Posėdis prasidėjo nuo diskusijos, ar gali nepasitikėjimo juo klausimo svarstyme dalyvauti pats komiteto pirmininkas D. Gaižauskas.

Komiteto narys iš TS-LKD frakcijos Laurynas Kasčiūnas, remdamasis Vyriausios tarnybinės etikos komisijos praktika, kėlė klausimą dėl D. Gaižausko nusišalinimo nuo klausimo dėl nepasitikėjimo juo svarstymo. Jis informavo, kad dėl šio klausimo kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

LVŽS frakcijos narys Arūnas Gumuliauskas teigė, kad Seimo statute nėra numatyta tokios prievolės.

„Būtent Statutu ir turime remtis, organizuodami šitą posėdį“, - sakė A. Gumuliauskas.

D. Gaižauskas nematė pagrindo nusišalinti, ir nusprendė toliau pirmininkauti posėdžiui.

Spaudė nusišalinti nuo balsavimo

TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis irgi prašė aiškiai įvardinti, kodėl jis nenusišalina.

„Mes galime numanyti, kaip Jūs balsuosite. (…) Tai reiškia, kad mes Jūsų balsavimą de facto žinome, nes Jūs balsuosite už save. (…) Asmuo dėl savo paties interesų balsuoti neturėtų“, - sakė G. Landsbergis.

Komiteto pirmininkas į diskusijas nesileido.

„Aš jau savo sprendimą pasakiau“, - sakė D. Gaižauskas.

LVŽS narys Jonas Jarutis sakė, kad ir tvirtinant pirmininką, D. Gaižauskas dalyvavo balsavime. Jis taip pat pakartojo, kad Statute nėra reikalavimo nusišalinti.

A. Gumuliauskas diskusiją dėl D. Gaižausko dalyvavimo klausimo svarstyme pabandė nukreipti prie diskusijos dėl to, ar reikia nušalinti pirmininką nuo pareigų. Jo nuomone, pagrindo tam nėra.

„Aš tokių priežasčių nelabai matau. (…) Darbas vyksta, jis vyksta produktyviai. (…) Yra priekaištas dėl tikrinimosi dėl koronaviruso. Seimo pirmininkas irgi siūlo intensyvaus darbo metu tikrintis nuo viruso, taip užtikrinti Seimo kokybišką darbą. Manau, kad jis pasielgė labai sąmoningai, o pasekmės galėjo būti labai skausmingos - net iki Seimo darbo suparalyžiavimo“, - kalbėjo parlamentaras.

Įvardijo aplinkybes dėl nepasitikėjimo

TS-LKD frakcijos narys L. Kasčiūnas pristatė aplinkybes, kodėl siūloma nušalinti D. Gaižauską nuo komiteto pirmininko pareigų. Jis priminė, kad D. Gaižauskas, kandidatuodamas į komiteto pirminkus sakė: „nebus mano politiniai įsitikinimai aukščiau komiteto“.

„Visus dešimt mėnesių darėte Viską atvirkščiai. Esate pasirašęs ir specialiosioms tarnyboms paleidęs raštų, kur viršijote komiteto įgaliojimus, pasirašinėjote raštus, nederindamas su komitetu.
Paskutinis atvejis - kovo 6 dieną, kreipimasis dėl informacijos, susijusios su pranešėju. Pradėta ataka prieš laisvą ir nepriklausomą žiniasklaidą ir atskirus asmenis“, - kalbėjo L. Kasčiūnas.

Jis taip pat kalbėjo apie testo nuo koronaviruso atlikimo aplinkybes. Parlamentaras priminė, kad tai vyko prieš mėnesį, kai dar buvo didžiulės eilės. L. Kasčiūnas sakė, kad D. Gaižauskas viešai dėstė, kad jis neturėjo kontakto su padėjėja, dėl to esą neturėjo saviizoliuotis. Tačiau, pasak parlamentaro, nesant kontakto, tuo metu, pagal galiojančias taisykles, testas negalėjo būti atliktas.

Dar viena priežasčių grupė, apie kurią kalbėjo L. Kasčiūnas -pandemijos parlamentinės kontrolės stoka. Jis vardijo, kad komitetas nedarė sprendimų dėl to, kas buvo ne taip su krizių valdymo sistema, ką reikėtų keisti rezervo politikoje, kodėl reikėtų imtis nacionalinio saugumo strategijos priežiūros, medicininės žvalgybos įvedimo .

Kirkilas: čia yra politika

Socialdarbiečių lyderis Gediminas Kirkilas pabrėžė, kad šito komiteto darbas yra labai svarbus.

„Keldami sumaištį dėl politinių priežasčių, galvokime apie pasekmes. (…) Politikai, mes, mėgstame moralizuoti. Daug daugiau pasiektume, jei principus, pirmiausia, taikytume sau. (…) Mūsų moralistai labai mėgsta šaipytis ir tyčiotis. Nežinau, ar tai yra labai moralu. Manau, kad ne.
Čia yra tik politika. Komiteto pirmininkas primininkauja. Jis deleguotas valdančiosios daugumos, valdančioji dauguma atsakinga. (…) Vertinimą pareiškėte. Siūliau per daug nevelti į diskusijas ir balsuoti“, - kalbėjo G. Kirkilas.

Bakas – apie nepasitikėjimo aplinkybes

Buvęs NSGK pirmininkas, šiuo metu dirbantis Mišrioje Seimo narių grupėje, Vytautas Bakas pabrėžė, kad nacionalinio saugumo klausimai remiasi konsensuso politika.

„Komiteto pirmininko uždavinys yra neskaldyti, o ieškoti konsensuso“, - kalbėjo V. Bakas.

Jis kalbėjo, kad pastaruosius dešimt mėnesių atsiliekama nuo darbotvarkės. Tarp tokių klausimų, kur atsiliekama, jis minėjo kibernetinio saugumo ir antikorupcijos temas.

„NSGK yra tapęs vieno arba kelių politikų (…) asmeninių ambicijų įkaitu“, - kalbėjo V. Bakas.

Parlamentaras sakė norįs pakalbėti apie kelias aplinkybes, kurios galėtų net sukelti apkaltą.

Jis pabrėžė, kad jau anksčiau ir TS-LKD frakcijos atstovų minėtas raštas, kuriame buvo formuluojami teiginiai su pradžia „mūsų nuomone“, buvo atspausdintas ant forminio blanko.

„Tai sukuria regimybę, kad komitetas svarstė. (…) Komiteto vardu skatinama persekioti pranešėją, kuris pasakė, kad buvo masiškai renkama informacija apie asmenis“, - kalbėjo V. Bakas.

Parlamentaras dar minėjo, kad „MG Baltic“ rugpjūčio 1 d. kreipėsi į komitetą .

„Komiteto pirmininkas nuslėpė raštą , kuris buvo adresuotas NSGK. Pateikė ant komiteto firminio blanko atsakymą, kuris buvo panaudotas ieškinyje prieš valstybę“, - sakė V. Bakas.

Kalbėdamas apie D. Gaižausko pasitikrinimo dėl koronaviruso aplinkybes, jis priminė, kad tuo metu, kai tikrinosi parlamentaras, Marijampolėje net medikams nebuvo sudaromos sąlygos tikrintis.

Gaižauskas mano, kad oponentai pyksta, nes sugriežtino tvarką dėl galimybės susipažinti su slapta informacija

Komiteto pirmininkas opozicijos kaltinimus vadino melu. Kaltinimus dėl darbo neefektyvumo, jis oponavo aplinkybe, kad laikotarpiu nuo kovo 10 iki balandžio 20 dienos už NSGK daugiau dirbo tik Socialinių reikalų ir darbo komitetas.

„Mes pirmieji įsitraukėme į ekstremalios situacijos kontrolę. (…) Komitetas dirba pagal darbų programą ir planą (…). Visi klausimai išspręsti“, - sakė D. Gaižauskas.

Kalbėdamas apie savo pasitikrinimą dėl koronaviruso, jis priminė, kad visas aplinkybes jis jau išdėstė per savo spaudos konferenciją. Jis pakartojo, kad tiesioginio kontakto su užsikrėtusia padėjėja neturėjo, todėl neturėjo saviizoliuotis.

Savo kreipimąsi į specialiąsias tarnybas jis motyvavo tuo, kad jam kelia susirūpinimą, kad iš komiteto nuteka valstybės paslaptys.

„Dėl jokio prašymo apie tyrimą, jokio žiniasklaidos persekiojimo, nebuvo nei žodžio“, - sakė D. Gaižauskas, kuris yra įsitikinęs, kad padarė tai, ką turėjo padaryti komiteto pirmininkas.

Kalbėdamas apie „MG Baltic“ raštą, D. Gaižauskas sakė, kad koncernas klausė, „ar Vytauto kelionės po Lietuvą yra komiteto pavedimas?“. Jis teigė tik informavęs, kad V. Bakas tai darė savo iniciatyva.

Bendrai jis pabrėžė, kad atėjęs pirmininkauti komitetui sugriežtino susipažinimo su įslaptinta dokumentacija tvarką. D. Gaižauskas kėlė prielaidas, kad tai yra viena iš priežasčių, kodėl opozicija ant jo pyksta.

Kaltina galimai teikus melagingą informaciją

Opozicija kelia klausimą dėl nepasitikėjimo D. Gaižausku, kaltindami jį nesilaikius saviizoliacijos, kai koronaviruso infekcija apsikrėtė jo padėjėja, galimai teikus melagingą informaciją, kad atliktų koronaviruso tyrimą, primena BNS.

D. Gaižauskas teigia, kad COVID-19 testas jam buvo atliktas įprasta tvarka, kaip eiliniam piliečiui, paskambinus karštosios koronaviruso linijos telefonu ir nukreiptam į mobilųjį patikros punktą.

Opozicijos rengiamą balsavimą dėl nepasitikėjimo jis taip pat vadina „destrukciniu žingsniu“ ir „dūmų užsklanda“ komitete svarstant išvadas dėl Irinos Rozovos ryšių su rusų diplomatais. Šiame tyrime D. Gaižauskas siekė apklausti opozicijos atstovus, tačiau šie sakė liudysiantys tik tuo atveju, jei parodymus duos ir premjeras Saulius Skvernelis.

L. Kasčiūnas taip pat tvirtina, kad su D. Gaižausko vadovavimu komitetas liko nuošalyje sprendžiant klausimus dėl koronaviruso keliamos grėsmės. „Relių sprendimų dėl valstybės rezervo, nacionalinio saugumo strategijos, didėjančių korupcinių rizikų nebuvo, jokios strateginės vizijos komiteto vadovas nepateikė“, – teigė L. Kasčiūnas.

„Mes siūlome perkrauti sistemą. Puikia suprantame, kad tai yra „valstiečių“ kvota, mes siūlome, kad atsirastų kitas pirmininkas, kuris moderuotų situaciją, tai gali būti ponas Jarutis, ponas Gumuliauskas, šitie žmonės tikrai galėtų atstatyti darbą“, – teigė parlamentaras.

D. Gaižauskas savo ruožtu tvirtina, kad NSGK nariai „pirmieji pasidarė papildomą planą dirbant ekstremalios situacijos metu“. „Taip kad bandymas deklaruoti, kad komitetas vėluoja arba dirba neproduktyviai, tikrai netiesa“, – teigė D. Gaižauskas.

Neeilinį posėdį inicijuoja konservatoriai Gabrielius Landsbergis, L. Kasčiūnas, Arvydas Anušauskas, socialdemokratė Dovilė Šakalienė, liberalas Virgilijus Alekna ir Mišrios Seimo narių grupės narys Vytautas Bakas.

Valdančiųjų ir opozicijos atstovų Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete yra po lygiai: šeši prieš šešis.