Pasak politiko, kabliukas tas, kad apkaltą galima inicijuoti tik dėl veiksmų, padarytų po priesaikos davimo.

Valstybės saugumo departamento (VSD) atsisakyme išduoti leidimą M. Basčiui susipažinti su įslaptinta informacija kalbama apie ryšius ir veiksmus iki priesaikos davimo po 2016 m. Seimo rinkimų.

„Konstitucinio Teismo išaiškinimas sako, kad apkalta dėl priesaikos sulaužymo gali būti pradedama tik dėl veiksmų padarytų po priesaikos davimo. M. Basčio atveju, tai yra po lapkričio 14 dienos. Paskelbtoje VSD medžiagoje tokių datų nėra", - socialiniame tinkle rašo G. Landsbergis.

„Būtent todėl mes ir siūlėme sukurti laikinąją komisiją, kurios neriboja nei datos, nei epizodai. Komisija galėtų išsiaiškinti visus papildomus faktus ir suformuoti tikslų pagrindą apkaltai", - teigia konservatorių lyderis.

Pasak G. Landsbergio, socialdemokratai už apkaltą pasisakė dėl to, kad dėl procedūrinių pažeidimų ji nepavyktų.

„Socialdemokratai - surprizas, siurprizas - pasisakė už apkaltą. Kodėl? Ogi todėl, kad jos rezultatai dėl procedūrinių pažeidimų būtų atmesti. Nes nėra informacijos apie pažeidimus po šio Seimo priesaikos.


Ir man labiausiai patinka kieno rankomis tai padaryta. Ogi Petro Gražulio. Už Lietuvą, vyrai, b. Gražulis, apsimesdamas, kad jis opozicija, paprašė pertraukos klausimo pateikime ir tuoj pat vizgindamas uodegą, nubėgo prisiduoti socdemams", - piktinasi politikas.

P. Gražulis, priklausantis frakcijai „Tvarka ir teisingumas", antradienį paprašė pertraukos konservatorių siūlymui sudaryti laikinąją tyrimo komisiją. Pertrauka truks iki kitos posėdžio, tai yra iki ketvirtadienio.

Kaip žinoma, atsisakydamas išduoti leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija M. Basčiui, VSD informavo apie parlamentaro ryšius su faktiniu „Rosatom“ atstovu Lietuvoje Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju, „Dujotekanos“ viceprezidentu Piotru Vojeika, RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, teistu verslininku Vadimu Pachomovu bei Kauno mafijos autoritetu tituluojamu Saturnu Dubininku.

Kitaip tariant, VSD nuogąstauja, kad dėl turimų M. Basčio ryšių Lietuvos valstybės paslapčių saugumas nėra garantuotas.

VSD leidimas susipažinti su tokio pobūdžio informacija buvo būtinas jam, kaip buvusiam Seimo pirmininko pavaduotojui. Po VSD informacijos paskelbimo, M. Bastys atsistatydino iš vicepirmininko pareigų, bet trauktis iš Seimo narių neplanuoja.