„Jei pažiūrėsime į knygos reklamą, ten parašyta, kad G. Kildišienė pasakoja apie savo vaikystę ir jaunystę. Taip pat ten nurodoma, kad šis leidinys – tik pirmoji kūrinio dalis. Tai yra signalas valdančiajai daugumai, „valstiečiams“, kad bus ir antroji dalis. Galima manyti, jog yra signalas: jeigu jūs mane patvirtinsite kandidate į Europos Parlamentą, tai antroji dalis bus tokia, kokia turi būti – graži. Bet jeigu jūs spyriositės, galiu „susprogdinti“ jus visus, visą frakciją, parašydama atvirai“, – svarstė parlamentaras.

Apie tai, kad po skandalų Seimo nario mandato metų pradžioje atsisakiusi G. Kildišienė gali brandinti planus kandidatuoti į Europos Parlamentą, užsiminta dar pavasarį, jai pradėjus aktyviai organizuoti visuomeninius renginius.

G. Kildišienė buvo VŽS narė, šios partijos pirmininko pavaduotoja ir Panevėžio skyriaus pirmininkė. Po skandalų ji iš skyriaus pasitraukė, jos narystė partijoje, teigiama, yra sustabdyta. Balandžio pradžioje DELFI kalbinta buvusi parlamentarė teigė dar svarstanti, ar nori grįžti į VŽS Panevėžio skyrių, tačiau į klausimą apie dalyvavimą Europos Parlamento rinkimuose neatsakė.

Pirmadienį ji į telefono skambučius neatsiliepė. Nepasiekiamas buvo ir VŽS lyderis R. Karbauskis.

Lygino su Monica Lewinsky

Metų pradžioje iš Seimo VŽS frakcijos pasitraukęs nepartinis B. Matelis DELFI teigė jau tuo metu dalijęsis abejonėmis dėl G. Kildišienės poveikio partijos lyderiui R. Karbauskiui.

„Aš sakiau, kad Ramūnas gali būti „pakabintas“, ir dabar G. Kildišienė gali daryti su juo ką tik nori. Tarkime, kaip Monica Lewinsky: parašė knygą apie savo santykius su Billu Clintonu, ją visi skaito, ir niekam į galvą neateina, kiek ten yra primeluota, o kiek – teisybės“, – aiškino jis.

Pasak politiko, visa tai, ką jis kalbėjo anksčiau, dabar po truputį pildosi. Jo manymu, netrukus prasidės diskusijos, kokius kandidatus partijos, taip pat ir LVŽS, kels į EP, kurio rinkimai vyks 2019 metais.
Bronius Matelis

„Tiksliai žinau, nes dar anksčiau esu kalbėjęs su „valstiečių“ lyderiais, kad kova dėl to vadovybėje vyksta. R. Karbauskis tikrai nori iškelti G. Kildišienę į EP. Jo pavaduotojai, pavyzdžiui, Rima Baškienė ir kiti, to nenori. Bet R. Karbauskis labai skausmingai „iškrapštė“ G. Kildišienę iš Seimo. Ir jam tos pozicijos tikrai reikės. Todėl manau, kad knyga gali būti savotiškas šantažas: laukite antrosios dalies, nes ten galiu tokių dalykų parašyti, arba, tuo pačiu, tai gali būti bandymas pasirodyti, atkreipti į save dėmesį, kaip į galimą kandidatę“, – kalbėjo B. Matelis.

Abejonėmis dalijosi ir anksčiau

Jis stebėjosi ta aplinkybe, kad G. Kildišienės valdoma įmonė, anksčiau neužsiiminėjusi leidyba, dabar ėmėsi tokios veiklos, o startiniu leidiniu tapo vadovės kūrinys.

„Tokios knygos išleidimas, jeigu dar kietu viršeliu, gali kainuoti 5-6 tūkst. eurų, išleidžiant maždaug 1000 egzempliorių. Tai nemaža suma. Žinoma, dabar visi turėsime spėlioti – jeigu tai jos asmeninis sumanymas, tai net neabejoju, kad tai yra signalas „valstiečiams“ dėl rinkimų į EP“, – svarstė B. Matelis.

Jis sakė, kad buvusios frakcijos kolegės knygos skaityti nesirengia. „Kai manęs klausia, ar aš tą knygą skaitysiu, atsakau, kad esu skaitęs Winstono Churchillio memuarus, Valdo Adamkaus atsiminimus apie vaikystę ir jaunystę. Su visa pagarba Gretai, vis dėlto manau, kad minties gilumu jai vis dėlto nepavyks „perspjauti“ Sigito Parulskio, todėl tos knygos, bent jau dalies apie vaikystę, neskaitysiu“, – sakė politikas.

Šiuo metu yra reklamuojama pirmoji G. Kildišienės autobiografinė knyga „Atvirai“, kurią išleido pačios autorės vadovaujama bendrovė. Knygos anonse G. Kildišienė pristatoma kaip „visuomenininkė ir politikė“, taip pat teigiama, kad „emocingų impresijų knygoje ji atvirai pasakoja apie savo vaikystę ir jaunystę, šeimyninį gyvenimą ir darbinę veiklą“.

G. Kildišienė praėjusių metų rudenį Seimo rinkimuose dalyvavo su VŽS, vadovaujama R. Karbauskio. Ji laimėjo vienmandatėje Anykščių – Panevėžio apygardoje.

Tačiau jau šių metų pradžioje kilo skandalas paaiškėjus, kad didžiosios politikos naujokė galėjo naudotis R. Karbauskio vadovaujamo „Agrokoncerno“ automobiliu. Netrukus paaiškėjo, kad šią transporto priemonę išperkamosios nuomos būdu iš koncerno įsigijo parlamentarės motina, tačiau juo naudojosi G. Kildišienė. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija yra pripažinusi politikę pažeidusia įstatymą, kai ji nedeklaravo besinaudojanti „Agrokoncernui“ priklausančiu automobiliu.

Į viešumą iškilo ir informacija apie tai, kad G. Kildišienė nuslėpė prieš dešimtmetį pradėtą, tiesa, paskui nutrauktą, ikiteisminį tyrimą dėl galbūt iš darbovietės pasisavintų lėšų. Sausio 24 dieną Vyriausioji rinkimų komisija patenkino G. Kildišienės prašymą panaikinti jos Seimo narės mandatą.

Dar metų pradžioje B. Matelis, apsisprendęs pasitraukti iš Seimo VŽS frakcijos, viešai teigė, kad R. Karbauskis „yra „pakabintas“ tos moters“.

„Dabar Ramūnas yra prisimelavęs: painiojosi ir visa kita. Ir dabar, jei ta moteris išeitų viešai ir ką nors pasakytų? Visokių nesąmonių gali prišnekėt: kad jis agentas, ar kažką panašaus. Visuomenė bus priversta tikėti. Nes Ramūnas painiojosi, visuomet melavo, ta moteris dabar turi šansą jį šantažuoti“, – teigė parlamentaras.