„Jis turi ieškoti kalbos, ir jis, mano supratimu, tą kalbą randa. (…) Pavyko rasti ir kompromisų. Kai kurie sprendimai buvo pataisyti. (…) Aš čia didelio iššūkio nematau“, – sakė G. Landsbergis.

Jis padėkojo prezidentui už priminimą apie pramuštą etikos standartų dugną.

„Turime suprasti, kad šiandien, kad ir kaip juokingai skambėtų, šioje Vyriausybėje galėtų dirbti Eligijus Masiulis – dėl to, kad jis yra nenuteistas. Nepaisant visos jį sekančios epopėjos, kuri trunka jau ketverius metus, jis yra nenuteistas. Kai premjeras pasako, kad jam tinka jo komandoje dirbantys žmonės, kurie neturi teismo sprendimo, tai iš principo tinka ir toks žmogus“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Jo vertinimu, visuomenė tikisi šiek tiek aukštesnio standarto – „politinio, moralinio įvertinimo, atsakomybės prisiėmimo, kažkokios nors mažytės klaidos pripažinimo“.

„Tai leistų pasitikėti, kad šita valstybė girdi visuomenės balsą ir yra jautri jam. Dabar mes matome priešingai“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Opozicijos funkciją vadino ketine demokratijai

TS-LKD lyderis pritarė, kad opozicija neturėtų kritikuoti dėl kritikos, tačiau nepritaikė to asmeniškai.

„Aš manau, kad tai yra abstraktus pasakymas. Opozicija visada stengiasi kritikuoti ne dėl kritikos, bet kritikuoti tai, kas yra blogai. Tai yra demokratijos prievolė. (…) Opozicija tai ir daro. Kartais galbūt tai yra nemalonu, bet nebelikus opozicijos, nebelikus patikrinimo, nebelieka demokratijos. Nebelikus demokratijos, mes nebetenkame laisvos valstybės. Deja, tokia yra kaina“, – sakė G. Landsbergis.

Kalbėjo apie prarandą pasitikėjimą

Opozicinės partijos lyderiai atrodo gražus prezidento gerovės valstybės siekis.

„Prezidentas gražiai pasakė, kad gerovės valstybė yra ne tik ekonominiai skaičiai, bet ir pasitikėjimas valstybe. Norėdami kurti gerovę, pirmiausia turime kurti pasitikėjimą tarpusavyje, tarp politinių jėgų, tarp politinių oponentų, (…) visuomenės grupių. Turime tikėti, kad visuomenė eina viena kryptimi. Paskutiniai ketveri metai parodė, kad einama priešinga kryptimi pasitikėjimo prasme. Mes jo daug prarandame“, – sakė. G. Landsbergis.

Jis metaforiškai kalbėjo, kad „tampame suskaldyta į šukeles valstybe“. Politiko supratimu, prezidentas kelia sau lūkestį suklijuoti, kas sudaužyta“.

Vertindamas patį metinį pranešimą, TS-LKD lyderis teigė pasigendąs aiškesnių prioritetų konkrečiose kryptyse – tai yra, ką pats prezidentas galėtų padaryti, kad pagerėtų padėtis tose srityse, kurias jis įvardijo probleminėmis.