„Atrodo, kad tik prieš keletą valandų nusileido lėktuvas iš Bagdado, kur Lietuvos užsienio reikalų ministras lankėsi pirmą kartą istorijoje. Lietuva iš tiesų yra globali valstybė“, – kalbos pradžioje pasidžiaugė konservatorių lyderis.

Lietuva, pasak jo, girdima ne tik kaimynystėje.

„Situaciją, kurioje esame dabar Lietuvoje, pavadinčiau tobula audra – audrų susikirtimo taške būna tai, kas sunkiai prognozuojama ir sunku pasakyti, kas atsitiks už artimiausio posūkio“, – konstatavo G. Landsbergis.

Politikas taip pat kalbėjo, kad niekur neatsitraukė ir kovidas. Infekciją G. Landsbergis įvardijo pirmąja iš Lietuvą ir pasaulį purtančių audrų.

„Tai, kad prasideda P ir baigiasi A, man tai yra pabaiga visos šios krizės, kuri mus supa. Nepaisant to, yra labai daug nerimą keliančių ženklų. Nebūčiau konservatorius, jei nekalbėčiau apie tai, kas kelia nerimą“, – sakė jis.

G. Landsbergis atkreipė dėmesį, kad Irake, kur ką tik lankėsi, pasiskiepijusių žmonių yra 1,5 proc.

„Tai, kur šiandien yra pasaulis, yra toli gražu nuo ten, kur norėtume būti“, – teigė užsienio reikalų ministras.

Partijos pirmininkas nemažą dėmesį skyrė ir užsienio politikai – svarbą ne tik prašyti pagalbos iš sąjungininkų, tačiau pagalbą teikti ir pačiai Lietuvai.

Antrąja audra politikas įvardijo neteisėtos migracijos krizę.

„Šiandien mes susiduriame su beprecedenčiu atveju. (…) Tai nėra pabėgėlių krizė, noriu labai aiškiai pasakyti, tą ir Briuselyje, ir visur kartoju. Mes nesusiduriame su pabėgėlių krize, mes susiduriame su hibridiniu karu ir šiandien tas karo instrumentas yra migrantai“, – tvirtino G. Landsbergis.

Aliaksandras Lukašenka, pasak jo, gali sugalvoti ir daugiau hibridinio karo instrumentų.

„Aš nežinau, kas gali būti pakvaišusio žmogaus galvoje. Tą dažniau žino gydytojai, bet ne aš. (…) Mes turime būti pasiruošę ir padaryti savo namų darbus“, – pabrėžė TS-LKD pirmininkas.

Jis taip pat akcentavo būtinybę užkardyti neteisėtos migracijos kelią.

Landsbergis: susitarimo su teroristais nebus

„Trečioji audra, kuri vyksta, yra „Zapad“. Mes negalime pamiršti vieno fakto, kad tai šiais metais yra ant Lietuvos sienos vykstančios pratybos, kuriose dalyvauja Rusija ir Baltarusija. (...) Tikiuosi, kad tarnybos ir sąjungininkai tą mato“, – taip pat pabrėžė G. Landsbergis.

Lietuvos pagrindinis ginklas, pasak jo, – viešumas.

„Sankcijos didės, sankcijos augs. (...) Nebus susitarimo su teroristais. Nebus. Mes turime ginti savo valstybę visomis mums suteiktomis galimybėmis ir intrumentais“, – patikino politikas.

Dėl to, akcentavo G. Landsbergis, reikia vieningumo.

„Valstybė audroje tvirtėja. (...) Valstybės vienybės metas yra šiandien“, – tęsė TS-LKD lyderis.

G. Landsbergis komentavo ir valdantiesiems tenkančią kritiką, kuri, pasak jo, yra „sofos politika“. Taip jis kalbėjo apie kritikuojančiuosius, kurie patys net nėra Seime ir neturi patys valdyti krizės.

„Aš nekomentuosiu tų komentatorių, tai yra jų sąžinės reikalas. (…) Noriu pasidžiaugti tais, kurie yra Seime bei kurie ir opozicijoje prisideda, suteikia pagalbą, padeda balsais dėl to, kad yra krizės metas“, – pažymėjo konservatorių lyderis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (715)