„Neteisėti veiksmai, tokie, kokiu matėme vakare, kai Seimo išėjimo blokada arba protestavimas be leidimo, arba nepaisymas atstumų nuo valstybės įstaigų, negali būti traktuojami kaip teisingi. Visiems valstybėje, ir protestuotojams taip pat, reikia laikytis taisyklių“, – trečiadienį prieš einant į „valstiečių“ frakcijos posėdį žurnalistams sakė G. Landsbergis.

Jo teigimu, riaušių organizatoriai nesantaikos kurstymu kraunasi politinius dividendus.

„Yra tam tikri žmonės, kurie kapitalizuojasi – darosi savo politinį kapitalą – iš valstybės pamatų klibinimo“, – teigė G. Landsbergis.

Vis dėlto jis atkreipė dėmesį, kad yra opozicijos atstovų, kurie prie tokių veikų neprisideda.

„Tokių taip pat yra“, – pripažino jis.

G. Landsbergis nesiėmė vertinti policijos taktinių veiksmų, tačiau pripažino, kad antradienį ilgai buvo Seimo rūmuose.

„Buvo kategoriška rekomendacija neišeiti iš Seimo pastato“, – sakė politikas.

Valdančiųjų konservatorių pirmininkas taip pat pažymėjo, kad reikia ruoštis galimiems panašiems neramumas ateityje.

„Taisyklių laikymasis yra labai svarbus. Protestuoti visi Lietuvoje turi teisę – demonstruoti, piktintis, priekaištauti Vyriausybei, valdžiai, bet kam. Tai yra pamatinis principas, tačiau taisyklių laikymasis irgi yra pamatinis principas dėl to, kad vakar, manau, buvo tam tikri principai pažeisti. Ypatingai, kas susiję su Seimo narių teise saugiai dirbti savo darbą“, – teigė G. Landsbergis.

Landsbergis: normalu, kad daliai žmonių valdžios politika nepatinka, tačiau yra ribos

Jis nesiėmė vertinti kai kurių politikų veiklos, remiančios ir kurstančos protestus, nukreiptus prieš valstybę.

„Kai kurie politikai gali ir poną Paleckį vadinti politiku, nes siekia politinių tikslų, tik tiek, kad jie yra nesuderinami galbūt su Lietuvos laisvės siekiu, siekiu išsaugoti nepriklausomą valstybę“, – sakė TS-LKD pirmininkas.

Protestai, pabrėžė G. Landsbergis, turi vykti saugioje aplinkoje.

„Drastiška poliarizacija pasaulyje fiksuojama visur, ne tik Lietuvoje. Prie to prisideda ir techniloginės priemonės. Žmonėms su radikaliomis nuomonėmis labai lengva greitai susiburti į grupę bendraminčių, mobilizuotis, organizuoti protestus“, – kalbėjo parlamentaras.

G. Landsbergis taip pat pažymėjo, kad tokie protestai vyksta ir kitose šalyse.

„Visada yra valdančiųjų kaltės visuose protestuose – ar tai būtų praeitoje kadencijoje vykę mokytojų mitingai, ugniagesių, kultūros darbuotojų. Tai, ką daro valdantieji, grupei žmonių nepatinka. Ir tai yra normalu tol, kol nepradėda skraidyti akmenys, būti sužeisti pareigūnai arba kažkas negali saugiai išeiti iš darbo“, – teigė politikas.

Jis taip pat pakartojo, kad jam buvo rekomenduota neiti kalbėtis su įsiaudrinusiais protestuotojais.

Antradienį prie Seimo taikus turėjęs būti mitingas prieš valdžios politiką vakare virto nesankcionuotu. Galiausiai viskas baigėsi riaušėmis, protestuotojai nevykdė pareigūnų reikalavimų, dėl to teko įsikišti riaušių policijai, Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnams.

Įsiaudrinusią minią pavyko suvaldyti įsikišus gerai ekipiruotiems antiriaušininkams, panaudojant ašarines dujas ir kitas specialiąsias priemones. Mitingo dalyviai į pareigūnus mėtė akmenis, butelius, signalines raketas, petardas.

Policija pranešė inicijavusi ikiteisminį tyrimą dėl riaušių organizavimo. Buvo sulaikyti 26 protestuotojai. Policijos duomenimis, asmenys tyčia pažeidė viešąją tvarką, žalojo pareigūnus. Skaičiuojama, kad dešimt VST pareigūnų buvo sužeisti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1383)