„Taip, tai vienas iš kandidatų“, - teigė politikas.

Uždaviniai R.Šadžiui – euras 2015-aisiais ir fiskalinė drausmė

R. Šadžius finansų ministro pareigas ėjo socialdemokrato Gedimino Kirkilo Vyriausybėje 2007-2008 m.

„Jis yra labai išsilavinęs, dirbo Sveikatos apsaugos ministerijoje, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje. Yra dirbęs finansų ministru. Žmogus yra labai inteligentiškas ir žmogus, kuris turi savo nuomonę, galvodamas apie valstybę ir valstybės žmones. Man tai imponuoja. Jeigu yra pateikiami pasiūlymai, kad tai partijos pasiūlymas, jis tikrai niekada jo aklai nevykdys, pasidarys analizę, nesvarbu, kas teikia pasiūlymą. Manau, kad finansų ministras toks ir turi būti“, - pridūrė A. Butkevičius.

Jo teigimu, vienas svarbiausių uždavinių Lietuvai yra įsivesti eurą, tai esą galėtų įvykti 2015 m. A. Butkevičiaus nuomone, kadangi latviai prie euro jungsis nuo 2014 m., tai jeigu Lietuva vėluos, taps užkampio valstybe.

Kitas uždavinys, pasak politiko – laikytis fiskalinės drausmės.

Klausiamas, ar R. Šadžiaus kandidatūra tikrai tinkama būti finansų ministru, nes jis buvo tarp asmenų, raginamų prisiimti atsakomybę, kad Lietuva neparuošė finansinei krizei, socialdemokratų lyderis sakė, jog jam keista girdėti tokius argumentus.

„Žinote, pasaulį žlugdo godumas, man gaila, kad kai kurių Vakarų valstybių valdžia to nesupranta. Man labai patiko kažkada dar buvusio Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy iškelta mintis, gal net klausimas, kai jis sukvietė žymiausius pasaulio ekonomistus. Tai ekonomistų grupei vadovavo ekonomikos Nobelio premijos laureatas Josephas Stiglitzas. Jiems suformulavo paprastą klausimą – ekonominiai rodikliai rodo, kad ekonominė ir socialinė situacija gerėja, atsakykite, kodėl visuomenė nepatenkinta. Atsakymas buvo paprastas – žiūrėkite, kaip kinta namų ūkio pajamos ir išlaidos“, - teigė politikas.

„Kalbėti, kad Lietuva galėjo atlaikyti kažkokią finansinę krizę... Taip, jei konservatoriai nebūtų finansinių įsipareigojimų prisiėmę anksčiau – indėlių grąžinimas, kompensacijos už nekilnojamą ir kitą turtą (pastatus ir žemę), tai Lietuva būtų galėjusi sukaupti virš 7 mlrd. litų“, - sakė socialdemokratas.

Dar diskutuoja dėl V.Andriukaičio ir B.Vėsaitės?

A. Butkevičius pakartojo, kad užsienio reikalų ministru bus siūlomas dabartinis Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje Linas Linkevičius, krašto apsaugos – Juozas Olekas, susisiekimo – Rimantas Sinkevičius.

„Kitos kandidatūros yra dar diskutuotinos“, - sakė A. Butkevičius.

Neoficialiai buvo kalbama, kad į sveikatos apsaugos ministrus galėtų pretenduoti Vytenis Andriukaitis, o į ūkio – Birutė Vėsaitė. Tačiau pastarosios kandidatūrą neigiamai vertina verslas, o V. Andriukaitis nėra mėgiamas kolegų dėl būdo savybių.

Politikas sakosi buvęs nustebintas Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento vadovo Viliaus Šapokos teiginių, kad „tokioje Vyriausybėje“ jis dirbti nenori.

„Su juo įvyko tik trumpas prieš kurį laiką pokalbis, kai jis dalyvavo opozicinių frakcijų susitikime. Ir buvo paklausta, gal būtų noras susitikti, padiskutuoti apie tam tikrą perspektyvą ir darbą Vyriausybėje. Daugiau jokių kalbų nebuvo. Manau, kad tolesnių diskusijų ir pokalbių nebus“, - teigė A. Butkevičius.