Audringa klausytojų diskusija

Šis klausimas itin karštai buvo aptarinėtas Žinių radijo klausytojų.

„Dienos klausimo“ klausytojas Audrius teigė, kad nenorėtų, jog būtų švelninami dabar galiojantys ribojimai.

„Ne, nenorėčiau. Mano nuomone, tai jau viskas nusistovėję, vieni priima, kiti naikina. (…) Tai mes tada niekada neturėsime normalios tvarkos ir sistemingumo. Nes jei kas ketverius metus renkame vis kitus, vyksta kova su buvusiais, su vėjo malūnais. Ieškome, kas ką padarė blogai, kas kažkuriai daliai neįtinka, nepatinka. Tai gaunasi bereikalingas švaistymas mūsų visų pinigų“, – savo požiūrį dėstė jis.

Algis taip pat buvo prieš ribojimų atšaukimą.

„aš kategoriškai prieš naikinimą, gal didžiuosiuose miestuose to nesijaučia, bet kaimuose labai jaučiasi. Vyrai susimeta, išgeria, nebėra, kur nusipirkti, tai čiuožia namo ir nebegeria“, – tikino jis.

Klausytojas Mindaugas radijo eteryje stebėjosi, kad vis dar leidžiama nealkoholinio alkoholio gėrimų reklama. Nes jie, anot klausytojo, ragina pirkti būtent alkoholinius gėrimus.
Į Žinių radijo eterį prisiskambinusi Albina kalbėjo, kad gyvenant kaime mato tik teigiamus šių draudimų pokyčius.

„Gyvenu kaime ir per tuos ketverius metus matau labai teigiamus pokyčius. Laiko ribojimas ir alkoholio draudimas yra tik liberalų išmanymas, kad čia lyg labai blogai. Jaunimas, būdavo, geria dieną ir naktį, bėga per kelią nusipirkti butelio, miršta, su mašina užsimuša, jau mažėja“, – kalbėjo moteris.

Siūlo kalbėti dėl reklamos ir darbo laiko

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos (LPĮA) vykdomoji direktorė, ekonomistė Rūta Vainienė laidoje teigė, kad itin griežti ribojimai nepasiekė visų anksčiau užsibrėžtų tikslų. Ekonomistė užsiminė, kad praėjus kuriam laikui po įvestų ribojimų vertinga juos peržiūrėti – jei prie užsibrėžtų pokyčių artėjama, jų koreguoti nereikia, o jei neveikia – reikia naikinti.

„Mes sakome, kad reikia peržiūrėti, nes yra jau patirtis, praktika. Duomenys apie kuriuos įmanoma kalbėti“, – Žinių radijo eteryje sakė ekonomistė.

Ji kalbėjo kad kol kas valdančiąją koaliciją formuosiančioms partijoms pateikė tik pasiūlymą diskutuoti, o ne konkrečius pokyčius.

„Jie yra labai nekonkretūs, mes tik pasiūlėme inicijuoti diskusiją ir peržiūrą – dėl prekybos laiko ribojimo o kitas – visuotinis reklamos draudimas. Kai nuolaida gali būti, bet apie ją reklamuoti negali“, – logikos trūkumą dabartinėje tvarkoje aptarė R. Vainienė.

Alkoholis

Pašnekovė tikino, kad kitai valdžiai tokių pasiūlymų diskutuoti teikę nebūtų.

„Aš labai tikiuosi tos diskusijos, kad bus galima prie jos sugrįžti. Ar tai bus svarstoma, tai jau bus vėlesnės diskusijos. Mes kitai valdžiai tokių pasiūlymų neteiktume. Jei atėjo su nuostatomis draudimų mažinimu, tai yra proga juos peržiūrėti. Manau, kad tai yra ramus ir kultūringas peržiūrėjimas“, – sakė ji.

Laidos klausytojui uždavus klausimą, kam šių pokyčių reikia – pirkėjui ar prekybininkui, R. Vainienė aiškino, kad prekybininkų lūpomis kalba būtent vartotojai.

Nepasiekia tikslinės auditorijos?

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio atstovas, parlamentaras Simonas Gentvilas laidoje tvirtino, kad net jei kai kurių ribojimų bus atsisakyta, lygiagrečiai turi didinama gyventojų atsakomybę.

„ Bet laisvė ir didesnė laisvė reiškia paraleliai ir atsakomybę. Mes turime kalbėti, kad alkoholis ugdo priklausomybę ir atsakinga valdžia neturi stengtis vardan prekybininkų, kad būtų daugiau išgerta, suprekiauta. Tačiau bet koks atlaisvinimas turi eiti su priklausomybės ligų prevencija“, – pabrėžė jis.

Politikas tikino, kad prevencinė sistema šiuo metu Lietuvoje visai neveikia.

„Tai taip, reikia atlaisvinti tuos nonsensus, kurie buvo radikaliausi Europoje, tik draudimais tautos mes neišblaivinsime“, – savo požiūrį dėstė liberalas.

S. Gentvilas kalbėjo, jog kai kuriuose srityse reikalavimai Lietuvoje yra griežčiausi visoje Europoje.

„Manau, kad mes perreguliavome šią sritį ir reguliavimas pas mus griežčiausias Europoje, net iš žurnalų puslapių plėšomi puslapiai. Rezultatas nėra pasiektas, o jis – priklausomybės ligomis sergantys vis dar tai daro, jų daug o tie, kurie gurmaniškai vartoja, jiems suvaržymas. Aš beveik garantuotas, kad šie keletas draudimų bus panaikinti“, – aiškino jis.

„Žmogui valdžia turi leisti ir suklysti. O šiuo atveju – nebuvo. Manau, kad reikės naikinti ir liberalizuoti daugelį apribojimų. Dėl to sutaria visos kitos partijos. Bet tai turi būti kartu su atsakomybė, nes laisvės be jų – anarchizmas“, – Žinių radijo eteryje dėstė politikas S. Gentvilas.

Ragina nesustoti

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Tomas Tomilinas teigė, kad jo visiškai nenustebino planai atsisakyti dalies draudimų.

„Mes puikiai žinome, kokias vertybes ir idėjas atstovauja tam tikra dalis liberalų. Mes suprantame, kad yra dideli pinigai ir norai grąžinti Lietuvai tai, kas nėra labai reikalinga. (…) Mes turime visuomenės interesą matyti aukštesnį tikslą, visos šalies. Juk moterys regionuose tikrai džiaugiasi šiais sprendimais“, – tikino jis.

T. Tomilinas kalbėdamas apie gerėjančią situaciją, teigė, jog pagrindinis aspektas – geresni sveikatos rodikliai.

„Dabar yra visiškai ne laikas sustoti viduryje balsų“, – sakė politikas. Kartu jis tikėjosi, kad konservatoriai to nepalaikys.

Alkoholis

Reklamos draudimas – efektyvus

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Visuomenės sveikatos fakulteto Sveikatos tyrimų instituto vadovas daktaras Mindaugas Štelemėkas pabrėžė, kad alkoholio reklamų draudimas yra efektyvus.

„Lietuva tiesiog toliau nuėjusi, nes įgyvendino visišką alkoholio reklamos draudimą. (…) Reklamos draudimas yra efektyvus. (…) PSO įvardija efektyviausias priemones: kainų didinimas per akcizą, prieinamumo mažinimas ir reklamos ribojimas. Tai yra paveikiausia jauniems asmenims – paaugliams, žmonėms, kurie naudoja sąlyginai nedaug alkoholio“, – kalbėjo pašnekovas.

LSMU atstovas pabrėžė, kad būtent reklamos draudimas yra orientuotas į ateitį, kad visuomenėje būtų kuo mažiau nuo alkoholio priklausomų asmenų.

„Švietimas kaip atskira priemonė neveikia, veikia tik kompleksinės priemonės į kurias įeina draudimai. Reklamos draudimas ir amžiaus apribojimas yra investicija į mūsų jaunimą. Nes būtent per tuos žmones ugdomi nauji įpročiai, nauja geriančiųjų karta“, – laidoje kalbėjo M. Štelemėkas.

Ragina neskubėti

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė nesuprantantis argumentų, kuriuos vardija, aiškindami norą atsisakyti tam tikrų alkoholio draudimų. Jis ragino naujuosius valdančiuosius palaukti.

„ Bet nelabai suprantu argumentų, kodėl tai reikia daryti. Ar tie, kurie pasiūlymus teikia nori pasakyti, kad per mažai išgeriama Lietuvoje? (…) Aš tikrai siūlyčiau liberalių pažiūrų politikams, kurie aktyviai komunikavo per rinkiminę kampaniją kiek palaukti, nes Lietuva bus vertinama tarptautiniai ekspertai viską. (…) Ir jei jie pasakys, kad čia perteklinės, kad nieko nepadarė ir nesumažino, tada gal ir priimti tokius sprendimus“, – Žinių radijo eteryje sakė ministras A. Veryga.