L. Andrikienės G. Landsbergiui rašyto elektroninio laiško faksimilė A. Margelio aplinkos atstovų buvo platinama praėjusią savaitę vykusiame TS-LKD partijos Lazdijų skyriaus susirinkime ir jo metu vykusioje diskusijoje „Iššūkiai ir galimybės Lietuvai“.

L. Andrikienė – G. Landsbergiui: trūksta skandalų?

„Štai praėjusią savaitę sužinojau, kad kovo 1 d. partijos Priežiūros komitetas sulaukė partijos pirmininko G. Landsbergio laiško dėl A. Margelio. Nepaisant to, kad VTEK visus spaudoje pasirodžiusius „faktus“ ir faktus jau buvo išnagrinėjusi, apsvarsčiusi ir vasario 10 d. padariusi išvadą nepradėti tyrimo, nes tam nėra pagrindo, partijos pirmininkas reikalauja dar vieno A. Margelio veiklos Lazdijų savivaldybėje tyrimo ir Priežiūros komiteto verdikto. Kokiu tikslu tai darote?! Trūksta skandalų ir reikia sukurti dar vieną, siekiant nukreipti dėmesį nuo kitų partijos problemų ir negalių? Neaišku, kad socdemai seniai A. Margelį būtų „suvalgę“, jei būtų buvęs bent menkiausias pretekstas tai padaryti?!“ – laiške Europos Parlamento nariui ir partijos pirmininkui rašo buvusi europarlamentarė L. Andrikienė.

Laima Andrikienė

Politikė kaltina, esą G. Landsbergis pats esąs ne be nuodėmės, matyt turėdama viešumoje kilusį rezonansą dėl G. Landsbergio žmonos Austėjos Landsbergienės verslo – Karalienės Mortos mokyklų tinklo peripetijas.

„Jei manote, kad taip elgdamasis pats atrodysite geriau – objektyvus, reiklus, sąžiningas pirmininkas, tai tokio rezultato nebus. Nes ta pačia logika vadovaujantis mūsų partijos pirmininką Priežiūros komitete tektų svarstyti dažnai ir reikalauti principingų išvadų. Bet taip nesielgiame!” – rėžia L. Andrikienė.

G. Landsbergis: privačių laiškų komentuoti nedera

Konservatorių partijos vadovas nustebo, kad jo ir partijos kolegės susirašinėjimas pateko ne tik A. Margelio aplinkai, bet ir buvo išplatintas.

„Privačiai siųstus laiškus ar kitą korespondenciją būtų nekorektiška tiek viešai komentuoti, tiek platinti susirinkimuose”, - raštu atsiųstame atsakyme DELFI teigė G. Landsbergis, paprašytas pakomentuoti L. Andrikienės laiško turinį.

Europarlamentaras neatsakė į klausimą, ar šis laiškas buvo vienintelis atvejis, kai L. Andrikienė ar kuris kitas partijos narys į jį kreipėsi siekdami užtarti Lazdijų rajono merą A. Margelį.

Tačiau G. Landsbergis leido suprasti, į L. Andrikienės laišką jai atsakęs.

„TS-LKD Priežiūros komiteto rekomendacijas aš vertinu labai rimtai, nes partijos nariams taikome aukštus etikos ir viešumo standartus. Nesvarbu, ar jie dirbtų Vilniuje, Briuselyje ar Lazdijuose - jie visiems turi būti vienodi“, - atsakydamas į L. Andrikienės jam mestus kaltinimus naudojant partijoje dvejopus standartus teigė G. Landsbergis.

TS-LKD Priežiūros komitetas praėjusią savaitę pasiūlė A. Margeliui laikinai sustabdyti narystę partijoje, kol bus baigti viešųjų pirkimų tarp su A. Margeliu ir jo šeima siejamos UAB „Dzūkų žinios“ ir Lazdijų rajono savivaldybės administracija bei savivaldybei priklausančiomis įstaigomis ir organizacijomis.

Viešųjų pirkimų tarnyba, prokuratūra ir STT praėjo aiškintis, ar tokie pirkimai buvo teisėti, ar nebuvo padaryta savivaldybei žala, ar nebuvo dirbtinai sukeltos prekių ir paslaugų kainos, o iš to meras A. Margelis ir jo šeima turėjo naudos.

L. Andrikienės padėjėja – mero A. Margelio žmona

„Neatrodysite baltesnis taip elgdamasis su bendražygiu. Kita vertus, prieš apsivilkdami teisėjų togas, padarykite Lietuvai bent mažą dalį to, ką padarė A. Margelis Lazdijuose, Juozas Mažeika Kretingoje ir kiti partijos steigėjai ir ilgamečiai darbininkai visose Lietuvos savivaldybėse“, - laiške G. Landsbergiui rašo L. Andrikienė.

Toks politikės puolimas prieš G. Landsbergį iš dalies gali būti suprantamas ir pateisinamas.

Visuomenėje netrūko diskusijų apie tai, kad iki tapdamas vienos įtakingiausių politinių partijų vadovu, aktyvioje politikoje nesireiškęs G. Landsbergis partijos pirmininku ir Europos Parlamento nariu tapo ne tiek dėl savo asmeninių ar politiko savybių, kiek avansu – kaip Tėvynės sąjungos Garbės pirmininko Vytauto Landsbergio anūkas.

Praėjusiuose rinkimuose į Europos Parlamentą konservatorių rinkimų sąrašo trečioje pozicijoje buvęs G. Landsbergis po balsavimo pakilo į pirmąją, o ketvirtojoje pozicijoje startavusi ir į trečią vietą pakilusi L. Andrikienė turėjo pripažinti antroje vietoje likusio Algirdo Saudargo pranašumą ir jo teisę tapti Europos Parlamento nariu.

Skirtumas balsų tarp A. Saudargo ir L. Andrikienės buvo nedidelis, o pati L. Andrikienė tuomet reikalavo perskaičiuoti rinkimų balsus, tačiau partija tokio prašymo nepalaikė ir Vyriausioji rinkimų komisija paliko galioti rezultatus.

Šiuo metu TS-LKD Europos Parlamente atstovauja G. Landsbergis ir A. Saudargas.

„Paskutiniu metu netrūksta diskusijų dėl to, kad jūs neatsisakote europarlamentaro mandato. Esą tai kenkia partijai, o jus galima įtarti materialiniu suinteresuotumu. Beje, jums atsisakius europarlamentaro mandato, jūsų vietą užimtų L. Andrikienė. Darytina prielaida, kad politikei naudinga, jog jūs tą padarytumėte kaip įmanoma greičiau. Laiške ji nedviprasmiškai prikiša jums nepriekaištingos reputacijos stoką. Kilus skandalui, jis galimai būtų naudingas minėtai politikei, kuriai Europos Parlamento narės kėdė tik priartėtų. Kaip komentuotumėte tai?“ – tokį klausimą DELFI uždavė G. Landsbergiui.

Tačiau politikas išvengė tiesaus atsakymo į jį. „Partijos nariams taikome aukštus etikos ir viešumo standartus. Visiems be išimties jie taikomi vienodai. Iš mero A. Margelio tikimės greito ir adekvataus apsisprendimo“, - teigė G. Landsbergis.

DELFI žiniomis, konservatorei L. Andrikienei dvi kadencijas dirbant Europos Parlamente, jos padėjėja už solidų atlyginimą dirbo Lazdijų rajono savivaldybės mero A. Margelio žmona Lina Margelienė. Tuo pačiu metu moteris dirbo ir vyro vadovaujamoje Lazdijų rajono savivaldybėje - savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja. Šiose pareigose ji dirba ir šiuo metu.

Tuo tarpu Europos Parlamento atstovo Algirdo Saudargo padėjėja neseniai įdarbinta aktyvi konservatorių partijos Lazdijų skyriaus narė Vaiva Čepononienė. Oficialiai moteris dar dirba ir Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Ekonomikos skyriaus vyr. specialiste turizmui.

Parama – ir už palaikymą broliui J. Galdikui

Kitas momentas, be neslepiamo noro tapti europarlamentare, kodėl L. Andrikienė ėmėsi užtarti Lazdijų merą A. Margelį, gali būti labai žmogiškas ir sąlygotas šeiminių aplinkybių.

Ne paslaptis, kad L. Andrikienė ir TS-LKD Lazdijų skyriaus kandidatas vienmandatėje Lazdijų-Druskininkų rinkimų apygardoje yra medicinos profesorius Juozas Galdikas – brolis ir sesuo.

J. Galdikas oficialiu konservatorių kandidatu į Seimą prieš gerą mėnesį tapo ne be Lazdijų mero A. Margelio įtakos, nugalėjęs Druskininkų skyriaus į vienmandatę apygardą kandidatu keltą Vilių Semešką.

Tuomet net daugelis jo partiečių skyriuje privačiuose pokalbiuose stebėjosi tokiu Lazdijų mero pasirinkimu.

„Ištraukė kaip triušį iš skrybėlės ir pastatė kandidatu, neįvertinę jo jau buvusių „nuopelnų“, kuomet jis jau buvo Seime“, - DELFI žurnalistei kalbėjo TS-LKD Lazdijų skyriaus partiečiai.

1996-1998 metais J. Galdikas buvo VIII-osios Vyriausybės sveikatos apsaugos ministras, tačiau už šias pareigas tenusipelnė medinės savo skulptūros Druskininkų Grūto parke.

Kaip tuomet juokavo ją profesoriui išdrožę dzūkai – už tai, kad Druskininkuose sugriovė sanatorijas, o kurortą ilgiems metams kartu su tuometiniais Druskininkų konservatoriais savivaldybės taryboje pavertė „mirusiu“ miestu.

Iš Druskininkų kilęs J. Galdikas aktyvioje politikoje reiškėsi prieš dvidešimtmetį, kai 1996-2000 metais buvo Lazdijų – Druskininkų rinkimų apygardoje išrinktas Seimo nariu.

Tuomet rinkimuose J. Galdikui aktyviai talkinęs A. Margelis po metų vykusiuose savivaldybių rinkimuose tapo Lazdijų rajono savivaldybės meru.

Labiausiai J. Galdikas išgarsėjo po to, kai dirbdamas Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktoriumi už teisės aktų kūrimą ėmęs atlygį iš ministerijos kasos. Paaiškėjus tokiam skandalingam faktui, jis buvo priverstas trauktis iš pareigų.

A. Margelis niekaip negali apsispręsti

Praėjusią savaitę sulaukęs partijos Priežiūros komiteto siūlymo Lazdijų rajono savivaldybės meras A. Margelis teigė dėl atsakymą partijai apsvarstysiąs ir pateiksiantis po savaitgalio.

Tačiau pirmadienį DELFI kalbintas A. Margelis teigė dar nenusprendęs, kaip pasielgs.

„Dar esu svarstymo stadijoje. Niekaip negaliu apsispręsti. Mane daug (žmonių) remia. Daug skambina iš partijos“, - sakė A. Margelis.

Paklaustas, ar svarsto iš viso trauktis iš jį atstūmusios partijos, kaip tą neseniai padarė partinių priekaištų sulaukęs dabar jau buvęs socialdemokratas Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas, nuo tiesaus atsakymo A. Margelis išsisuko: „Dar gilinuosi į Priežiūros komiteto siūlymus“.

Tuo tarpu šaltiniai konservatorių partijoje DELFI teigė, kad partijoje baiminamasi vadinamojo R. Malinausko scenarijaus, kad išeidamas A. Margelis išsives ir didžiąją dalį savo vadovaujamo partijos skyriaus, kuris yra kiekybiniu požiūriu vienas didžiausių Lietuvoje, per 600 narių.

Akylesni teigia, kad pastaruoju metu tarp buvusio socialdemokrato Druskininkų R. Malinausko ir Lazdijų konservatoriaus A. Margelio pastebima vis daugiau panašumų.

Abu politikai yra neabejotini vienvaldžiai lyderiai, savo rankose sutelkę ištikimų valdiškose vietose įdarbintų partiečių būrį, kuris pagal aplinkybes yra pasirengęs ginti savąjį šeimininką nuo vidaus iš išorės puolimo.

Abu politikai dėl juos užklupusių bėdų ir aiškėjančių su politiko vardu ir elgesiu galimai nesuderinamų veiklos aplinkybių kaltina tai atskleidusius žurnalistus, o save vadina politinio susidorojimo aukomis.

Kai R. Malinauskas trenkė durimis partijoje, jis išplatino viešai laišką bendraminčiams. Tą patį praėjusią savaitę padarė ir A. Margelis, laiške negailėjęs kritikos partijos vadovybei ir kvietęs jį suprasti bei palaikyti.

Kai užgauto patrono stojo ginti Druskininkų socialdemokratai, viešai apkaltinę partijos vadovybę, Lazdijų konservatoriai pasekė jų pėdomis.

„Kada partijos pirmininkas padės europarlamentaro mandatą, nes toks jo elgesys kenkia mūsų partijai?“ – viešai Lazdijų skyriaus susirinkime atvykusių iš Vilniaus vadinamojo krikdeminio TS-LKD partijos sparno atstovų Pauliaus Saudargo, Lauryno Kasčiūno, Vaido Šalaševičiaus ir Agnės Bilotaitės klausė konservatorių partijos Lazdijų skyriaus eilinis, Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir melioracijos skyriaus vedėjo pavaduotojas Algis Balčius.

O ir patys R. Malinauskas su A. Margeliu vis dažniau žurnalistų užfiksuojami kartu: viešuose renginiuose, oficialiuose posėdžiuose ir susitikimuose abu politikai sėdi vienas šalia kito.

Net konservatorių kandidatui į Seimą J. Galdikui, Druskininkų partiečių šokui, tarsi stebuklų lazdele mostelėjus atsivėrė durys rinkimų programos pristatymui į Druskininkų mokyklas, įstaigas, savivaldybę.

Ir kai neseniai problemų su teisėsauga turėjo ir Druskininkų meras, ir pati savivaldybė bei jos įstaigos, jas ginti ėmėsi ta advokatų kontora, kuri prieš keletą metų sėkmingai išsuko Lazdijų rajono merą A. Margelį nuo STT ir prokurorų rūstybės, kai meras ir jo aplinka buvo kaltinami korupcija ir poveikiu.