„Matydamas besiklostančią padėtį, susijusią su po JAV įvestų sankcijų besitęsiančiu baltarusiškų krovinių per Lietuvą gabenimu bei suprasdamas, kokius reputacinius iššūkius tai kelia Jūsų vadovaujamai Lietuvos Respublikos Vyriausybei, remiantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 84 straipsniu ir vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės įstatymo 10 straipsniu prašau priimti mano atsistatydinimo pareiškimą ir atleisti (mane) iš užsienio reikalų ministro pareigų artimiausiu Jums įmanomu laiku“, – rašoma prašyme, adresuotame premjerei Ingridai Šimonytei.

Laukiama premjerės sprendimo

Ministrė pirmininkė I. Šimonytė ketvirtadienį teigė kol kas nenusprendusi, ar iš pareigų turi būti atleidžiamas užsienio reikalų ministras G. Landsbergis bei susisiekimo ministras Marius Skuodis. Apie tai Vyriausybės vadovė žada pranešti kitos savaitės pradžioje.

„Kai nuspręsiu, tada ir informuosiu“, – Vyriausybės valandos metu Seime sakė premjerė.

I. Šimonytė teigė nežinanti tokios informacijos, kad nuo Lietuvos dėl tęsiamo „Belaruskalij“ trąšų tranzito nusisuktų partneriai.

„Lietuvos pozicija Baltarusijos atžvilgiu visą laiką buvo griežta. Kuomet ES svarstė dėl visų Baltarusijoje gaminamų trąšų sankcionavimo, Lietuva palaikė šį sprendimą ir tik kitų valstybių narių siūlymų visos trąšos pakete neliko“, – atsakydama Seimo nariui Dainiui Gaižauskui sakė premjerė.

„Noriu pabrėžti, kad JAV sankcijos, kurios yra pirminės ir taikomos JAV subjektų atžvilgiu, Lietuvoje tiesiogiai negalioja ir todėl mes turime svarstyti ne sankcijų taikymo klausimą, kaip daug kam atrodo, o sutarties galiojimo klausimą. Tai visiškai kitas klausimas.

Mes tikrai rasime sprendimus dėl sutarties galiojimo nutraukimo taip, kad Lietuvos Respublikai dėl to kiltų mažiausios finansinės žalos rizika“, – akcentavo I. Šimonytė.

„Labai vertinu, kad ministrai, nepaisant to, kaip jūs ką interpretuojate, kas jums atrodytų ir kokia yra jūsų nuomonė apie situaciją, vis dėlto savo politinę atsakomybę vertina aukščiau nei kažkokią ministrinę poziciją“, – komentavo Vyriausybės vadovė.

Jos teigimu, G. Landsbergis, pranešęs, jog yra pasiruošęs atsistatydinti, prisiėmė politinę atsakomybę.

„Ar tam tikrai yra pagrindas, aš tai vertinsiu“, – sakė I. Šimonytė.

Po to, komentarų žiniasklaidai metu, premjerė patvirtino gavusi ir susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio pranešimą apie tai, kad jis yra taip pat pasirengęs trauktis.

„Mano nuomone, tai nebūtinai ką nors keistų, bet mes čia kalbame ne apie teisinius sprendimus ar juridines situacijas, bet apie politikų šios situacijos vertinimą. Aš tai vertinsiu kaip politiką“, – paaiškino ministrė pirmininkė.

I. Šimonytė teigė, kad apie priimtą sprendimą praneš kitos savaitės pradžioje.

„Kalbam ne apie porą valandų, rytoj aš išvyksiu į Moldovą. Ir manau, kad ką nuspręsiu, informuosiu kitos savaitės pradžioje“, – sakė premjerė.

Įvertino ir Nausėda

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad apie pasiruošimą trauktis paskelbę ministrai kitose šalyse tiesiog pasitrauktų, o ne lauktų kažkokio įvertinimo.

„Manau, kad padaryta didelė žala, pirmiausia valstybės reputacijai. Deklaruodami, kad laikomės vertybinės užsienio politikos, negalime sukelti nė menkiausių abejonių partneriams, kad jos iš tikrųjų laikomės“, – tvirtino G. Nausėda.

Jo teigimu, tai, kas buvo iki šiol padaryta, ne visiškai atitinka politinės atsakomybės principą.

„Jei teigiama, kad ministrai pasirengę atsistatydinti, tai Vakarų praktikoje jie tai ir daro. Jie pateikia atsistatydinimo pareiškimą ir tada jau kitos institucijos priima atitinkamus sprendimus. Negalima laukti, kol sprendimai bus kažkieno įvertinti, tai pirmiausia yra paties politiko atsakomybė“, – akcentavo prezidentas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (724)