Valdančioji koalicija neveiksni, konservatoriai atviri deryboms dėl bendradarbiavimo – G. Landsbergis

„Aš manau, kad ji (koalicija – BNS) yra neveiksni. (...). Pirmiausia kreipdamasis į S.Skvernelį turiu pasakyti, kad jam neturi pritrūkti drąsos nešti įstatymus į Seimą. Tiesiog nešti tuos dalykus, kurie Lietuvai svarbiausi, pasitikėti Seimo išmintimi ir tų balsų, manau, surinksime“, – žurnalistams Seime pirmadienį sakė G. Landsbergis.

Jis pirminė, kad konservatoriai jau prieš kelias savaites yra pareiškę, jog rems svarbiausias pertvarkas, jei jos bus derinamos ir su jais – urėdijų, aukštojo mokslo, kelių priežiūros įmonių bei kitas.

„Nekalbu apie jokią koalicijos griūtį, čia tikrai koalicijos reikalas ir jų vidinės problemos, kurias jie patys turi išsispręsti ir sau atsakyti, kaip jie tvarkysis tuos darbus ir juos darys toliau. (...) Mes esame atviri deryboms įvairiems galimiems bendradarbiavimo būdams, į valdžią nesiveržiame, postų neprašome, svarbiausia, kad pokyčiai Lietuvoje vyktų ir mes pasirengę paremti“, - kalbėjo G. Landsbergis.

Vertindamas Vyriausybės pirmųjų šimto dienų veiklą, konservatorių vadovas teigė pasigendąs ambicijos, proveržio ir aiškumo įvardijant prioritetinius darbus.

Pastaruoju metu konfliktas tarp valdančiųjų paaštrėjo dėl urėdijų pertvarkos, svarstant ją Seime projekto nepalaikė nė vienas socialdemokratas.

Premjeras S. Skvernelis pirmadienį sakė, kad kol kas koalicijos sutartis yra galiojanti, tačiau jei su socialdemokratais nebus rasta sutarimo dėl esminių klausimų, gali būti svarstomas jungimasis ir su opozicinėmis frakcijomis.

Tuo metu socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius atkirto, kad „valstiečiai“ taip pat nesilaiko iš anksto derintų susitarimų, o kai kuriuos premjero priekaištus socialdemokratams pavadino populistiniais.

Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų vadovo teigimu, pagrindiniai valdžios svertai po rinkimų yra tekę Valstiečių ir žaliųjų sąjungai, tad ši partija pirmiausia sprendžia, su kuo ji sudaro koaliciją, su kuo dalijasi atsakomybe ir kaip veikia toliau.

Valdančiąją koaliciją sudaranti „valstiečių“ frakcija turi 56 balsus parlamente (neskaičiuojant frakcijai nepriklausančio Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio), koalicijos partneriai socialdemokratai turi 19 atstovų Seime. Opoziciniai konservatoriai – 31 nario frakciją.

Po Seimo rinkimų praėjusių metų rudenį „valstiečiai“ buvo pareiškę, kad dėl valdančiosios koalicijos norėtų derėtis ir su socialdemokratais, ir su konservatoriais.

Tačiau po konsultacijų dėl valdžios rankomis galiausiai sukirto valstiečiai ir socialdemokratai.

Konservatoriai pasiskelbė opozicija.