I. Šimonytė padėkojo bendruomenei už pasitikėjimą, pabrėždama, kad tai buvo tikra demokratijos šventė. Ji taip pat padėkojo rinkimuose su ja dalyvavusiam Vygaudui Ušackui už tą kelią, kurį jie kartu nuėjo. Tačiau kandidatė į Prezidentus taip pat akcentavo, kad šventė įvyko, tačiau dar laukia nelengvas darbas telkiant visus Lietuvos žmones, kurie galėtų paremti tas nuostatas ir tas vertybes, kurias ji žada atnešti į nacionalinę rinkiminę kampaniją, rašoma pranešime spaudai.

Sveikinimo kalbą sakydamas TS-LKD partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis padėkojo bendražygiams už sklandų darbą pirminiuose TS-LKD remiamo kandidato į Prezidentus rinkimuose, kurių organizavimą kai kas vertino geriau nei Vyriausiosios rinkimų komisijos. Pirmininkas taip pat atkreipė dėmesį į naują iššūkį partijai – tai visos Europos Liaudies partijos remiamo A. Kubiliaus kandidatavimą į Europos Tarybos Generalinius Sekretorius.

G. Landsbergis pristatė ir naujus visos Lietuvos laukiančius iššūkius. Tai 2019 m. biudžetas, dėl kurio partijos Taryba šiandien priims Rezoliuciją.

„Atsiranda vis daugiau žmonių nepasitenkinimo. Viešasis sektorius Lietuvoje įkaitęs, liepsnojantis, degantis. Streikavo gydytojai, bibliotekininkai, šiandien streikuoja mokytojai. Mes manome, kad to priežastys glūdi anksčiau premjero Sauliaus Skvernelio vyriausybės priimtoje mokesčių reformoje ir valstybės biudžete, kuris šiandien svarstomas Seime ir kurį ruošiamasi priimti, – sakė G. Landsbergis bei priminė: – šiemet gegužę Seime priimta mokesčių pertvarka neišdiskutuota, nepristatyta visuomenei ir ji iš valstybės biudžeto išbraukė apie 300 mln. eurų. Šie pinigai būtų išsprendę mokytojų, medikų ar kitų viešojoje sektoriaus sričių atstovų problemas“.

TS-LKD lyderis pateikė krašto gynybos finansavimo pavyzdį, kai dėl to sutelktos visų parlamentinių partijų pajėgos bendram susitarimui.

„Mes turime išreikšti suvienytą Lietuvos poziciją. Kai kalbame apie kitų metų biudžetą, nieko panašaus nėra. Tai yra vieno Premjero, vienos Vyriausybės sprendimas. Streikuojantiems mokytojams šį Vyriausybė nieko negali pažadėti, nes biudžete nėra pinigų, kurie galėtų susidariusią situaciją pakeisti. Todėl mes siūlome stabdyti mokesčių pertvarką, atšaukti įstatymus arba tiesiog paskelbti šių įstatymų įgyvendinimo moratoriumą bei sėsti kartu ieškoti sprendimų, kaip krašto gynybos atveju“, – sakė G. Landsbergis.

Antroji priežastis apie tai kalbėti, pasak TS-LKD pirmininko, tai artėjančios ekonominės krizės grėsmė. Deja, bet pagalvės, kurią 2008 m. turėjo estai, šiandienos Vyriausybė neturi ir, regis, nesiruošia pasiruošti.

G. Landsbergis atskirai apibūdino mokytojų situaciją. Svarbiausia bėda jis nurodė ne tiek mokytojų atlyginimus, bet pagarbos jiems stoką.

„Didžioji bėda dėl etatinio mokytojų darbo apmokėjimo yra ta, kad šiandien mokytojo atlyginimas priklauso nuo direktoriaus malonės. Yra tikrai garbingų, tačiau ir įvairių direktorių. Matome situaciją, kai mokytojams mokamos skirtingos algos toje pačioje mokykloje už tuos pačius darbus. Tai tikrai nėra toleruotina, tačiau tokį mechanizmą užkūrė ši Vyriausybė“, – sakė G. Landsbergis.