Prezidentas Gitanas Nausėda sako, jog svarbu kovoti su antisemitizmo, tautinės, rasinės ir religinės neapykantos virusais bei remti žmones, kovojančius dėl savo laisvės.

„(...) Mums svarbu įveikti ne tik pandemiją, bet ir kitas grėsmes, su kuriomis susiduria žmonija. Privalome nukenksminti ne tik koronavirusą, bet ir antisemitizmo, tautinės, rasinės, religinės neapykantos virusus“, – Čiunės Sugiharo skulptūros atidengimo ceremonijoje Kaune šeštadienį sakė G. Nausėda.

„Turime remti mums artimus kaimynus ir tolimų kraštų žmones, kovojančius dėl savo orumo ir laisvės, už kurią, puikiai žinome, kartais verta aukoti net savo gyvybę“, – pridūrė šalies vadovas.

Pasak prezidento, Lietuva turi plačių galimybių su Japonija plėtoti ne tik „politinius, bet ir ekonominius, kultūrinius ir akademinius mainus.“

„Svarbiausi visada išliks tiesioginiai žmonių kontaktai. Žinodamas, kad jau kitais metais mūsų sportininkai varžysis dėl Tokijo olimpinių ir paralimpinių žaidynių medalių, linkiu, kad kuo daugiau lietuvių sporto sirgalių rastų galimybių aplankyti Japoniją ir Sugiharos memorialą Jaotsu mieste“, – sakė G. Nausėda.

Japonijos diplomatas Č. Sugihara karo metais padėjo išsigelbėti tūkstančiams žydų, išduodamas jiems tranzitines Japonijos vizitas.