Konservatorė Monika Navickienė trečiadienio vakarą po partijos prezidiumo posėdžio žurnalistams sakė, kad jau laikas kalbėti apie pirmalaikius rinkimus.

„Matydami ir diskutuodami, kad Lietuvoje yra didžiulis patikimos ir skaidrios valdžios poreikis, matome, kad ši Vyriausybė ir valdžia negali tokio poreikio atliepti. (…) Mūsų tauta yra susipriešinusi, o standartas yra nuleistas taip žemai, kad mes manome, jog reikalinga visos Vyriausybės atsakomybė, premjero atsakomybė lygiai taip pat. Vienas iš scenarijų – svarstyti išankstinių rinkimų galimybę jau dabar“, – sakė konservatorė M. Navickienė.

Landsbergis: mes kalbame apie premjero atsakomybę

TS-LKD lyderis ketvirtadienį pakartojo ir anksčiau sakytą poziciją, kad pirmalaikiai rinkimai, jei dėl jų reikėtų balsuoti Seime, greičiausiai nesulauktų palaikymo.

„Tam reikia 85 balsų, ir ko gero tiek jų nėra“, – sakė G. Landsbergis.

Partijos pirmininkas sakė, kad kalbėdami apie pirmalaikius rinkimus jie turi mintyje premjero atsakomybę.

„Jeigu jis ją prisiima, jis mato, kad tai yra ir jo darbo brokas, tai, kas dabar vyksta Lietuvoje ir Vyriausybėje, politinė atsakomybė dažniausiai reiškia viena. Tai reiškia, kad turi trauktis. Jeigu jis traukiasi, turi būti tvirtinama nauja Vyriausybė, nauja programa, ir viskas iš naujo. Tokiu būdu atsiranda galimybė ir išankstiniams rinkimams“, – sakė G. Landsbergis.

TS-LKD pirmininkas teigė nenorįs užbėgti už akių, įvardinti kokių veiksmų turėtų imtis premjeras pats. Esą apie tai vyko ilgos diskusijos ir per partijos prezidiumo posėdį.

„Jis dabar serga, mes tai suprantame, bet, kai jis galės, mes lauktume jo principingo įvertinimo ir savirefleksijos, kaip jis vertina savo paties vadovavimą Vyriausybei“, – sakė G. Landsbergis.

Mano, kad Narkevičius turi trauktis

TS-LKD pirmininkas teigė pritariąs prezidentui G. Nausėdai ir manąs, kad J. Narkevičius turi trauktis iš susisiekimo ministro pareigų.

„Panašią poziciją pasakėme ir vakar po mūsų prezidiumo posėdžio. Kita vertus tai yra Vyriausybės nepagarba visuomenei. Krentantis visuomenės pasitikėjimas tiek Vyriausybe, tiek Narkevičiumi, tiek „valstiečiais“ yra to išraiška. Narkevičius jau, mano nuomone, turėjo būti pasitraukęs, čia nėra ką aiškinti“, – sakė G. Landsbergis.

TS-LKD pirmininkas nemano, kad interpeliacija ministrui yra išeitis šioje situacijoje.

„Interpeliacija yra klausimų, atsakymų žanras, kai ministrui yra užduodami klausimai, ir jis juos atsako iš Seimo tribūnos. Mes nematome, ko reikėtų jo klausti. Dar kartą apie šeichą paklausinėti? Nėra ką klausinėti. Viskas yra aišku: ačiū, viso gero. Viskas yra aišku“, – sakė G. Landsbergis.

TS-LKD pirmininkas mano, kad J. Narkevičius turi trauktis „dėl viso sukurti chaoso, kurį jis sukūrė arba dėl neišmanymo, arba dėl politinės kultūros stokos.

„Jeigu žmogus nesupranta, kad jis, užimdamas tokias pareigas, galėtų ir pats susimokėti už savo pietus, o reikalauja, kad tai padarytų kiti, arba – ir dėl interesų grupių. Tas yra mažiau skambėję, bet yra labai keistų dalykų vykdoma tiek su Klaipėdos uostu, su per Lietuvą vežamais Baltarusijos kroviniais, ir kitais dalykais. Tai yra trys pagrindinės didžiosios priežastys“, – sakė G. Landsbergis.