Prezidentės susitikimas su VSD vadu truko apie 40 minučių. Po šio susitikimo G. Grina kaip reta išsamiai kalbėjosi su žiniasklaida ir netgi užsiminė, kad į Rusiją nuolat kursuojantis Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas gali būti traktuojamas kaip potenciali grėsmė valstybei.

„Apie jokius ryšius aš viešai nieko negaliu komentuoti. Bet galiu atkreipti dėmesį į paprastą dalyką. Kas yra mūsų kaimynas Rytuose, visi puikiai žinote. Kiekvienas asmuo, kuris ar turizmo tikslais, ar verslo tikslais kažkokiu būdu vyksta į Rusiją, kažką tai daro – tai automatiškai gali būti traktuotina kaip grėsmė. Kadangi niekas nežino, ką jis ten daro, ką jis ten veikia. Niekas nežino, kas su juo kalba. Ir VSD tikrai tokių dalykų negali išsiaiškinti“, - pareiškė G. Grina.

Tokiais atvejais, anot jo, atsiduriama „nežinomumo situacijoje“. „Mes žinome faktus, kuriuos ir jūs visi puikiai žinote. Kas kur važiuoja, kas kur skrenda. Teisingai? O kas ten, nuvažiavus, vyksta – čia jau yra kitas klausimas. Arba koks grįžtamasis ryšys. VSD, arba žvalgai iš principo, mes viską pradedame, kaip kažkada esu pasakęs ir buvau labai stipriai sukritikuotas, nuo kaltumo prezumpcijos. Teisėsauga aiškinasi – žmogus kaltas ar nekaltas. Mes nuo pat pradžių įtariame, kad žmogus gali būti kaltas“, - aiškino G. Grina.

Sykiu VSD vadovas paaiškino, kaip dalijami leidimai dirbti su slapta informacija: „Du kartus Konstitucinio Teismo sprendimu priimtas nutarimas dėl leidimų išdavimo. Išduodant leidimą asmeniui dirbti su įslaptinta informacija negali būti jokių abejonių dėl jo lojalumo valstybei. Valstybei. (…) Leidimas – tai nėra asmens teisė jį gauti. Leidimas – tai yra valstybės privilegija, kuri yra suteikiama asmeniui.“

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, atsimušdama į D. Grybauskaitės strėles, ne sykį kartojo gavusi ir tebeturinti leidimą dirbti su slapta informacija. Apie jos statusą G. Grina pasisakė lakoniškai. „Čia jau toks politinis vertinimas būtų. Kaip jūs žinote, pirmi trys šalies asmenys – jiems nereikia leidimų“, - sakė VSD vadovas.

Beje, V. Uspaskichas šiuo metu kaip tik vieši Rusijoje. Seimo valdybos leidimą kelionei į gimtąją šalį jis turi nuo kovo 11 iki kovo 19 d.

V. Uspaskichas: G. Grina taip nesakė

Viktoras Uspaskichas
DELFI pavyko susisiekti su V. Uspaskichu. Darbo partijos įkūrėjas savaip interpretuoja G. Grinos žodžius – esą VSD vadovas tenorėjo pasakyti, kad įtarti galima bet ką.

„Tu, gerbiamasis, nemeluok. Jis taip nesakė. Ir neprovokuok savo straipsniais nesantaikos valstybėje, - DELFI žurnalistą auklėjo V. Uspaskichas. - Jis (G. Grina – DELFI) pasakė visiškai kitaip. Galima visus apkaltinti, bet jis nieko nekaltina. Ir daugiai nemeluok ir nedezinformuok visuomenės. Jeigu tau kažkas pamoka, tu, būk geras, nors subtiliau tai daryk.“

D. Grybauskaitė liepė „šalinti grėsmes“

Savo ruožtu, prezidentės vyriausioji patarėja Rasa Svetikaitė, pabrėžė, jog VSD privalo ne tik nustatyti, bet ir šalinti grėsmes šalies saugumui. Esą tai viena pagrindinių pastabų, kurias G. Grinai išsakė D. Grybauskaitė.

„Departamentas neatlieka visų įstatyme numatytų funkcijų. Ypač kontržvalgybos srityje“, - teigė R. Svetikaitė.

Pasak jos, D. Grybauskaitė įpareigojo G. Griną imtis priemonių dėl aiškaus visuomenės informavimo apie grėsmes saugumui.

„VSD vadovas turi organizuoti darbą taip, kad būtų įvertinami ir šalinami visi valstybės saugumui kylantys rizikos veiksniai, pavojai ir grėsmės. Ypač tai svarbu dabar, kai dėl agresyvių Rusijos veiksmų Ukrainoje ir Lietuvos pašonėje, Kaliningrade, susiduriame su realiomis grėsmėmis mūsų valstybės saugumui“, - sakė R. Svetikaitė.

Peticija dėl Klaipėdos – grėsmė saugumui

Pats G. Grina iš dalies priėmė Prezidentūros kritiką, tačiau pabrėžė resursų trūkumą.

„Mes kalbėjome apie dar stipresnį veiklos sustiprinimą. Ypatingai kontržvalgybos srityje. Tam tikslui reikia specifiškai susikoncentruoti, gal netgi resursus perskirstyti“, - svarstė G. Grina.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad vien pinigų nepakanka. „Reikia ne tik piniginių, bet ir protinių resursų“, - teigė VSD vadovas.

Komentuodamas internete platinamą peticiją už Klaipėdos krašto prijungimą prie Rusijos, G. Grina neslėpė, kad tai antivalstybinė veikla.

„Tokio pobūdžio veikla nėra kažkokia naujiena. Mes suprantame, kad tokie veiksmai yra ateitis. (…) VSD šituo klausimu labai stipriai domisi, pagal savo galimybes. Mes netraktuojame to kaip nusikaltimo. Mes traktuojame tai kaip grėsmę nacionaliniam saugumui“, - teigė jis.

VSD ne viską daro tobulai

D. Grybauskaitės šią savaitę išsakytas pastabas G. Grina priima.

„Niekada negaliu sakyti, kad mes viską idealiai darome“, - teigė VSD vadovas.

Paklaustas, kaip VSD imsis grėsmių saugumui šalinimo, jis pabrėžė, jog yra dvi saugumiečių darbo pusės – matoma ir nematoma.

„Preventyvūs veiksmai gali būti dvejopi. Vieni veiksmai nematomi. Sakykim, ta tamsioji slaptųjų tarnybų veiklos pusė. O kita pusė yra vieša. Kaip jūs žinote, mes pradėjome skelbti viešas ataskaitas. Kiek jos yra išsamios – yra kitas klausimas. Bet mano manymu, kiekvienais metais jos darosi vis išsamesnės ir vis konkretesnės“, - sakė G. Grina.

DELFI primena, jog pirmadienį interviu LRT televizijos laidai „Teisė žinoti“ D. Grybauskaitė pliekė VSD už esą neefektyvų darbą.

„VSD kol kas nepateisina jokių lūkesčių – nei darbu, nei rezultatais. Būtent todėl, kad įsivaizduoja savo darbą tik kaip nereikšmingų ir nesvarbių pažymų su dideliu slaptumo lygiu rašymą. Taip praktiškai saugo save nuo atsakomybės arba nuo prieš Lietuvą nukreiptų grėsmių prevencijos. Tai nėra gerai, tai paralyžiuoja visą VSD darbą šiuo metu, kai yra tikrai sudėtinga situacija valstybėje. Aš matau, kad šita organizacija užsidaro ir izoliuojasi nuo atsakomybės ir todėl didelės naudos man ar kam nors priimant svarbius sprendimus tikrai nėra“, - teigė D. Grybauskaitė.