Antradienį R. Palaičio sprendimo atimti leidimus dirbti su slapta informacija ir atleisti iš darbo V. Giržadą bei jo tiesioginį vadovą Vitalijų Gailių sudrebinta FNTT į debatus nesivelia. Tarnyba nekomentuoja nei V. Giržado nekilnojamojo turto sandorių, nei tyrimų, galimai susijusių su R. Palaičiu ar jo atstovaujama Liberalų ir centro sąjunga.

V.Giržadas neatskleidžia, kaip įsigijo vertingą sklypą

V. Giržada Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai pateiktoje deklaracijoje nurodoma, jog į konfliktą su ministru įsivėlęs pareigūnas pernai, spalio 4 d., įgijo žemės sklypą, kurio vertė – tarp 75 ir 100 tūkst. litų. Tikslios naujojo turto vertės savo deklaracijoje V. Giržadas nenurodė.

Deklaracijoje vienas FNTT vadovų nurodo, jog sklypo nepirko, jo įsigijimui neėmė paskolos – įvykdyti mainai. Žemės sklypą V. Giržadas deklaravo įgijęs iš neįvardinto fizinio asmens. Koks turtas mainytas į žemę – nenurodoma.

DELFI apie šį sandorį pasiteiravo FNTT ir paprašė paties V. Giržado komentaro. Tačiau nei FNTT, nei pats tarnybos direktoriaus pavaduotojas, sklypo sandorio detalių neatskleidžia. FNTT atsiųstame komentare DELFI neatsakoma nė į vieną klausimą: nei koks turtas išmainytas į sklypą, nei kam ši žemė priklausė, nei kokia tiksi sandorio vertė. Sklypo vieta ir jo plotas – taip pat paslaptis. Tokį komentarą FNTT aiškino tuo, esą sklypas – dalis V. Giržado privataus gyvenimo.

„Visa informacija, susijusi su viešaisiais ir privačiais interesais bei Giržadų šeimos pajamomis ir turtu, yra teikiama įstatymų nustatyta tvarka, ją vertina atitinkamos institucijos. Informacija apie privatų FNTT vadovų gyvenimą ir dabar, ir ateityje nebus komentuojama“, - rašoma FNTT komentare DELFI.

Beje, V. Giržado turto deklaracijoje už 2010 metus nurodyta, kad jo privalomas registruoti turtas vertas 61,6 tūkst. Lt (būtent turtą, o ne pinigines lėšas FNTT direktoriaus pavaduotojas turėjo mainyti į sklypą). V. Giržado žmonos Marinos, dirbančios muitinės sistemoje, privalomas registruoti turtas buvo vertas 39,5 tūkst. Lt.

Piniginėmis lėšomis Giržadai turėjo sukaupę daugiau kaip 211 tūkst. Lt, tačiau sklypą įgyti nusprendė pasitelkę mainus.

Ar FNTT užmynė ministrui ant nuospaudos? Irgi paslaptis

DELFI taip pat pasiteiravo FNTT, ar šiuo metu atliekami ikiteisminiai tyrimai, galimai susiję su ministru R. Palaičiu, jo partija ar ją finansuojančiomis įmonėmis. FNTT šį klausimą paliko atvirą: „Baudžiamojo proceso kodeksas nustato, kad ikiteisminio tyrimo duomenys iki bylos nagrinėjimo gali būti paskelbti tik prokuroro leidimu ir tik tiek, kiek pripažįstama leistina“.

Detalesnės informacijos apie V. Gailiaus ir V. Giržado tikrinimus melo detektoriumi FNTT taip pat neteikia. FNTT vadovybė į klausimus, susijusius su poligrafu, atsisakė atsakyti „vengdama pažeisti teisės aktus, reglamentuojančius tiek poligrafo panaudojimą, tiek pagrindinius valstybės ar tarnybos paslaptį sudarančios informacijos įslaptinimo, saugojimo, naudojimo reikalavimus“. FNTT nurodo, kad tyrimo poligrafu duomenys traktuotini kaip tarnybos paslaptis.

DELFI primena, kad ministras R. Palaitis antradienį paskelbė naikinantis V. Gailiaus ir V. Giržado leidimus dirbti su įslaptinta informacija, kas tapo pagrindu ir jų atleidimui. Tokį savo sprendimą vidaus reikalų ministras grindė iš Valstybės saugumo departamento gauta informacija.

Sprendimą atimti iš FNTT vadovų teisę dirbti su slapta informacija R. Palaitis priėmė pagal įstatymo straipsnį, kuris nurodo, jog tokios teisės netenka „asmuo daugiau negu vieną kartą pažeidė nustatytą darbo su įslaptinta informacija tvarką arba dėl šiurkštaus šios tvarkos pažeidimo kilo grėsmė, kad įslaptinta informacija gali būti prarasta ar neteisėtai atskleista“.