Anot politiko, socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas šiuo metu turi tik dvi pasirinkimo galimybes, ko imtis.

„Yra du labai paprasti variantai. Vienas jų – mesti iš partijos tuos, kurie dabar kelia maištą ir spjauna į veidą jam, tarybai ir visai partijai. Tai yra labai nekorektiškas veiksmas. Galima tą vertinti ne tiek per oponentų politinę prizmę, bet tiesiog per žmogiško bendravimo – taip tiesiog nedaroma.

Jei vis dėl to jis tokių veiksmų nesiima, G. Paluckas turi pasitikrinti, ar turi pasitikėjimą“, – kalbėjo G. Landsbergis, omenyje turėdamas pirmalaikius partijos pirmininko rinkimus.

Pašalinimas iš partijos – kraštutinė nuobauda, kurią gali pritaikyti ir partijos etikos sargai. Tiesa, tokiu atveju frakcija vis tiek galėtų toliau dirbti Seime, o socialdemokratų partija savo frakcijos neturėtų.

„G. Paluckas tą turėjo būti apgalvojęs, kai pradėjo visą šią kovą. Aš labai nustebčiau, jei vienos didžiausių partijų Lietuvoje pirmininkas, iš pažiūros, atrodytų, išmintingas žmogus, nebūtų pagalvojęs apie tai, ką jo pradėta kova partijos viduje reiškia jam“, – sakė G. Landsbergis.

Jis pripažino ne kartą kalbėjęs su G. Palucku ir klausęs jo, ar šis yra nusimatęs tolesnius savo žingsnius.

„Tai yra tam tikras šachmatų žaidimas, kurį jis pradėjo. Na, susidarydavo įspūdis, kad jis tikrai žino. Jei ne, tada čia jau, sakyčiau, vėjavaikiška, labai neatsakinga ir gali baigtis pirmininko posto praradimu arba socialdemokratų partijos tapimu neparlamentine partija“, – pripažino konservatorių lyderis.

Tiesa, jis nesiryžo prognozuoti, kurį variantą G. Paluckas pasirinks.

„Primena man tai tas pasakėčias, kur į kairę – bedugnė, o į dešinę – tankus miškas. Iš esmės, tai yra situacija be laimėjimo. Pralaimėjo visa socialdemokratų partija. Akivaizdu, kad tai – jau pralaimėtas žaidimas. Galvoti reikia tik apie tai, kaip reikėtų sumažinti žalą, nes ir ten, ir ten yra blogai“, – sutiko pašnekovas.