Vienu metu pristatyta 19-a įvairių, daugiausia sunkių, kūno sužalojimų patyrusių karių. Gydytojai skubėjo diagnozuoti sužeistųjų būklę, jei reikia – vietoje suteikti pirmąją pagalbą ir nedelsdami pristatyti į atitinkamus skyrius. Laimė, tai ne tikrovė, o tik Lietuvos ir JAV karių pratybų „Karaliaus kirtis 2015“ dalis.

Pirmadienį Panevėžio mieste ir rajone prasidėjusiose pratybose galima išvysti Lietuvos kariuomenės ir JAV karių technikos, ginkluotų karių, incidentų miesto gatvėse, kai naudojama pirotechnika ir netikri garsiniai šaudmenys.

Antradienį nuo ryto iki pat vakaro įvairiose vietose netrūko veiksmo. Šalia Trakiškio pratybų metu per tariamą artilerijos apšaudymą buvo sunkiai sužeista karių kuopa. Kai kuriems skeveldros sužalojo kojas, galvas, netrūko šautinių žaizdų ir kraujo. Žinoma, tai tik geras karių makiažas, o aimanos netikros.

Pro nelaimės vietą pravažiavo kelios saviškių karinės mašinos: jie neskubėjo sužeistiesiems suteikti pirmosios pagalbos. Svarbiausia – užtikrinti atvykstančių medikų saugumą, kad keliolikos sužeistųjų būrys nepadidėtų iki kelių dešimčių.

Dar po kelių minučių, aidint tariamoms sužeistųjų aimanoms, atvyko paramedikai, vietoje nustatė karių pagrindinius sužeidimus, pagal skubiosios pagalbos lygį surūšiavo sužeistuosius ir karine mašina juos nuvežė į ligoninės priimamąjį.

„Svarbiausia tokiose situacijose – greitas informacijos apsikeitimas, nes būtina greitai kariams suteikti medicininę pagalbą. Kitas dalykas – užtikrinti, kad nenukentėtų paramedikai, atvykstantys į įvykio vietą. Tad buvo pasirūpinta apsauga ir tik tada į masinio sužeidimo vietą atvyko medikai“, – „nelaimės“ vietoje kalbėjo Karaliaus Mindaugo husarų bataliono kapitonas Raimundas Jareckas.

Ligoninė pasirengusi

Respublikinės Panevėžio ligoninės priimamasis buvo pasirengęs priimti tokį būrį sužeistųjų. Medikų darbas nesutriko: iškviestos poilsio dienas turėjusios slaugytojos, laisvadienius turėję chirurgai. Iš viso pratybose dalyvavo beveik trys dešimtys medikų.

„Iš esmės, mes kiekvieną dieną patiriame ekstremalių situacijų. Tik, žinoma, sužalojimų gerokai mažiau, nei šių pratybų metu. Turime būti pasirengę tokioms situacijoms, kai sužeistieji vežami autobusais: po keliolika, po keliasdešimt. Iš popierinių schemų turime mokėti pereiti prie realių. Kadangi pratybose daug įvairios būklės sužeistųjų, mes esame pasiruošę suteikti pirmąją būtinąją pagalbą ir nukreipti į stacionarius skyrius“, – kalbėjo Panevėžio ligoninės medicininio audito vadovas katastrofų situacijų medikas Algirdas Žemaitaitis.

Anot jo, ligoninė buvo pasirengusi, priimamasis turėjo medžiagų, tvarsčių, užtektinai deguonies kaukių.

Anot Raimundo Jarecko, praeiviai gali stebėti pratybas, tačiau turėtų paisyti saugumo zonos – išlaikyti maždaug 30 metrų atstumą.

„Masinių sužeidimų metu galima susidurti su keliomis situacijomis: kraujo donorų trūkumu, atlikdami operacijas neturime garantijos, ar bus užtikrintas reikiamas deguonies poreikis. Pagrindinis dalykas – susikviesti personalą. Galbūt bus tokių situacijų, kai medikas atsakys, kad jam karo atveju svarbiau šeimos saugumas, o ne darbas. Tai vienos didesnių pratybų mūsų ligoninėje“, – kalbėjo A. Žemaitaitis. Gydytojas patikino, kad dabar esant ekstremaliai situacijai personalo pakanka.

„Ligoninės priimamajame suteikiama skubiausia pagalba: kad sužeistasis nenukraujuotų, neuždustų ir nesustotų širdis. Vėliau kariai pristatyti į atitinkamus skyrius, antrajame aukšte lauktų didžiulė 36 vietų operacinė“, – kalbėjo ligoninės ekstremalių situacijų medikas.

Paralyžiavo eismą

Po pietų pratybų veiksmai iš rajono persikėlė į Panevėžio miestą. Incidentas vyko V. Alanto gatvėje, dar daugiau veiksmo – šalia J. Janonio ir Savitiškio gatvių sankryžos. Čia pagal žaidybinį planą priešiškų pajėgų kariai surengė pasalą ir apšaudė J. Janonio gatve judančią sąjungininkų karinę koloną.

Po kelių akimirkų į incidento vietą grįžo koviniams veiksmams pasirengę kariai. Mūšyje netrūko dūmų, garso, mūsiškiai persigrupavo, stengėsi užimti kuo geresnes pozicijas ir sunaikinti priešų pajėgas. Viskas vyko J. Janonio gatvėje, o tuo metu policijos pareigūnai blokavo eismą ne tik „karštoje“ J. Janonio gatvės atkarpoje, bet ir pačioje Savitiškio ir J. Janonio g. sankryžoje.

Šalia jos skirtingose pusėse nusidriekė kelių šimtų metrų automobilių eilės. Tačiau vairuotojai nepanikavo, kai kurie jų skubėjo išsitraukti mobiliuosius telefonus ir fiksuoti dūmų kamuolius, besišaudančius karius. Važiuojantys dviračiu ar pėsčiomis keliavę žmonės taip pat sustojo pažiūrėti neeilinio reginio. Eismas buvo sutrikdytas ketvirčiui valandos.

„Pastebėjome įvairias civilių reakcijas. Prie Miežiškių įsikūrusius amerikiečių karius vietiniai sutiko geranoriškai. Šalia Amerikos karių yra vertėjai, esant reikalui jie informuoja vietos gyventojus“, – kalbėjo Karaliaus Mindaugo hurasų bataliono kapitonas.

Anot jo, civiliai gali stebėti pratybų veiksmus, tariamus susišaudymus, tačiau turėtų paisyti saugumo zonos – išlaikyti maždaug 30 metrų atstumą nuo judančios karinės technikos ir tuščiais šoviniais šaudančių karių.

Pratybose dalyvauja Panevėžio miesto ir rajono savivaldybių atstovai, Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba, policija, miesto ligoninė, greitoji medicinos pagalba ir kitos visuomeninės organizacijos. Bendri pratybų veiksmai skirti Panevėžio miesto gynybos, stabilizavimo, pagalbos teikimo kitoms organizacijoms atvejams.

Pratybose dalyvauja Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Karaliaus Mindaugo husarų bataliono (KM HB) ir Jungtinių Amerikos Valstijų kariuomenės 173-iosios parašiutininkų brigados kariai. Iš viso jose aktyviai veikia apie 300 Lietuvos ir Amerikos karių.

Per pratybas veikia Panevėžio miesto savivaldybės ekstremalių situacijų komisija, paskirtas karo komendantas.

Kilus neramumams, policija pratybų metu užtikrino saugumą mieste ir kartu su kariais patruliavo keliuose. Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba vykdė gaisro gesinimo ir žmonių gelbėjimo operacijas. Nenustebkite, jei per pratybas išvysite masinių riaušių scenas, šiandien kariai šturmuos tariamų priešų užimtą pastatą ir vyks kiti incidentai, kai kariams teks veikti drauge su civilinėmis organizacijomis.

Anot Raimundo Jarecko, šiomis pratybomis siekiama suderinti atskirų institucijų veiksmus. „Kiekviena organizacija išsikelia savo tikslus, kuriuos turi pasiekti per pratybas. Pavyzdžiui, sužeistieji iš incidento vietos į ligoninės priimamąjį turi būti atvežti per vieną valandą“, – kalbėjo R. Jareckas.

Pratybos apima ne tik Panevėžį, bet ir Liūdynę, Miežiškių, Biliūnų gyvenvietes. Jų metu naudojami imitaciniai nepavojingi šoviniai. Pratybos baigsis rugsėjo 25-ąją.

Karinių pratybų scenarijus

Pagal scenarijų, priešiškos Barklandijos vardu pavadintos šalies kariuomenės reguliariosios pajėgos nuolat pažeidinėjo Amberlandijos valstybės sieną.

Kadangi tai nėra pasirengimas konkrečios valstybės puolimo atvejui, tad pratybų metu naudojami šie skirtingų pozicijų pavadinimai.

Pirmadienį pagal žaidybinę situaciją tariamas šalies prezidentas paskelbė dekretą ir buvo pereita prie aktyvios gynybos nuo priešo.

Antradienį ryte paskirtas Amberlandijos karo komendantas, atsakingas už institucijų koordinavimą ir miesto valdymą karinio konflikto metu.

Pagal žaidybinį scenarijų, iš rytų besiveržiančios priešų pajėgos pasiekė Panevėžį ir kariniai veiksmai iš rajono persikėlė į miestą.