Spalio 16-osios naktį Alytaus miesto padangų perdirbimo įmonėje UAB „Ekologistika“ kilo didžiulis gaisras.

Degė apie 2 tūkst. kvadratinių metrų ploto sandėliai, kuriuose laikomos naudotos padangos. Gaisrą gesino ugniagesių pajėgos iš Alytaus, Kauno, Lazdijų, Vilniaus, Varėnos ir Marijampolės.

Alytuje ir Alytaus rajone dėl didelio oro užterštumo pavojingomis medžiagomis, kurios gali netgi sukelti vėžį, paskelbta ekstremali situacija. Kai kuriose vietovėse kietųjų dalelių koncentracija trigubai viršija leistiną normą. Preliminariais skaičiavimais, gaisro padaryta žala gamtai gali siekti daugiau nei 5 mln. eurų, rašė ELTA.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovas Saulius Greičius teigia, kad milžiniškas gaisras Alytuje jau yra lokalizuotas ir atvirų gaisro židinių nebėra. Tačiau, pasak PAGD, padangos dar gali smilkti kurį laiką.

Pagal naujausią Aplinkos apsaugos agentūros informaciją, spalio 20 d. 21 val. - spalio 21 d. 4 val. teršalų koncentracijos Miklusėnų gyvenvietėje išliko aukštos ir labai aukštos.

Spalio 20 d. vidutinė paros kietųjų dalelių koncentracija Putinų 2, Miklusėnai, Alytaus raj. viršijo ribinę vertę.

Sinoptikų duomenimis vėjo kryptis spalio 21 d. nebus pastovi. Ryte numatomas silpnas pietryčių, pietų krypčių vėjas, po pietų kryptis keisis į šiaurės, šiaurės rytų.

Ugniagesiai ketina dirbti kiaurą parą

Kaip teigia įvykio vietoje dirbanti DELFI žurnalistė Vilma Danauskienė, prieš keliolika minučių į degantį pastatą įvažiavo sunkioji technika. Pasak jos, pastate griūva perdengimo plokštės, o po jomis yra smilkstantis gaisro židinio epicentras.

„Ekspertai priėmė sprendimą, kad technika gali įvažiuoti, kad su saugumo reikalavimais viskas tvarkoje. Kaip sako Alytaus meras Nerijus Cesiulis, tai yra didelis postūmis, nes technika galės ištraukti visas gelžbetonio nuolaužas, po kuriomis ir yra degimas, kuris į orą skleidžia lakiąsias nuodingas medžiagas“, – teigia V. Danauskienė.

Žurnalistės teigimu, dalis reikalingos technikos yra Naujoje Akmenėje, ji taip pat šiuo metu yra gabenama į Alytų.

Kaip žurnalistę informavo N. Cesiulis, savivaldybė užsakinėja ir specialius šviestuvus, nes iki šiol gaisravietėje naktį dirbti ugniagesiams buvo praktiškai neįmanoma. Pasak V. Danauskienės, kai nuo vis dar rūkstančių gaisro žinių bus nukeltos gelžbetonio plokštės, ugniagesiai planuoja dirbti 24 valandas per parą.

„Pati džiugiausia žinia, kad technika įvažiavo į gaisravietės epicentrą“, – naujausią informaciją iš įvykio vietos pranešė žurnalistė.

Alytaus rajono meras: gaisro paveiktuose Miklusėnuose žmonių sumažėjo

Dėl teršalų, atneštų iš gaisravietės padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“, savo namus paliko dalis šalia Alytaus esančių Miklusėnų gyventojų, teigia Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas.

„Tikrai sumažėjo stipriai žmonių pačiuose Miklusėnuose. Vienai poniai kaip tik prieš keturias dienas siūliau evakuotis, tai jau šiandien išvažiavo į Kauną. Bet tikrai labai sumažėję gyventojų. Vieni pas gimines išvažiavę ir taip toliau“, – BNS pirmadienį sakė rajono meras.

Alytaus priemiestyje, Miklusėnuose, gyvena per 1 tūkst. žmonių.

Praėjusią savaitę Alytaus rajono savivaldybė pradėjo siūlyti žmonėms iš gaisro padangų perdirbimo gamykloje Alytuje paveiktų gyvenviečių laikinai apsistoti Daugų slaugos ligoninėje ar gimnazijos, verslo mokyklos bendrabučiuose.

Pasak A. Vrubliausko, siūloma savanoriška evakuacija žmonės domisi, tačiau iki šiol namus paliko tik viena šeima iš Alytaus miesto.

„Berods, vakar į Daugus atvyko iš Alytaus trys ar keturi vienos šeimos nariai. Vaikai ten alergiški. O iš rajono žmonės nevažiuoja. Jie pasirinkimą turi, bet to nedaro. Na, sunku pasakyti, kodėl žmonės vangiai išsikelia. Čia mentalitetas, kultūra gal. Man pačiam tenka įkalbinėti žmones, gal bijo turtą palikti, kad neapvogtų“, – teigė A. Vrubliauskas.

Ligoninėje – pavieniai pacientai

Alytaus mieste kol kas teršalų kiekiai normų neviršija, tačiau pasikeitus vėjo krypčiai, dūmų šleifas nuo gaisravietės gali būti nešamas į miestą.

Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas BNS sakė, kad būta keleto pacientų su perštinčia gerkle.

„Tokio masinio antplūdžio nėra, bet vienetai ateina. Du, trys ar keturi žmonės buvo vakar. Nežinau, ar tai su stresu susiję, ar tikrai intoksikacija“, – pirmadienį sakė A. Vasiliauskas.

„Bet sunkių ligonių nebuvo. Gal čia dėl to, kad palankus vėjas pūtė. Ačiū Dievui, šiai dienai to nėra“, – pridūrė jis.

Anot ligoninės vadovo, didžiausia Pietų Lietuvoje esanti gydymo įstaiga šiuo metu dirba įprastu režimu, tačiau ventiliacija teko išjungti.

„Ligoninė dirba savo įprastiniu režimu. Vėjas kol kas palankus. Mes vykdome ekstremalios darbo grupės nurodymus. Nuo šeštadienio ryto atjungta vidinė ventiliacija, rekuperacija, langų nedarinėjame“, – teigė ligoninės vadovas.

„Ruošiamės, jeigu kartais pasikeistų vėjo kryptis“, – pridūrė jis.

Negaluojančių pacientų nepadaugėjo ir Alytaus poliklinikoje, BNS informavo jos atstovai.

Gaisras padangų perdirbimo gamykloje Alytuje kilo trečiadienio naktį. Penktadienį gaisras lokalizuotas, tačiau ugniagesiai įvykio vietoje dirba ir toliau, nes padangos gaisravietėje dar smilksta.

Dėl gaisro sukeliamos taršos Alytuje pirmadienį koreguotas ugdymo procesas, uždrausta dirbti Pramonės rajone esančioms įmonėms, taip pat uždrausta lauko prekyba.

Dėkojo ugniagesiams

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė per spaudos konferenciją informavo, kad Alytuje tęsiami darbai, susiję su didelio gaisro gesinimu.

„Alytus nuolat gauna ir gaus reikalingą pagalbą“, – sakė R. Tamašūnienė savo pasisakymą pradėjusi nuo padėkos žodžių ugniagesiams.

„Jie yra tikri herojai“, – sakė R. Tamašunienė.

Ministrė per spaudos konferenciją informavo, kad padėtis Alytaus mieste yra nebloga – „pats miestas nėra taršus“.

„Padėtis prastesnė yra Alytaus rajono Miklusėnų kaime, nes tokia yra vėjo kryptis“, – sakė R. Tamašunienė.

Pasak ministrės, tokiomis sąlygomis geriausia likti patalpose, nevėdinti namų, neatidaryti langų, tik esant poreikiui išeiti į lauką.

Ministrė taip pat informavo, kad regione yra sustiprintos policijos pajėgos, tam, kad būtų užtikrintas gyventojų turto saugumas, jei jiems tektų palikti namus.

Situacija nėra dramatiška

Aplinkos apsaugos agentūros direktorius Rimgaudas Špokas informavo, kad yra stebima oro taršos situacija tiek Alytaus mieste, tiek – kritinėje zonoje, Miklusėnų kaimo srityje.

„Vakar po pietų buvo dramatiškas taršos pagerėjimas, (…) buvo labai didelis trijų keturių valandų taršos sumažėjimas. (…) Tačiau naktį Miklusėnų kryptimi tarša padidėjo kelis kartus. Vėjas nurimo, ir šiandien (pirmadienį – DELFI) ryte apvažiavome pramoninę zoną, ten matosi vizualiai smogas“, - sakė R. Špokas.

Aplinkos apsaugos agentūros direktorius konstatavo, kad situacija nėra dramatiška. Pasak jo, buvo atlikti tyrimai ir Birštono, Prienų regione, Alytaus mieste.

„Norime patvirtinti, kad ten taršos viršijimų nėra nustatyta. Preliminarūs duomenys rodo, kad Nemuno vanduo neužterštas, miškininkai apėjo dideles teritorijas, nenustatyta pakenkimo gamtai“, - sakė R. Špokas.

Išsiskiria cheminės medžiagos

Spaudos konferencijoje dalyvavusi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro vedėja Dalytė Nekraševičienė sakė, kad nors gaisras mažėja, situacija gerėja, tačiau, kaip ir prognozuota iš pradžių, „gaisrui perėjus į smilkimą, išsiskiria cheminės medžiagos“.

„Jos matosi vizualiai – baltas dūmas, kuris turi toksinių medžiagų ir kietųjų dalelių“, - sakė specialistė.

Pasak jos, rekomendacijos gyventojams lieka tokios pačios – nesant būtinybės neeiti į lauką, nevėdinti patalpų.

Specialistė informavo, kad buvo atlikti oro kokybės tyrimai Putinėlio darželyje-lopšelyje. Geroji naujiena yra tokia, kad degimui būdingų produktų ir jų kiekio viršijimo nebuvo nustatyta.

„Saugotis vis dar reikia, bet tragiškos situacijos nėra“, - sakė ji.

Pasak specialistės, vaikai gali eiti į mokyklą, jei tėvai pageidauja. Jos manymu, jei tėvai neturi galimybės likti namie, vaikams yra saugiau laiką leisti ugdymo įstaigose, kuriose yra laikomasi saugumo patarimų.

Į gaisravietę įvažiavo traktoriai ir ekskavatoriai

Per spaudos konferenciją informuota, kad šiuo metu gaisravietėje matomi dūmai, stogas nėra atkeltas. 6000 kvadratinių metrų stogo yra užvirtę, bendras degimo plotas yra apie 5000 kvadratinių metrų.

„Išsinuomavome techniką, kurią užtikrino Alytaus regionas. Šiadieną (pirmadienį) nuo pačio ryto ir vakar vakare skambinome per visą Lietuvą, maldaudami verslininkų, kad jie prikeltų traktoristus ir buldozeristus, kurie nebijo ugnies, ir atvažiuotų pas mus įvertinti situaciją ir kaip įmanoma greičiau gesinti gaisrą“, – pasakojo Alytaus meras Nerijus Cesiulis.

Pasak mero, pirmadienį prieš pietus į gaisrą įvažiavo pirmieji traktoriai ir ekskavatoriai.

„Pradedame gesinimo procesą. Kai kurią įrangą, kurią sugebėjome rasti, atsivežame iš Naujosios Akmenės. Nebus labai greitai. Darome vieną įrangą rezervinę. Jei netyčia pasidarytų blogai tiems žmonėms, kurie dirba gaisre – jie nėra gaisrininkai – keisime techniką. Planuojame dirbti per visą naktį“, – sakė N. Cesiulis.

Meras konstatavo, kad situacija gerėja, dūmų mažėja.

„Jei įvažiuos visa technika, kurią atsivežame, manome, kad situacija pagerės“, – sakė N. Cesiulis.

Putų atakos nebus

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas patikino, kad tarnyba 100 proc. yra pasirengusi toliau tęsti darbus.

„Įvykio vietoje dirba šešios autocisternos, trys autocisternos laikomos rezervinėje parengtyje. Taip pat dirba vienas autokeltuvas, vienas žarnų automobilis ir trys priešgaisrinės siurblinės stotys yra rezerve“, – sakė M. Kanapickas.

Ugniagesių atstovas informavo, kad sekmadienį, atlikus žvalgybą, buvo nustatyta, kad visas pastarųjų dienų gesinimui naudojamas vanduo buvo subėgęs į technologines rūsyje esančias patalpas.

„Nuo vakar vakaro gesinimui jau vieną kartą naudotas vanduo vėl buvo tiekiamas į gaisravietę aušinti ir perpilti konstrukcijas“, – sakė M. Kanapickas.

PAGD atstovas patikslino, kad įvykio vietoje nuo sekmadienio buvo du sunkieji ekskavatoriai, vienas ten dirba jau nuo penktadienio.

„Džiugu, kad savivaldybė, įvertinusi savo materialinių techninių išteklių žinynus, ekstremalių situacijų valdymo planus, bando rasti techniką iš kitų regionų. Esame nusiteikę padėti“, – sakė M. Kanapickas.

Ugniagesių atstovas informavo, kad gesinant gaisrą nėra numatoma putų ataka.

„Gaisro gesinimo laikas ir sėkmė priklauso nuo konstrukcijų atkėlimo“, – sakė M. Kanapickas.

Jaučiamas dūmų kvapas

Kaip pasakoja gaisravietėje dirbanti DELFI žurnalistė V. Danauskienė, aitrus dūmų kvapas šiandien jaučiamas ir pačiame miesto centre. Gatvėse, anot jos, gerokai sumažėję žmonių, dauguma jų vaikšto su respiratoriais arba kaukėmis.

Šiuo metu vėjo kryptis, anot žurnalistės, vėl pasikeitė - dūmai pučiami Miklusėnų link. Šiuo metu patekimą į Alytaus pramonės mikrorajoną kontroliuoja policijos pareigūnai, yra uždaryti visi keliai gaisravietės link.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (409)