Konservatorių lyderis teigė, kad kvietimas pasakyti kalbą liberalų suvažiavime jį nustebino, tačiau kartu ir nudžiugino.

„Galvojau, kad pradėsiu nuo to, kad pasakysiu, kad sunkūs metai buvo, bet pagalvojau, kad čia ne ta bendruomenė, kuriai reikėtų guostis sunkiais metais“, – šyptelėjo G. Landsbergis.

Konservatorių lyderis savo kalboje atkreipė dėmesį į politinius nesutarimus, kurių pobūdį palygino su ginčais dėl to, koks monumentas turi stovėti Lukiškių aikštėje.

„Jeigu pasižiūrėtume į politinį lauką, (…) turbūt, geriausiai simbolizuoja dabar vykstantis milžiniškas mūšis dėl Vyčio ir bunkerio. Atrodo, kad paskutiniai metai buvo apie tai – mano tiesa yra pati svarbiausia, o kas yra toliau man nebelabai rūpi“, – sakė G. Landsbergis.

Konservatorių lyderio nuomone šiuo metu nebėra tokio klausimo, kuriame būtų „kas nors su kuo nors už kažką, atrodo, kad ir į kurį klausimą pažiūrėtum, kad visi yra kas nors prieš ką nors kitą“.

„Prieš metus prasidėjo tokie, atrodo, dar draugiški pasibaksnojimai Ramūno su karve prieš vasaros laiką, vėliau tęsėsi Ramūno prieš Saulių, po to konservatoriai prieš liberalus, gal čia nebuvo labai stipru, bet vistiek, socialdemokratai prieš socialdemokratus, ir taip tęsėsi ir tęsėsi“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Prisiminęs filmą „300” konservatorių lyderis teigė, kad dažnu atveju politikai yra priversti jaustis, kaip tie 300 spartiečių Termopilų mūšyje besikaunančių prieš milžinišką persų armiją.

„Valstybės taip nevaldomos, sprendimai taip nepriimami, mūsų kiekviena diena nėra Termopilų mūšis. Mes turime atsakyti į klausimą, kas kurs rytojaus Lietuvą, kurie žmonės, kurie susitarimai, kurie kompromisai padės mums eiti tolyn į priekį, ar esame pasirengę jų ieškoti? Aš žinau, kad Tėvynės sąjunga tam pasirengusi“, – sakė G. Landsbergis.

Sveikinimo kalbas suvažiavime taip pat pasakė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovė Edita Ramošiūnaitė, Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas, Lietuvos liberalaus jaunimo pirmininkas Mykolas Knyza.

Šeštadienį Kaune vyksta 10-asis Liberalų sąjūdžio suvažiavimas, kurio metu partija ketina išsirinkti naują partijos pirmininką. Juo tapti kandidatuoja Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas ir Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius. Partijos pirmininkas yra renkamas dvejų metų kadencijai.

Suvažiavimo metu taip pat bus išrinkta partijos valdyba, kontrolės ir etikos komisijos.

Kaip rašė naujienų agentūra BNS, partijos pirmininką partija renka po to, kai spalio pabaigoje iš pareigų pasitraukė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Liberalų sąjūdžiui yra pareikšti įtarimai korupcija. Teisėsauga įtaria, kad eksliberalai Eligijus Masiulis ir Šarūnas Gustainis Liberalų sąjūdžio naudai paėmė kyšius iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio. Šis verslininkas įtariamas ir buvusio „darbiečio“ Vytauto Gapšio papirkimu.

Praėjusią savaitę prokurorai išplėtė įtarimus konstatavę, jog liberalai galėjo turėti naudos iš narystę joje suspendavusio Gintaro Steponavičiaus piktnaudžiavimo – jis įtariamas balsavęs dėl koncernui naudingų teisės aktų priėmimo, taręsis dėl paramos jo atstovaujamoms nevyriausybinėms organizacijoms.Minėti buvę liberalai teisėsaugos įtarimus neigia.

Spalio pabaigoje Vyriausioji rinkimų komisija dėl nustatytų šiurkščių rinkimų kampanijos finansavimo pažeidimų i nusprendė neskirti Liberalų sąjūdžiui pusmečio dotacijos, siekiančios beveik 400 tūkst. eurų.