Tokį pavedimą prokurorai gavo iš Vilniaus miesto apylinkės teismo, kuris atsižvelgė į Seimo LSDP frakcijos seniūnės Irenos Šiaulienės skundą dėl to, kad prokuratūra buvo atsisakiusi pradėti ikiteisminį tyrimą.

Apie tai praneša Seimo LSDP frakcija, kuri prašė prokuratūros ištirti, ar UAB „NT valdos“ vadovas Olafas Martensas, pasirašydamas sutartį su UAB „Karalienės Mortos“ mokyklos vadove Austėja Landsbergiene (sutarties data 2015 m. rugsėjo 11 d.) dėl naujos mokyklos statybos UAB „NT valdos“ lėšomis (planuojama statybos darbų vertė – apie 7 mln. Eur su PVM) valstybinės žemės sklype, esančiame Gervėčių g. 4, Vilniuje, neviršijo savo įgaliojimų, nepažeidė įstatymų ir ar savo veiksmais nepadarė žalos valstybei.

DELFI primena, kad prokuratūra jau ne kartą atsisakė pradėti tyrimą dėl europarlamentaro ir konservatorių vadovo Gabrieliaus Landsbergio šeimos verslo ir valstybinės įmonės sutarties.

Savo ruožtu Vilniaus apylinkės teismo teisėjas Petras Karvelis informavo, kad įvertinęs ankstesnįjį prokuroro nutarimą nepradėti ikiteisminio tyrimo ir Seimo LSDP frakcijos seniūnės I. Šiaulienės skundą dėl tokio nutarimo, jis nusprendė, kad atsisakymas pradėti ikiteisminį tyrimą yra priimtas nepatikrinus ir neįvertinus visų aplinkybių, turinčių reikšmės pagrįstam tokio procesinio sprendimo priėmimui.

Teisėjas sutinka su pareiškėjos I. Šiaulienės skundo teiginiais, kad Vilniaus apygardos prokuratūros organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokuroras Arūnas Stankevičius neatliko jokių veiksmų bei nerinko jokių duomenų, siekiant išsiaiškinti skunde prokuratūrai nurodytas aplinkybes dėl galimai padarytos nusikalstamos veikos.

Prokurorai galvos, ar imtis A. Landsbergienės verslo sąsajų su valstybės įmone iš naujo. „Kadangi prokuroro A. Stankevičiaus ankstesnis nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą buvo priimtas neišanalizavus aplinkybių, toks nutarimas neatitinka BPK 168 straipsnio reikalavimų, todėl yra naikintinas“, – sakoma teisėjo P. Karvelio pasirašytoje Vilniaus miesto apylinkės teismo pažymoje.

Socialdemokratų partija jau yra pasiūliusi konservatoriams įvertinti TS-LKD lyderio vaidmenį bei galimą įtaką valstybės įmonei, proteguojant Landsbergių šeimos verslą.

Seimas spręs, ar audituoti „Lietuvos energijos“ „NT Valdas“ ir Karalienės Mortos mokyklą

Valstybės kontrolė gali būti įpareigota atlikti valstybės kontroliuojamo energetikos įmonių holdingo „Lietuvos energija“ nekilnojamojo turto plėtros ir valdymo bendrovės „NT Valdos“ ir konservatorių lyderio sutuoktinės Austėjos Landsbergienės įsteigtos Karalienės Mortos mokyklos auditą.

Parlamentai antradienį spręs, ar priimti svarstyti tokį Seimo nutarimo projektą - atlikti auditą siūlo parlamentarai Artūras Skardžius, Valdas Vasiliauskas, Eduardas Šablinskas, Kęstutis Daukšys, Linas Balsys.

Ekonomikos komiteto ir Energetikos komisijos narys „darbietis“ K.Daukšys BNS sakė, jog norima išsiaiškinti, ar efektyviai valdomas valstybės turtas: „Jeigu žmonės paima ir iš valstybės turto padaro lesyklėlę....“

Seimo Antikorupcijos komisija yra nustačiusi, kad A. Landsbergienė, su bendrove „NT valdos“ sudariusi preliminarią sutartį dėl naujos mokyklos statybos, siekė, kad „valstybės valdoma įmonė savo lėšomis sukurtų jos verslui reikalingą infrastruktūrą ir ją išnuomotų“.

2,5 tūkst. kvadratinių metrų ploto kompleksą Vilniaus Gervėčių gatvėje mokykla išsinuomojo 2013 metais, mokant maždaug 3 eurus už kv. metrą.2015 metų rugsėjį A.Landsbergienė pasirašė sutartį su „NT valdomis“ dėl naujos mokyklos statybos pastarosios lėšomis, o darbų vertė – apie 7 mln. eurų (su PVM). K.Daukšio teigimu, sutartis „turi juridinę galią ir nenutrauksi taip paprastai“.

K.Daukšys sako, kad patalpų nuomos kaina - itin maža.

„Ta vieta pozicionuojama kaip Senamiestis arba Naujamiestis ir nuoma būna viena iš brangiausių, o dabar išnuomoji už 3 eurus, kai žmonės už prekybinius sandėlių plotų nuomą moka tiek kažkur Aukštuosiuose Paneriuose“, - teigė jis.

„NT valdos“ skelbė šio pastato pardavimą, bet kovo pradžioje aukcione jis nebuvo parduotas.