Tokios krizės sukėlėju ir atsakingu už ją politikas įvardija Seimo valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime seniūną Ramūną Karbauskį.

„Po pono Ramūno prisišnekėjimų apie pasitraukimus, mes matome praktiškai Vyriausybės krizę. R. Karbauskis, vienas pats, nepasitaręs nei su frakcija, nei su partija, priiminėdamas sprendimus dėl valdančiosios koalicijos sugriovimo – nes tai yra sugriovimas, o ne pasitraukimas iš koalicijos, iš tiesų šią Vyriausybę stumia į krizę“, – sakė konservatorių lyderis G. Landsbergis.

Paklaustas, kaip tokia krizė pasireikštų, politikas sakė, kad jei žaliavalstiečiai pasiduotų R. Karbauskio spaudimui, premjeras Saulius Skvernelis po liepos 12-osios, kai prisieks naujasis šalies vadovas ar vadovė, turėtų atsistatydinti.

„Ne grąžinti įgaliojimus, kas jam privaloma pagal Konstituciją, o būtent atsistatydinti. Tuomet prezidentė ar prezidentas turėtų ieškoti naujos daugumos, naujo premjero, būtų ieškoma naujos programos, pritarimo jai ir taip toliau, ir panašiai. Valstybė paskęstų tikrai rimtoje politinėje krizėje, kurią sukūrė R. Karbauskis“, – teigė konservatorius.

Landsbergis sako sunkiai įsivaizduojantis, kokie scenarijai galėtų būti toliau.

„Skvernelio mažumos Vyriausybė, technokratinė Vyriausybė ar plačios koalicijos, t. y. visų Seimo frakcijų atstovų Vyriausybė. Tokie galimi variantai, tačiau jie tikrai nebūtų kaip išeitis, greičiau – kaip laikinas variantas, kad valstybė galėtų funkcionuoti ir būtų vykdomi bendrieji neatidėliotini darbai, pvz., biudžeto priėmimas, nes jokių nei naujų reformų priėmimo, nei senųjų tęsimo nė viena tokia Vyriausybė paprasčiausiai būtų nepajėgi įgyvendinti, nes neturėtų pakankamo palaikymo Seime. Krizei suvaldyti tokia Vyriausybė gal ir būtų tinkama, bet – ne daugiau“, – sakė G. Landsbergis.

Konservatorių lyderis pabrėžė, kad tai yra tik jo asmeninė nuomonė ir tokiomis temomis nebuvo diskutuota nei partijoje, nei frakcijoje.

Paklaustas, ar tokia padėtis, kai valstiečiai pasitrauktų iš valdžios ir Vyriausybė veiktų krizės sąlygomis mažiausiai iki ateinančių metų pavasario, kol būtų įmanomi pirmalaikiai Seimo rinkimai, nebūtų per didelė prabanga ir nuostolis Lietuvai, kuomet tiesiog plaukiama pasroviui, o ne dirbama, G. Landsbergis sakė: „Aš manau, kad dar didesnė prabanga būtų Lietuvai, jei po pono Skvernelio atstatydinimo prezidentei ar prezidentui nepavyksta rasti kito kandidato (į Vyriausybės vadovus – aut. past.), jis nepaskiriamas, ir nauja Vyriausybė nebūtų suformuota, iki kitų metų rudens nuolat gyventume laikinosios Vyriausybės sąlygomis.

Tokia Vyriausybė neturėtų jokios programos, negalėtų vykdyti jokių reikšmingų darbų. Tai tokia yra kaina, kurią dabar siūlo Lietuvai mokėti R. Karbauskis. Ir aš manau, kad tai yra nepriimtina. Ir aš pritariu politologams, kurie sako, kad tiek savo frakciją, tiek savo remtą Vyriausybę ponas Karbauskis įstūmė į kampą – matyt dėl savo nepaskaičiuotų ambicijų ir dėl pigaus politikavimo.“