„Mes niekada nesiūlėme nepaprastosios padėties, mes iškėlėme klausimą, kad teisininkai mato šiokią tokią problemą. Praėjusią savaitę mes – visa valdyba kreipėmės į Seimo Teisės departamentą, prašydami jų išaiškinimo, ar krizės valdymo pagrindai yra teisingi.

(...) Šiandien pasiūliau kreiptis į Teisės ir teisėtvarkos komitetą ir paprašyti jų išvados dėl karantino pratęsimo teisinių pagrindų. Manau, kad šiandien yra atsakomybė Seimo narių, matant galimą teisinę koliziją arba teisinį neaiškumą tą klausimą išaiškinti.

Jeigu tai būtų neišnagrinėta, neiškeltas tas klausimas, tai valstybė potencialiai gali turėti mokėti dideles kompensacijas žmonėms, kurie gali paduoti valstybę į teismą jau krizei visai pasibaigus. Man rodos, kad taip, kaip atsakys Teisės ir teisėtvarkos komitetas, turėtų padėti tašką šitoje istorijoje arba bent paaiškintų, ką toliau daryti. Jeigu jie pareikš, kad reikia Seime svarstyti – tai svarstysime. Jeigu jie mano, kad nereikia – nesvarstysime. Tikiuosi, kad jie kreipsis ir į ekspertus, kurie kelia tą klausimą“, – po Seimo valdybos posėdžio žurnalistams sakė G. Landsbergis.

Seimo opozicijos lyderis Gabrielius Landsbergis valdybos posėdyje tvirtino, kad nekvestionuoja karantino reikalingumo, nes Vyriausybei reikėjo reaguoti į sudėtingą situaciją greitai.

„Klausimas, kuris išlieka, ar sprendimas dėl tos situacijos pratęsimo turi būti padarytas Vyriausybėje ar jis turėtų vykti Seime? Kai kurie teisininkai linkę manyti, kad Seimas turėtų pratęsinėti tą situaciją. Pagrindinė problema, kuri egzistuoja, yra galimos teisinės pasekmės po karantino“, – sakė G. Landsbergis.

Jo nuomone, padarius teisinių klaidų, ateityje būtų galima tikėtis iš verslo reikalavimų atlyginti žalą. „Noriu būti įsitikinęs, kad mes viską padarėme teisingai“, – sakė G. Landsbergis. Jo nuomone, tokią išvadą Seimo valdybai turėtų pateikti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Seimo valdybos posėdyje dalyvavęs ministro pirmininko patarėjas Donatas Matuiza sutinka, kad turi būti teisinis įvertinimas tos situacijos ir aiškumas, nes valstybėje tokios situacijos dar nebuvo.

Jis žadėjo, kad tai bus įvertinta ir trečiadienį vyksiančiame Vyriausybės posėdyje.

Seimo valdyba taip pat pritarė Seimo pirmininko pirmosios pavaduotojos Rimos Baškienės ir Seimo vicepirmininkės Irenos Degutienės siūlymui Vyriausybei apsvarstyti galimas Užkrečiamųjų ligų ir Civilinės saugos įstatymų pataisas, kurios nekeltų jokių abejonių ir nebūtų pažeisti gyventojų ir verslo teisėti lūkesčiai.