Tačiau premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Beržinskas kategoriškai paneigė tokią informaciją, sakydamas, kad pirmą kartą mato tokio turinio skaidrę.

Vėliau patikslinus paaiškėjo, kad instrukcija bendravimui su žurnalistais greičiausiai buvo parengta Finansų ministerijoje. Esą tai buvo padaryta po to, kai DELFI neseniai aprašė finansų ministro Viliaus Šapokos ir kitų ministerijos darbuotojų organizuojamą kelionę į Balio salą Indonezijoje.

Minėtoje instrukcijoje teigiama, kad reiktų „įsidėmėti žurnalisto vardą, pavardę ir kokia žiniasklaidos priemonei atstovauja. Tai galima pakartotinai padaryti ir pokalbio pabaigoje“.

Ministerijos darbuotojai perspėjami, kad „kad ir kaip gražiai kalbėtų žurnalistas, jis nebūtinai bus geranoriškas“, todėl esą „visada yra geriau atsiprašyti ir paprašyti kausimus atsiųsti elektroniniu paštu“.
Taip pat patariama, jog esą geriau „sakyti, kad šiuo metu esate užsiėmęs arba esate susitikime/posėdyje/pasitarime/komandiruotėje ir pan.“.

„Būtų idealu, jeigu bet kokį žurnalistų paklausimą perduotumėte Komunikacijos skyriaus specialistams“.

Instrukcijos rengėjai moko, neva „žurnalistai konuruoja tarpusavyje, kas greičiau paskleis informaciją, dėl to jie visada SKUBA“. Paskutinis žodis paruoštuke parašytas didžiosiomis raidėmis.

Antradienio popietę finansų ministro V. Šapokos tarnybinis mobilusis telefonas išjungtas, darbotvarkėje skelbiama, kad jis dalyvauja Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko ir Emerging Europe organizuojamame Lietuvos investicinės aplinkos apžvalgai skirtame renginyje Londone.

Mobiliuoju tarnybiniu telefonu neatsiliepia ir ministro patarėja ryšiams su visuomene Raminta Stanaitytė - Česnulienė.

DELFI pabandžius susisiekti su Finansų ministerijos atstovais žiniasklaidai, iš nurodomų keturių kontaktų telefonu neatsiliepė nė vienas.

Komunikacijos skyriuje iš penkių nurodomų telefonų prisiskambinome tik vyr. specialistei Ievai Aidietei. Tačiau atsiliepusi ministerijos darbuotoja apie instrukcijas darbuotojams – kaip bendrauti su žurnalistais, nieko negalėjo atsakyti. Esą tai – jos kolegų, neatsiliepiančių darbo metu tarnybiniais telefonais, kuruojama sritis.

DELFI, tikrindama gautą informaciją, pabandė imituoti tariamos informacijos prašymą tiesiogiai iš Finansų ministerijos skyrių, apeidami komunikacijos specialistus.

Surinkus pirmą pasitaikiusį numerį – Finansų ministerijos Biudžeto departamento Valstybės ir savivaldybių biudžetų sudarymo skyriaus vedėjos Audronės Čekanavičienės telefono numerį, atsiliepusi moteris, po žurnalistės prisistatymo, perklausė jos pavardės ir žiniasklaidos priemonės, kuriai ji atstovauja, o išgirdusi tariamą klausimą – paaiškinti, kaip yra sudaromas moksleivių pavežėjimo biudžetas savivaldybėms skiriamose biudžeto lėšose, nurodė kreiptis į ministerijos Komunikacijos skyriaus atstovus.

DELFI, rekomenduota atsiliepusios Finansų ministerijos atstovės, klausimus apie galimai parengtą instrukciją darbuotojams - kaip bendrauti su žurnalistais, išsiuntė raštu. Praėjus pusvalandžiui nuo laiško išsiuntimo, DELFI žurnalistė į elektroninį paštą gavo ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėjos Kristinos Malevskienės žinutę: „Klausimus gavome, atsakysime“.

„Siekdami padėti Finansų ministerijos naujiesiems kolegoms greičiau įsilieti į darbus, Komunikacijos skyrius paruošė atmintinę „Naujoko gidas“. Tai yra įprasta praktika didelėse organizacijose, kur dirba keli šimtai darbuotojų“, – teigiama Finansų ministerijos atsakyme portalui DELFI.

„Naujoko gide“ naujieji kolegos supažindinami su Finansų ministerijos vidinėmis taisyklėmis, informacinėmis, vertinimo sistemomis. Čia taip pat galima rasti patarimų, kaip planuoti susitikimus, komandiruotes ir ką daryti, jeigu kreipiasi žurnalistai. Siekdami, kad žurnalistų klausimai nepasimestų informacijos sraute ir jie greičiau gautų atsakymus į rūpimus klausimus, kolegų prašoma žurnalistus nukreipti į Komunikacijos skyrių.

„Naujoko gidas“ skirtas tik Finansų ministerijos darbuotojams, todėl pasirinktas rašymo stilius ir tonas yra neoficialus“, – rašoma Finansų ministerijos pranešime.