Tuo tarpu žurnalistus tardančios ir jų namus krečiančios Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorius Saulius Urbanavičius skandalo apogėjų stebi atostogaudamas.

Tai paaiškėjo Ritos Miliūtės ir Edmundo Jakilaičio vedamoje specialioje LRT televizijos laidoje, skirtoje aptarti STT veiksmus ir žiniasklaidos laisvės pamatus sudrebinusį skandalą.

Anot VSD vadovo G. Grinos, naujienų agentūros BNS paviešinta pažyma buvo įslaptinta dėl VSD šaltinių. Kitaip tariant, kaip ir žurnalistai, saugumiečiai rūpinasi šaltinio apsauga.

„Jinai (pažyma – DELFI) galbūt kažko tai ypatingo, naujo nepateikė. Bet tiesiog kai mes rašome pažymas, visą laiką atsiranda naujų aspektų ir elementų. (...) Mes įslaptinimo grifus dedame ne todėl, kad kažkam taip atrodo. O todėl, kad tai susiję su mūsų šaltinių jautrumu. Jeigu šaltiniai nėra jautrūs, tai ir grifas atitinkamas. Jeigu yra jautrūs – tai atitinkamas ir grifas yra. Gali būti vienas sakinys, trys sakiniai labai jautrūs“, - aiškino G. Grina.

E. Jakilaitis atvirai teiravosi, ar VSD nedalyvavo prezidentės Dalios Grybauskaitės „pasiskiepijime nuo skandalo“. G. Grina atsakė pasitelkdamas medicininius terminus.

„Jokiuose medicininiuose projektuose aš tikrai nedalyvavau“, - sakė VSD vadovas. Jis taip pat pastebėjo, kad VSD pažymos gali būti skirtingai intepretuojamos skirtingų politikų ar partijų.

Tuo tarpu E. Jakilaitis informavo, kad STT vadovas S. Urbanavičius į laidą atsisakė atvykti. Paaiškėjo, kad STT vadovas išėjo atostogų. „Jis atėjo atostogų nuo šiandien“, - sakė laidos vedėjas. R. Miliūtė pridūrė ilgai negalėjusi tuo patikėti.

DELFI primena, jog STT taikiklyje atsidūrė naujienų agentūra BNS. Nors STT vadovybė pirmadienį ryte kiek negrabiai atsiprašinėjo žurnalistų, tuo pat metu STT agentai antrąsyk krėtė BNS žurnalistės Jūratės Damulytės valdas. Iš viso apklausti 6 BNS darbuotojai, tačiau tuo STT neapsiribojo – dėl tyrimo apklausti ir kitų žiniasklaidos priemonių darbuotojai.