Tam, kad sumokėtų už prabangų namą ir butą Maskvos centre, N. Patruševas su žmona turėtų taupyti 56 metus, nieko nevalgyti ir nepirkti.

Šeima valdo daug nekilnojamojo turto

Projekto „FreeDom“ žurnalistai nusprendė išsiaiškinti, kiek uždirba V. Patruševas, kuris vadinamas tikėtinu V. Putino įpėdiniu.

Dėl gresiančių represijų iš Rusijo emigravęs advokatas Anatolijus Fursovas išnagrinėjo visas Patruševo deklaracijas ir nustatė, kad 2010 – 2021 metais Nikolajus ir Elena Patruševai uždirbo 5 mln. 860 tūkst. JAV dolerių.

Nikolajui Patruševui taip pat priklauso keli žemės sklypai ir gyvenamieji namai, butai, ūkinis pastatas. Jo žmona valdo žemės sklypą, namą su ūkiniu pastatu, du butus bei lengvąjį automobilį „VW Touran“.

Tačiau iš deklaracijoje pateikto turto sąrašo pavyko rasti tik du nekilnojamojo turto objektus.

Kitų objektų nustatyti nepavyko, nes Rusijos valdžia jau seniai slepia valdančiojo elito narių turtus. Tai daroma gana paprastai, nekilnojamojo turto registre tiesiog nurodoma, kad vieno ar kito objekto savininkas yra ne fizinis asmuo, o Rusijos Federacija.

Su šiuo „fenomenu“ yra susidūrusi ne viena skirtingas istorijas narpliojusi tyrėjų komanda. Dažniausiai taip „užmaskuojamas“ itin aukštas pareigas užimančių kariškių ar specialiųjų tarnybų atstovų turtas.

Nikolajus Patruševas

Buto Maskvos centre ir namo kaina – įspūdinga

Kas yra tie du nekilnojamojo turto objektai, kurios pavyko identifikuoti, kokia jų kaina?

Tai 256 kvadratinių metrų butas Maskvoje, architektūros paminklu pripažintame name. Vieta, kur stovi namas – išskirtinė, ramioje šalutinėje gatvelėje Maskvos centre, iš buto atsiveria puikus vaizdas į Rusijos Užsienio reikalų ministerijos pastatą. N. Patruševo buto rinkos kaina - 239 mln. rublių.

O antrasis nustatytas N. Patruševo turtas – namas elitinėje Maskvos oazėje. Jo plotas – įspūdingas, siekiantis net 1 tūkst. 416 kv. m, šalia gyvenamojo mano įrengtas ir 259 kv. m. ploto ūkinis pastatas. N. Patruševo valdai priklauso ir du žemės sklypai, 4 tūkst. 541 kv. m. ir 1 tūkst. 976 kv. m. ploto. Visas šis artimo V. Putino bendražygio turtas yra saugomoje Sosnovyj Bor teritorijoje.

„Tai bene vienintelis kampelis Maskvoje, kur puiki aplinka, vasaromis galime eiti į pliažą ir maudytis. Tačiau šią vietą „okupavo“ turtinti valdininkai ir verslininkai“, – sakė tyrimą atlikęs advokatas A. Fursovas.

Pastebėta, kad jau kelias savaites N. Patruševo valdose intensyviai dirba statybininkai. Tyrėjų duomenimis, čia įrengiamas požeminis bunkeris.
Viso šio objekto kaina siekia 1 mlrd. 820 mln. rublių.

Patruševai turtą galėtų įsigyti tik taupę 56 metus

Nors projekto „FreeDom“ žurnalistams pavyko identifikuoti tik du Petruševams priklausančius nekilnojamojo turto objektus – prabangų butą Maskvos centre ir įspūdingo dydžio namą, tai leidžia daryti atitinkamas išvadas apie tai, kokiomis lėšomis šis turtas įgytas. Buto ir namo vertė siekia apie 2 mlrd. 59 mln. rublių.

„Remiantis pateiktais duomenimis apie sutuoktinių Patruševų gaunamas pajamas, jiems reikėtų padirbėti 56 metus, kad galėtų įsigyti tokį turtą. Ir visą šį laiką nieko nevaldyti ir nepirkti“, – ironizavo advokatas A. Fursovas.

Teigiama, kad tai tik ledkalnio viršūnė, nes niekas tikriausiai niekada taip ir nesužinos, kiek N. Patruševui ir jo sutuoktinei priklauso akcijų milijardinį pelną generuojančiose Rusijos naftos ir dujų gavybos įmonėse.

„FSB su kitomis jėgos struktūromis kontroliuoja visą verslą Rusijoje. Tam yra sukurtas specialusis FSB skyrius, kurio darbuotojai tuo ir užsiima“, – sakė dėl represijų grėsmės iš Rusijos emigravęs advokatas A. Fursovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)