"A.Lukašenka yra grėsmė. Jis kelia grėsmę Baltarusijos žmonėms, nepriklausomybei", - pirmadienį Vilniuje vyksiančioje Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) konferencijoje apie pilietinę visuomenę sakė D.Krameris.

"Manau, JAV ir ES yra labai svarbu imtis papildomų žingsnių taikant ekonomines sankcijas. Ir daryti tai, kaip įmanoma greičiau. Prieš tai, kai A.Lukašenka išparduos šalį Rusijai. (...) Mes matome, kad dėl išlikimo valdžioje A.Lukašenka aukoja Baltarusijos nepriklausomybę", - sakė "Freedom House" vadovas.

Jis apgailestavo, kad Baltarusijos režimo gyvybę nusprendė palaikyti Rusija, nors tikėtasi, kad ji to nedarys.

"10 mlrd. dolerių už prasimanytą atominę elektrinę, milijardai dolerių energetikos subsidijų, paskolų. Deja, tai žingsnis atgal, kadangi, mano nuomone, A.Lukašenka buvo atsidūręs ant iki šiol ploniausio ledo kilus ekonominei krizei, kurią jis pats ir sukūrė. Deja, atrodo, kad taip pat mąstantys lyderiai Maskvoje teikia jam pagalbą", - teigė D.Krameris.

JAV nevyriausybininko teigimu, spaudimas ir sankcijos yra vienintelė bendravimo kalba, kurią A.Lukašenka supranta.

"Turime suprasti, kad jis nebegali susigrąžinti gero vardo, jis neves Baltarusijos į demokratinę ateitį. Jis yra kliūtis Baltarusijai tapti Europos tautų šeimos nare (...) Reikalavimas visiškai ir besąlygiškai paleisti politinius kalinius - būtina sąlyga prieš bet kokius pokalbius, susijusius su Baltarusija. Tai yra blogo darbo atitaisymas, tai nėra kažkas, už ką A.Lukašenka turėtų gauti kokį nors atlygį", - aiškino jis.

Tačiau "Freedom House" vadovas pripažino, kad plečiant ekonomines sankcijas Baltarusijai gali nukentėti ir paprasti šios šalies piliečiai.

"Idealiame pasaulyje šios sankcijos paprastiems baltarusiams nepakenktų, bet mes negyvename idealiame pasaulyje. Tam tikru momentu šios sankcijos turės paveikti paprastus baltarusius tam, kad spaudimas kiltų iš apačios. Tačiau pagrindinis šių sankcijų taikinys yra ne paprasti Baltarusijos gyventojai", - sakė jis.

Tuo pat metu "Freedom House" vadovas pabrėžė viešosios diplomatijos svarbą, nes kyla pavojus, kad Baltarusija nusivils Vakarais, kai asmeniškai pajus ekonominių sankcijų poveikį.

"Rizika yra visada. Todėl labai svarbu, kad sankcijų politiką lydėtų aiški viešosios diplomatijos politika, kuri aiškintų, kad šios sankcijos yra taikomos režimui. Mes žinome, kad pasekmes gali pajusti Baltarusijos žmonės, bet tai nėra pagrindinis poveikis kurio mes tikimės", - kalbėjo D.Krameris.

Pilietinės visuomenės konferencija Vilniuje vyksta prieš antradienį prasidedant ESBO užsienio reikalų ministrui susitikimui, kuriame dalyvaus JAV, ES, Rusijos ir Baltarusijos diplomatijos vadovai.