skambučio

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Eugenijus Gentvilas „Delfi“ laidoje prisipažino taip pat sulaukęs įtartino skambučio, kuris galėjo būti susijęs su minimomis pataisomis.

„Aš galiu pasakyti: aš taip pat sulaukiau skambučio, tačiau aš neatsiliepiau, suvokdamas, kad galimai kalbės apie tą patį įstatymą. Aš neatsakiau į tą skambutį ir neperskambinau, nenorėdamas užsiimti niekais. Šiuo atveju turiu savo nuomonę, suprantu, kad skambino žmogus, kuris turbūt turi kitą nuomonę, ir matydamas telefono numerį sąmoningai neatsakiau, tai spaudimo nepatyriau“, – pasakojo Seimo narys.

„Ar aš būčiau jį patyręs, jei būčiau pakėlęs ragelį? Nežinau. Mano kolegos, kurie atsiliepė, šiandien kalba, kad tai galėtų įvertinti kaip spaudimą“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Jis patvirtino, jog skambino asmuo, kuris kalbant apie šią istoriją šiuo metu minimas viešojoje erdvėje.

„Didžioji problema yra, kad lošimų ir loterijų verslas tikrai stovi ant neskaidrių pamatų. Kol jie nebus skaidrūs, tol, matyt, kiekvieną kartą koks nors įstatymo pakeitimas susilauks pokalbių ir skambučių, kurie galės būti traktuojami kaip spaudimas. Azartiniai lošimai ir loterijos yra pelningas verslas ir čia jau daug kas pasakyta. Niekas nenorės užleisti pozicijų, o ar per spaudimą, per kyšių pasiūlymus eis, nežinau. Manau, pasimokę iš šios istorijos bent jau kyšiai neužsiiminės“, – svarstė politikas.

Eugenijus Gentvilas

Pasak S. Skvernelio, tokių probleminių sričių yra ir daugiau: „Iš tikrųjų tų rizikingų sričių yra labai daug. Eugenijus paminėjo lošimus, lygiai ta pati farmacija… Lobizmas yra teisėta veikla, jei ji vykdoma pagal įstatymų reikalavimus. Skambinti, parašyti, susitikti galima, tačiau kai norint paveikti Seimo narį siūlai kyšį, nėra nieko bendro su lobizmu.“

Skvernelis: pareigūnų veiksmus reikia įvertinti atskirai

M. Puidoko kalbos apie galimai prieš jį panaudotą smurtą, regis, nukreipė dėmesį nuo pačios šio skandalo esmės, kad parlamento narys pranešė apie siūlomą kyšį. Visgi S. Skvernelis mano, kad ir pirmoji istorija yra svarbi.

„Čia yra dvi istorijos. Pagrindinė, esminė – galimas kyšio davimas ir galimas korupcijos faktas. Bet lygiai taip pat yra kita istorija – Seimo nario asmens neliečiamybės klausimas. <…> Ar buvo padaryta pažeidimų, yra kita istorija. Iš tikrųjų tie klausimai turi būti atsakyti, nes arba Seimo nario asmens neliečiamybė yra reali, arba tai yra butaforija“, – Seimo opozicijos lyderis.

„Tada jos apskritai nereikia, jeigu mes pradėsime traktuoti, kad ji yra dalinė, nėra absoliuti. Konstitucijoje labai aiškiai pasakyta dėl patraukimo baudžiamojon atsakomybėn, padaryta tokia išlyga. Dėl viso kito imunitetas, man atrodo, nustatytas pakankamai aiškus ir griežtas. Manau, kad tą atsakymą turi duoti STT, kuri atlieka vidinį tyrimą, ir generaliniai prokurorai. Man keista, kad nebuvo filmuojama, nors filmuojama gerokai mažiau rezonansą sukėlusiose bylose“, – laidoje „Iš esmės“ kalbėjo S. Skvernelis.

„Darbietis“ M. Puidokas praėjusią savaitę apkaltino STT pareigūnus smurtu – neva buvo smaugtas, suplėšyti jo drabužiai, iki kraujo sudraskyta jo ranka, atimti asmeniniai daiktai. Pareigūnai teigia prievarta paėmę telefonus iš M. Puidoko, nes šis nevykdė teisėtų reikalavimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (212)