Iš EP politikas teigia pasitrauksiąs ne anksčiau kaip pavasarį, kai bus suformuotas partijos Seimo rinkimų sąrašas.

„Mano pozicija lieka tokia pati. Sakiau, kad į Lietuvą grįšiu ne vėliau nei bus patvirtinti sąrašai. Manau, kad toks sprendimas yra logiškas ir teisingas. [...] Šiemet dar negrįšiu į Lietuvą, sąrašai paprastai pradedami sudarinėti pavasarį, todėl grįšiu ne anksčiau kaip pavasarį. Rištis prie konkrečios datos dar anksti“, – portalui LRT.lt kalbėjo G. Landsbergis.

Jei politikas paliktų EP, jį pakeistų buvusi europarlamentarė konservatorė Laima Andrikienė, kuri siekė jau trečiosios kadencijos EP, tačiau per rinkimus maža balsų persvara pralaimėjo Algirdui Saudargui.

Politikos ekspertai ir kai kurie įtakingi konservatoriai Tėvynės sąjungos vedliui neseniai pažėrė kritikos – esą G. Landsbergio trūksta Lietuvoje, ruošiant partiją Seimo rinkimams. Savo ruožtu G. Landsbergis įsitikinęs, kad dėmesio partijai skiria pakankamai.

„Gebu skirti adekvatų dėmesį EP ir partijai. Dabar partijoje vyksta svarbūs procesai, rengiama atsinaujinimo programa, ir su tuo daugiausiai dirbame. [...] Esu įsitikinęs, kad dėmesio yra pakankamai. Greitai pristatysime ir mano vizitų programą: iki šiol aplankydavau po skyrių per savaitę, tačiau ketiname aplankyti daugiau, ir tai sietųsi su pasiruošimu rinkimams“, – LRT.lt kalbėjo G. Landsbergis.

Dėl koalicijos kalbėtųsi su visais

TS-LKD vadovas kartoja, kad prioritetinė konservatorių koalicija po Seimo rinkimų būtų centro dešinės. Nors viešojoje erdvėje nuskambėjusi premjero žento istorija, kaip liudija naujausios apklausos, nepakenkė nei paties premjero Algirdo Butkevičiaus, nei jo vadovaujamos partijos reitingams, jaunasis konservatorių-krikdemų lyderis įžvelgia pasitikėjimo socialdemokratais smukimą ir kalba apie „pralaužtus ledus“.

„Strateginiai mūsų partneriai yra Liberalų sąjūdis. Jei pritrūktų dviejų partijų balsų sudaryti koaliciją, politinėje padangėje yra ir mažesnių partijų, kurios, manau, būtų tinkami partneriai. Matome ir Ramūno Karbauskio Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą, kuri turi nemažą palaikymą, yra ir kitų partijų. Stengiuosi brėžti atviros partijos koncepciją, mes esame pasiruošę kalbėti su visais, kurie nori kalbėti su mumis“, – LRT.lt komentavo G. Landsbergis.

Politiko teigimu, konservatoriai neatmeta galimybės kalbėtis dėl būsimos koalicijos ir su „darbiečiais“, tačiau po to, kai šie išsispręs tam tikras teisines problemas.

G. Landsbergis teigia nesantis optimistiškas dėl Socialdemokratų partijos reitingų, mat šie esą gali ir nukristi po šios partijos skandalų. „Nesu tiek optimistiškas dėl šios partijos reitingų – po truputėlį matome pasitikėjimo mažėjimą. Žento skandalas pralaužė ledus, pasipylė kitos istorijos. Žmonės to nebuvo girdėję, ir buvo susidariusi užpelkėjusios balos sitaucija, kuri leido laikytis aukštiems reitingams“, – aiškino politikas.