Pasak Finansų ministerijos Investicijų departamento direktoriaus Pauliaus Baniūno, reikalingos lėšos Gedimino kalno tvarkymui bus žinomos tada, kai konkursą laimėjęs projektuotojas pateiks techninį planą.

„Šiuo metu yra pakartotinai paskelbtas Gedimino kalno kompleksinio sutvarkymo projektavimo paslaugų pirkimas, ir būsimų darbų tiksli kaina nėra aiški. Tai priklausys nuo projektuotojo siūlomo tvarkybos darbų metodo, turės būti atsižvelgiama į atliktus geologinius, geodezinius bei statybinius tyrimus bei į skirtingą kalno šlaitų situaciją ir specifiką. Tuomet Finansų ministerija kartu su Kultūros ministerija ieškos finansinių galimybių Gedimino kalno tvarkymo darbams“, - Eltai sakė P. Baniūnas.

Numanoma, kad Gedimino kalnui sutvarkyti gali reikėti iki 30 mln. eurų papildomai. Pasak Kultūros ministerijos kanclerio Laimono Ubavičiaus, ši suma suskaičiuota pagal šiaurės vakarinio šlaito ilgalaikio sutvarkymo projektą. Jis teigia, kad 30 mln. eurų galėtų būti skirta iš ES lėšų.

Pasak Finansų ministerijos, minėti šiaurės vakarinio šlaito tvarkymo darbai taip pat buvo finansuoti iš ES - tuomet apie 3 mln. eurų buvo paimti iš Aplinkos ministerijai skirtų ES fondo lėšų. Teigiama, kad iš Kultūros ministerijai skirtų lėšų 2,5 mln. eurų bus skirti Gedimino kalno aikštelės tvarkybai.

Kaip jau buvo skelbta, praėjusią savaitę Lietuvos nacionalinis muziejus pakartotinai paskelbė Gedimino kalno kompleksinio sutvarkymo projektavimo paslaugų pirkimą. Konkursą laimėjęs tiekėjas per 9 mėnesius nuo sutarties pasirašymo įsipareigoja parengti pietrytinės kalno dalies sutvarkymo darbų projektą. Lygiagrečiai, tik per ilgesnį - 15 mėnesių nuo sutarties pasirašymo - laikotarpį, turės būti parengtas ir visos likusios kalno dalies sutvarkymo darbų projektas. Pietrytinės dalies prioritetas išskirtas, atsižvelgus į šios kalno dalies sudėtingumą. Gedimino kalno tvarkybos darbus planuojama baigti 2022 m. pabaigoje.