Pirmadienį naujienų agentūros BNS Valdovų rūmuose Vilniuje surengtoje politinių partijų lyderių spaudos konferencijoje Seimo rinkimų rezultatams aptarti pirmas pasirodė G. Landsbergis.

„Atsiprašau, jei tikėjotės geresnių rezultatų, bet kitą sykį bus geriau“, – susirinkusiems žurnalistams kalbėjo G. Landsbergis, padėkojęs visiems rinkėjams už didelį pasitikėjimą. „Esame Lietuvoje matę ne vieną atvejį nepasiteisinusių vilčių ir pažadų, sudaužytų iliuzijų“.

Konservatorių lyderis dar kartą patvirtino, kad jeigu derybos vyktų, jei būtų galima susiderėti dėl esminių nuostatų, tai jis matytų trijų partijų koaliciją – TS–LKD, LVŽS ir Liberalų sąjūdžio.

Konservatorių rinkimų štabo pirmininkas Dainius Kreivys sakė, kad partija nėra patenkinta rinkimų rezultatais. Juos esą lėmė tai, kad valstiečiai ir žalieji laimėjo visus kairiųjų balsus ir tai, kad buvo pralaimėta kova Kaune, kam įtakos turėjo ir „administracinis resursas“.

Į klausimą, kokios klaidos lėmė palyginti prastą rezultatą rinkimuose, G. Landsbergis atsakė:

„Aš nepritarčiau iki galo, kad mūsų pasirinkta kalba lėmė rezultatą. Manau, ne ten ieškočiau priežasčių. Mūsų pasirinktas kelias, ėjome tokiu keliu, kad parodytume, kad TS–LKD nėra ta partija, kuri komunikuoja prieš kažką.

Esame už Lietuvos ateitį. Atsinaujinimas nėra tik pavadinimas ir mes einame pirmyn. Jei būtume ėję su stipria kritika valstiečiams, rezultatas būtų tikriausiai dar blogesnis“.

G. Landsbergis sakė, kad jam nėra priimtinos derybos dėl koalicijos dviem frontais, kai valstiečiai ir žalieji ketina derėtis ir su socdemais, ir konservatoriais.

„Mes derybose (su LVŽS, – aut. past.) kol kas nedalyvaujame“, – kalbėjo G. Landsbergis ir pridūrė, kad su liberalais kol kas jokių susitarimų taip pat nėra, tačiau dešinės pusės koalicija jam būtų priimtina.

Paklaustas apie galimą darbą opozicijoje konservatorių pirmininkas sakė:

„Jei R. Karbauskis atsitraukia iki kai kurių dalykų, jei mūsų nuostatos priimtinos, jei matome, kas yra profesionalai, jei liberalai kartu prie vieno stalo, jei nesiderama su socialdemokratais, tada matau galimybę tartis dėl koalicijos“.

Anot pirmininko, TS–LKD esą nemato savęs koalicijoje su valstiečiais ir žaliaisiais, jeigu šie neatsisakys rinkiminių nuostatų dėl kai kurių prekybos įmonių monopolijų ir kitų idėjų.

„Porceliano taurė"

„Tikiu šviesia Lietuva, bet kokiu atveju. Turint didelę jėgą Seime valstiečiams reikia ir didelės atsakomybės. Lietuva taps porceliano taure, ją reikės labai atsargiai laikyti“, – svarstė G. Landsbergis, paklaustas, kokią šalies ateitį mato po rinkimų.

„Kai kurie žmonės iš pristatytų kandidatų (LŽVS, – aut. past.) tikrai profesionalai, teko bendrauti su jais ir kalbėtis, ir suderintos nuostatos buvo dėl „Sodros“ reformos ir panašūs dalykai, taip pat energetikos srityje, dėl Astravo elektrinės ir kt. Tačiau dėl kitų dalykų, abejočiau“, – sakė G. Landsbergis, kuris sunkiai įsivaizduoja, kad nauju premjeru galėtų tapti Bronis Ropė.

Paklaustas ar R. Karbauskio vadovaujama partija netaps tokia nacionalistinė jėga, kaip kad dabartiniai Lenkijos ir Vengrijos valdantieji, antrą vietą rinkimuose laimėjusios partijos pirmininkas sakė:

„Ideologiškai šiandien kai kurios LŽVS nuostatos vienos kitoms prieštarauja. Net žmonių pasisakymai labai išsiskiria. Užtruks laiko, kol tiksliai galėsime pasakyti, kurioje spektro pusėje ši partija yra“.

TS–LKD laimėjo 31 Seimo nario mandatą, nors prieš rinkimus vylėsi, kad šis skaičius bus apie 40–45. Itin nesėkmingai konservatoriams susiklostė rinkimai Kaune, kur per pastaruosius kelerius rinkimus surinkdavo kur kas daugiau balsų. Šįkart laikinosios sostinės vienmandatėse apygardose laimėjo tik pats G. Landsbergis.

Beje, TS–LKD šiuose rinkimuose pasirodė net blogiau nei 2012 m. Tada jie laimėjo 33 vietas Seime.

Lūkesčiai buvo kitokie

Sekmadienio naktį po rinkimų socialiniuose tinkluose jis pasidalino vaido įrašu, kuriame pasveikino rinkimų nugalėtojus ir padėkojo savo partijos rėmėjams.

„Ką gi, sveikinu kolegas, valstiečius ir žaliuosius, šauniai pasirodėte. Aišku, daugelis vienmandatininkų, matyt, nepažįstami ne tik mums, bet ir jums patiems. Tikiuosi, turėsime šaunią progą su jai susipažinti su naujais žmonėmis Seime. Tikiuosi, kad jie atstovaus visiems savo rinkėjams išmintingai, garbingai skaidriai, – čia turbūt pagrindinis palinkėjimas“, – kalbėjo konservatorių lyderis.

Jis teigė sunkiai galintis nuspėti, kokia bus nauja valdančioji koalicija, nes ją veikiausiai sudarysianti Ramūno Karbauskio vadovaujama partija turėjo įvairių išankstinių reikalavimų profesionalams, monopolijoms, krepšeliams ir kt. Esą „raudonų linijų“ buvo pribraukyta daugiau, negu įmanoma protu suvokti.

„Tėvynės sąjunga tikrai nesiveržia į derybas, tikrai nesiveržia ir į naują vyriausybę. Pažiūrėsime, kaip viskas dėliosis. Būsime ramūs. Jeigu ateis pas mus derybininkai, kalbėsime su jais, išklausysime jų pasisakymus.

Asmeniškai šiek tiek galbūt keista, kad valstiečiai žalieji nesugeba pasirinkti krypties, kuria norėtų dirbti – ar su dešiniaisiais, ar su kairiaisiais. Eis pas abi partijas – ir pas socialdemokratus, ir Tėvynės sąjungą. Man tai atrodo nepriimtina, mes kalbame apie kitokį standartą politikoje, kurio reikėtų laikytis“, – kalbėjo G. Landsbergis ir dėkojo gyventojams, kurie balsavo ir rėmė per rinkimus.

„Atsiprašau, kad pavyko taip, kaip pavyko. Galbūt jūsų irgi ir viltys, ir lūkesčiai buvo kitokie, mūsų taip pat. Bet manau, kad bet kuriuo atveju visas bus gerai. Lietuva bus gražesnė vieta gyventi visiems ir kad ir kur mes būsime, kiekvieną dieną, kiekvieną valandą dirbsime dėl to“, – kalbėjo TS–LKD pirmininkas.

Daugiausia mandatų Seimo rinkimuose iškovojo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 54.

Priskaičiavus du save išsikėlusiuosius, kurie save sieja su partijos sąrašu, mandatų yra 56. Tai didžiausias vienos partijos laimėjimas pagal mandatų skaičių nuo 1996 m.

Nusileidę jiems ir konservatoriams socialdemokratai su 17 mandatų liko treti, o Liberalų sąjūdis, laimėjęs 14 mandatų, – ketvirtas.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga ir Partija Tvarka ir teisingumas Seime turės po 8 narius, nepriklausomi kandidatai – 4, Darbo partija – 2.

Antikorupcinė N. Puteikio ir K. Krivicko koalicija, Lietuvos žaliųjų partija ir „Lietuvos sąrašas“ rinkimuose laimėjo po vieną mandatą.